Olay şu…

Olay şu…
14 Aralık 2012 19:40

Bu arada Rusya da yalanladı haberi ama…


Safile USUL H&H YORUM

Önceki gün basında yer alan, “Rusya Esad’ın gideceğini ilk kez kabul etti” haberlerine yol açan durumu anlatacağım.

Esasen bir haber yayınlanırken nerde, neden, hangi bağlamda vs. gibi kriterler kullanıldığında haber doğru anlaşılabilir oluyor ama bu da bizde pek yok, ne yapalım.

Bizim basında, “Rusya muhalefetin Suriye’yi ele geçireceğini ve Esad’ın gideceğini ilk kez kabul etti” şeklinde yer alan ve ardından Rus Dışişleri tarafından yalanlanan habere yol açan durumu Russia Times’da okudum, ki, bizdeki haber yayınlandığında Russia Times’da bu haber vardı, yani haberin kontrolü daha o dakikalarda mümkündü.

Şimdi…

Bu şöyle oluyor.

ABD 3 gün önce Fas’ta başlayan Suriye toplantısı öncesinde yeni kurulan Suriye Muhalefet Koalisyonu’nu resmen tanıdıktan hemen sonra Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov Rusya’nın parlamentosunda (Public Chamber) Rus milletvekillerine Suriye muhalefetinin resmen tanınması ve Suriye’deki gelişmeler hakkında bilgi veriyor ve Suriye muhalefetine yardım eden ülkeleri eleştiriyor. Konuşmasının temelini oluşturan bu, yani, dışardan silah desteği veren ülkeler. Bogdanov bu kapsamda şunları söylüyor:

“Suriye’deki çatışmalar daha da artacak ve onbinlerce, belki de yüzbinlerce sivil hayatını kaybedecek. Eğer bu ülkeler Esad’ın gitmesi için böylesine bir bedel ödenmesine razı ise, ne yapalım, buyrun yapın. Ama tabii, bu bizim için asla kabul edilmez birşey. Bazı ülkeler zaten savaş halinde olan Suriye’deki muhaliflere silah gücü akıtarak onları daha da kışkırtıyorlar. Bu durum Suriye’deki savaşı daha da kızıştırıyor.”

Bogdanov burda Rusya’nın Suriye politikasının muhtevasına dair bir açıklama yapmıyor, sadece Suriye muhalefetine silah veren ülkeler hakkında bir konuşma yapıyor.

Bunları anlatırken bir de, Suriye’deki durumun zorluğuna dikkat çekmek için, “Suriye Hükümeti şu anda bazı bölgeler üzerindeki hakimiyetini kaybediyor.” diyor ancak bunu ifade ederken, “current tendency” kelimelerini kullanıyor, yani şu anlık durum-eğilim. Ve, bu konuşma Rusya Esad’ın gideceğini öngörüyor şeklinde değerlendirilemez.

Aynı oturumda söz alan milletvekili Alexei Puskov da aynı çerçevede; Suriye Muhalefet Koalisyonu’nu resmen tanınmasına ilişkin olarak, “Suriye muhalefetini tanıma kararı barışı geliştirmeyecek, tam tersine durumu çok daha korkunç hale getirecek.” diyor.

Yani, bu oturumun konusu bütünüyle ABD ve müttefiklerinin yeni muhalefet oluşumunu resmen tanıması.

Rusya’nın Suriye politikası ve Esad değil.

Nitekim Rus Dışişleri’nin açıklamasından Rusya’nın Suriye konusunda pozisyon değiştirmeye yanaşmayacağı anlaşılıyor.

Çünkü Suriye dış yüzey; altta ABD ve Rusya arasındaki güç çatışması var.

Ve, Rusya’nın bu güç çatışmasında geri adım atacağını düşünmek için hiçbir neden yok.

Olay çok çok uzun süre tahtaravallide gider daha.

Yani, kimse tahtaravalliden inmez veya kendi oturduğu ucun yere vurmasına izin vermez.

Hatta, daha ziyade de Rusya bu tahtaravalli dengesinde biraz daha güçlü.

Sonra yine devam ederiz. Taraf gazetesindeki duruma değinmek istiyorum bir de kısaca.

AHMET ALTAN NEDEN GİTTİ?

Ahmet Altan, Yasemin Congar ve mevcut Taraf çalışanlarının çoğunun da onlara bağlı olarak Taraf’tan ayrılması etkileyici bir gelişme idi.

İlk anda görüldüğü kadarıyla Taraf’ın sahibinin Ahmet Altan’dan farklı olarak Hükümet ile ters düşmemek istediği gibi bir durum var sanki.

Taraf’ın sahibi muhtemelen eskisi gibi Hükümet cephesinde gitmek istiyor olabilir.

Ahmet Altanlar ise, yeterince kullandırdılar kendilerini ama bir noktadan sonra entellektüel yapıları onları Hükümet’ten uzaklaştırdı.

Artık çok geç ama yine de Taraf’ın eski haliyle orda kalamaz oldular herhalde.

Hükümet’in demokrasiyi tahrip etme sürecindeki yalanlarına ve düzenlerine verdikleri destek de kişisel tarihlerine yazıldı.

Kendini kullandırmayacak kadar akıllı olmak da entellektüelliğin gereğidir ama onlar bunu göremedi.


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan