"Oldu olacak Behzat Ç. hacca gitsin"

"Oldu olacak Behzat Ç. hacca gitsin"
21 Haziran 2012 12:36

Radikal Gazetesi yazarı Özgür Mumcu’dan sert Behzat Ç. çıkışı.

RTÜK tarafından Behzat Ç. dizisine verilen uyarı ve cezaları köşesinden eleştiren Mumcu, siyasilere de sert çıktı. Mumcu, “RTÜK’ün, boş zamanı çok olduğu anlaşılan milletvekillerinin ve Bülent Arınç’ın tam saha baskısı bu şekilde devam ederse Behzat Ç. içkiyi ve küfretmeyi de bırakacak gibi görünüyor.” yazdı.

İŞTE O YAZI

Alkolizme mütemayil, amirleriyle ve otoriteyle ilişkileri sorunlu, standart kural ve prosedürlerin dışına çıkan, kadınlarla gel-gitli bir ilişkisi olan, zamanında bir travma yaşamış ve bununla yüzleşememiş polis ya da dedektif tiplemesi edebiyat, sinema ve televizyonda çok yaygın. Bunlar da genel olarak iyi kurgulanmışlar ve kötü kurgulanmışlar olarak ikiye ayrılır. Fena da olmazlar çoğu zaman.


 
Sadece polisiye muammayı değil, o muammayı çözmek peşinde koşanın zihnindeki muammaları da takip etmek imkânı sunar.

Tarihi neredeyse polisiyenin tarihi kadar eski olan bu polis/dedektif karakteri memleketimizde yasaklanmak üzere.


 
BÖYLE BUYURDU RTÜK
 
İşte RTÜK’ün buyruğu:  “Rol model olan Behzat Ç. ile cinayet büro elemanları, Savcı Esra, Behzat’ın ağabeyi ve başka karakterlerin de hemen her yaşam kesitinde, barda, meyhanede, evde, apartmanda, sokakta, üzüntülüyken, sevinçliyken, hatta bazen görevleri sırasında bile alkol aldıkları ve küfürlü konuştukları” belirlendi. RTÜK, “senaryoya katkı sağlamayacak bu görüntülerin, kanıksanacağına dikkat çekti.”
 
Böyle buyuran RTÜK, bir de diziye 273 bin lira ceza kesiverdi.
 
Daha önce Tekirdağ MHP Milletvekili Bülent Belen, Behzat Ç.’yi Meclis’e taşımış ve dizideki ‘alkol kullanımı, evlilik dışı ilişkiler, Türk aile yapısı ve devleti temsil eden görevlilere yakışmayan davranışlar hakkında hangi tedbirlere başvurulduğunu’ sormuştu.
 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bu soru üzerine dizinin ‘dikkatle takip edildiğini’ söylemişti. İşte o dikkatli izlemenin neticesi bu ağır para cezasıyla gelmiş oldu.
 
Yine daha önce bir polis memurunun bir savcıyla nikâhsız beraberliğine memleket olarak kafa takılmış ve çift biraz da bu baskıdan olsa gerek evlenivermişti.
 
OLDU OLACAK TÖVBEKAR OLUP HACCA GİTSİN
 
RTÜK’ün, boş zamanı çok olduğu anlaşılan milletvekillerinin ve Bülent Arınç’ın tam saha baskısı bu şekilde devam ederse Behzat Ç. içkiyi ve küfretmeyi de bırakacak gibi görünüyor. Oldu olacak tövbekâr olup hacca gitse ve hacı Behzat Ç. olarak suç dünyasının üzerine mübarek bir kâbus gibi çökse de fena olmayabilir.
 
Memleket olarak bu kurgu karakterin peşini o kadar kolay bırakmamalıyız. Bayramda büyüklerinin elini öpmezse de ceza gelmeli. Hatta bir süre sonra, yani dizi birkaç sene daha devam ederse Behzat Ç. ve eşinin geleceği hakkında da RTÜK, Arınç vs. söz sahibi olmalıdır.
 
BÜTÜN SENARİSTLER DE RTÜK’TEN TAYİN EDİLMELİ
 
Mesela bu taze evliler derhal çocuk yapmalıdır. Yapılmazsa ceza.
 
Para çarçur edilmemeli, biriktirilip TOKİ’den ev alınmalıdır. Alınmazsa ceza.
 
Siyasi meselelere zaten asla girilmemeli, suçlular edebiyle yakalanmalı, gömlekler ütülü, tırnaklar temiz, ayakkabılar cilalı olmalıdır.
 
Zamanla bütün senaristler de RTÜK memurları arasından tayin edilmelidir. Son verdiği kararda RTÜK hangi görüntülerin ‘senaryoya katkı sağlayacağını’ hangilerinin sağlamayacağını tespit etmiş bulunmaktadır. Bu uzmanlık ve yetenek sadece ceza kesmek için kullanılmamalı, RTÜK dizi de çekmelidir.
Dizilerdeki her polis, evli, üç çocuk babası, namazında niyazında olmalı ve zinhar küfretmemeli.
 
MUHBİR VATANDAŞ OLARAK BEN GEREKLİ MAKAMLARA BİLDİRECEĞİM
 
RTÜK’ün bu haklı uyarı ve cezasından sonra geç de olsa ben de uyandım ve iyi bir muhbir vatandaş olarak dizileri bu gözle izleyecek ve gerekli makamlara gerektiği zamanda vaziyeti bildireceğim. Herkese tavsiye ederim. Bu kutsal görev sadece MHP Tekirdağ Milletvekili’ne, Bülent Arınç’a ya da RTÜK uzmanlarına bırakılmayacak kadar önemlidir.