Omurga kırıklarına, çimento tedavisi

Omurga kırıklarına, çimento tedavisi
23 Ağustos 2013 09:50

Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy, ‘vertebroplasti’ denilen, omurga kırıklarının kemik çimentosu ile tedavisinin 5 dakika sürdüğünü, etkisini ise hemen gösterip, hastayı ağrılarından kurtardığını söyledi.

 

 

İzmir Kent Hastanesi’nde görev yapan Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy, yöntemin ilk 1987 yılında denendiğini, ancak 1997’den sonra uygulanmaya başladığını belirtti. Prof. Dr. Yücesoy, ‘vertebroplasti’nin anestezi alamayacak yaşlı ve kanser hastaları açısından çok daha önem taşıdığını söyledi. İleri yaşlarda sandalyeden ya da yerden yere düşmenin, ağır kaldırmanın bile omurga kırıklarına neden olabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yücesoy, şunları söyledi:

 

“Bu operasyonu her kırığa yapmıyoruz. Sinire bası yapmayan omurga kırıklarına yapıyoruz, bu yöntemi yaşlılarda osteoporoza bağlı kırıklarda, kanser yayılmasına bağlı omurga kırıklarında, gençlerde çok fazla olmayan kırıklarda uyguluyoruz. Hastaya anestezi verilmiyor. Hastaya sedasyon (bazı ilaçlarla hastanın bilinci açıkken oluşturulan derin uyku) veriliyor. Uyuşturduktan sonra bir iğne ile omurilik kırığının içine kemik çimentosu sıvı halde veriliyor. Kırığın içini kemik çimentosu ile dolduruyoruz. Bu bir kapalı cerrahi yöntemi. 5 dakika sürüyor. Yarım saat sonra kaldırıp hastayı evine gönderiyoruz.”

 

BİRİ İNGİLİZ İKİ HASTAYA TEDAVİ

 

Düşme nedeniyle omurgalarında kırık oluşan iki hastasını kemik çimentosuyla tedavi ettiğini belirten Prof. Dr. Yücesoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Hastalarımdan biri 55 yaşındaki İngiliz vatandaşı Elaine Taşkın’dı ve bir ay önce düşmüş. Birinci bel omurunda kırık vardı ve çok ağrı çekiyordu. Diğer hastam 48 yaşındaki Hasan Kaşif Ölmezer’in de 11’inci sırt omurunda kırık vardı. Ölmezer, belde kanal daralması ve kayması nedeniyle 70 yaşındaki annesi Gülgün Ölmezer’i ameliyata getirdiğinde, belinde ciddi ağrılar olduğunu söyledi. Röntgen çektirdiğimizde omurga kırığı tespit ettik. Annesinin ameliyatının ardından Ölmezer’in kırık omurunu bu yöntemle tedavi ettik. Hem Taşkın hem de Ölmezer, ağrılarından kurtulurken, yarım saat sonra da taburcu oldular.”

 

600’DEN FAZLA HASTAYA UYGULANDI

 

Prof. Dr. Kemal Yücesoy, bu yöntemin kısa sürede uygulanabildiğini ve etkisini hemen gösterdiğini belirtti. Bugüne kadar 600’ün üzerinde hastaya ‘vertebroplasti’ yöntemini uyguladığını kaydeden Prof. Dr. Yücesoy, “Bu hastaların ortalama yaşı 63. Büyük çoğunluğunun omurga kırıkları kemik erimesi ve kanser yayılmasına bağlı. Kemik erimesi de olsa kanser de olsa yaşlıların ek problemleri çok. Bu hastaların yaklaşık yüzde 25’inde kalp, yüzde 20’sinde akciğer problemi var, şeker var. Hastaların dörtte biri kanser hastası. Yarısında da dahili ek hastalıklar var. Bunlara anestezi vermek mümkün olmuyor. Bu yöntemle bu hastalar hiç anestezi almadan tedavi oluyorlar” dedi.

 

RİSK YÜZDE 1

 

Bu yöntemin yüzde 1 riski bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yücesoy, “Bazen kırığın içine verdiğimiz sıvı kırık aralığından sızma yapıyor. Bu sızma diske olduğunda bir sorun yaratmıyor. Sinirin olduğu yere sızma yaparsa sinire baskı yapabiliyor o zaman açıp temizlemek gerekiyor. 600 hastadan 4 tanesinde bu sızma oldu. Böyle bir kaçağı işlem sırasında görebiliyoruz, hasta da hissediyor. Hemen açık cerrahiye geçilerek bu sızma temizleniyor. Anında temizlemek gerekiyor, bu da birkaç dakikalık bir işlem. Yöntem anlık tedavi olarak tanımlanabilir. Bana göre tıpta son yıllardaki en büyük buluşlardan biri. Amma yaygın kullanılmıyor. Hastalar açık ameliyat olmak zorunda kalıyor” diye konuştu.

 

11 22 33