Orman Genel Müdürlüğü’nde plan var, hareket yok!

Orman Genel Müdürlüğü’nde plan var, hareket yok!
3 Ağustos 2022 09:44

OGM verileri yangınlarla mücadeledeki zafiyeti bir kez daha gösterdi. Yılın ilk altı ayında vakıflara 5 milyon TL aktaran idarenin 2,4 milyar TL harcama öngördüğü hava araçları alımı için kuruş harcamadığı belirlendi.

 

Fotoğraf: Orman Genel Müdürlüğü Twitter

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 2022 yılının Ocak ve Haziran aylarını da kapsayan altı aylık verileri, dramatik tabloyu gözler önüne serdi. Orman yangınları ile mücadelede zafiyeti sorgulanan idarenin, “Orman Yangınları ile Mücadele” başlığı altında koyduğu hedeflerin neredeyse hiçbirini hayata geçirmediği öğrenildi.

OGM, “Ormanların yasa dışı müdahalelerden korunması ve orman zararlarıyla mücadele” amacıyla 2022 yılının ilk yarısı için onlarca hedef belirledi. Hedeflerden belki de en kritik olanı ise bir adet yangın söndürme uçağı ve bir adet de helikopter alımına yönelik hedef oldu. İdare bu hedefi için 2 milyar 400 milyon TL harcama öngördü.

 

 

HELİKOPTER VE UÇAK ALINMADI

 

 

OGM’nin mali verileri ise orman yangınları ile mücadeleye hazırlıkta neredeyse adım dahi atılmadığını ortaya koydu. 2022 yılının ilk yarısında uçak ve helikopter almayan idare, 500 kilometrelik yangın önleme tesisi hedefinin de yalnızca 125 kilometrelik bölümünü gerçekleştirebildi.

İdarenin orman yangınlarıyla mücadele kapsamında koyduğu hedefler ve gerçekleşme durumları ise şöyle kaydedildi:

 

 

•Fotokapan
Bin 250 adet kurulması planlandı ancak tek bir tane bile kurulamadı.

 

•Yangın Cell Sistemi
Bin 500 adet hayata geçirilmesi planlansa da tek bir tanesi bile hayata geçirilemedi.

 

•Arazöz
Toplam 95 adet alınması düşünülen arazözlerden 48 adet alındı.

 

 

TÜKETİME YÖNELİK 42,3 MİLYON TL’LİK MAL

 

Orman yangınları ile mücadelede hedeflerine yönelik yeterli adımları atamayan OGM, altı ayda 115 bin 273 TL’lik temsil ve tanıtma giderine imza attı. Temsil ve tanıtma için ayrılan paradan yapılan harcama, öngörüleni yüzde 823 aştı. İdare, 42 milyon 300 bin TL’lik tüketime yönelik mal ve malzeme aldı.

İdarenin, “Cari Transferler” kaleminden yaptığı harcamalar da dikkat çekti. Bu yılın ilk yarısında OGM bütçesinden kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 5 milyon 52 bin TL transfer edildi. Kurum, işletme ve hane halkına yapılan toplam sermaye transferi ise mali verilere, 79 milyon 819 bin TL olarak yansıdı.