‘Ölüsünün verisini tutamayan devlet, yaşayan yurttaşını nasıl doyuracak?’

‘Ölüsünün verisini tutamayan devlet, yaşayan yurttaşını nasıl doyuracak?’
28 Haziran 2022 09:28

CHP’li Dr. Candan Yüceer, TÜİK’in 2020 ve 2021 yılı ölüm istatistiklerini yayımlamamasının nedenini TBMM gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, 2020 ve 2021 yılı ölüm ve ölüm nedenleri istatistiklerinin neden açıklanmadığını sordu. Dr. Yüceer, “Ölüsünün verisini tutamayan devlet yaşayan yurttaşını nasıl doyuracak” dedi.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen sene olduğu gibi bu yıl da ölüm istatistiklerini açıklamayı erteledi. CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 2020 ve 2021 yılı ölüm istatistiklerini yayımlamamasının nedenini Meclis gündemine taşıdı. Dr. Yüceer, 2020 ve 2021 yıllarına ait ölüm ve ölüm nedenleri istatistiklerinin neden açıklanmadığını Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebatiye sordu.

 

 

İKİNCİ KEZ ERTELENDİ

 

 

Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Dr. Yüceer, “TÜİK ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini her yıl Haziran ayında düzenli olarak açıklamaktaydı. Ancak en son 2019 yılı istatistikleri açıklanmış olup, 2020, 2021 yılı verileri açıklanmamıştır. Yani TÜİK ‘Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri’ raporunu yayımlamayı ikinci kez ertelemiştir. Ölüsünün verisini tutamayan devlet yaşayan yurttaşını nasıl doyuracak?” dedi.

 

 

“2020 VE 2021 VERİLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?”

 

 

Dr. Yüceer, “TÜİK daha önce Bilgi Edinme Kanunu kapsamındaki sorulara ‘idari kayıtlardan üretilmekte olan istatistiklere ilişkin çalışmaların henüz tamamlanmamış olması’ gerekçesiyle cevap verilmemiştir. Özellikle Koronavirüs salgını döneminde Sağlık Bakanlığının açıkladığı salgın nedeniyle vefat edenleri sayılarının doğruluğu kamuoyunda tartışma konusu olmuştur. Bu çerçevede TÜİK’in ölüm istatistiklerini açıklamaması bu iddiaları desteklemektedir. Türk Tabipleri Birliği’nin ‘Pandeminin İkinci Yılı Değerlendirme Raporu’nda ise 2020 yılında yaşanan fazladan ölüm rakamlarının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı Covid-19 nedeniyle vefat edenlerin sayısının 5 katı, 2021 yılı için ise 2 katı olduğu belirtilmektedir.” dedi.

 

 

CHP’li Yüceer’in Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Nureddin Nebati’nin yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

 

2021 yılının Haziran ayında yayınlanması gereken 2020 yılı ölüm ve ölüm nedenleri istatistikleri neden açıklanmamıştır? 2020 yılı istatistikleri ne zaman açıklanacaktır?
24 Haziran 2022 tarihinde açıklanması gereken ancak açıklanmayan “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” ne zaman açıklanacaktır?
2020 ve 2021 yıllarında ülkemizde vefat eden yurttaşların sayısı nedir?
2020 ve 2021 yıllarında ölüm nedenlerine göre vefat sayıları ve kaba ölüm hızı nedir?
2020 ve 2021 yıllarında bulaşıcı hastalık nedeniyle ölenlerin sayısı nedir?
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT) fazladan ölüm oranını (excess mortality) düzenli olarak açıklamaktadır. Kurumunuzun bu konuda bir çalışması var mıdır? Varsa 2020 ve 2021 yıllarında fazladan ölüm sayıları ve oranları aylara göre nedir?