Okul servis araçlarında denetim yok

Okul servis araçlarında denetim yok
14 Eylül 2013 11:35

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Varlık Özerciyes, Türkiye’de okul servis araçlarının yaptığı kaza rakamlarının kaza istatistiklerinde en üst sıralarda yer aldığını belirterek, denetimsizlikler nedeniyle kazaların önüne geçilemediğini ifade etti.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Varlık Özerciyes, yaptığı yazılı açıklamada okul servis araçlarında sorunların devam ettiğini bildirdi. İlk ve orta dereceli okulların açılmasına sayılı günler kaldığını belirten Özerciyes, velilerin en temel kaygılarından birinin, kuşkusuz çocukların kazasız ve güvenli bir şekilde okula gidiş-dönüşünün sağlanabilmesi olduğunu vurguladı. Türkiye’de kamusal-toplu ve güvenli taşımanın yetersizliği nedeniyle velileri büyük oranda okul servis araçlarını tercih etmeye zorlandığını ifade eden Özerciyes, “Okul servis araçlarının sayısı hızla artıyor ve artık ciddi bir kazanç kapısı olarak görülüyor. Yargı kararlarına rağmen sağlıklı bir yapıya kavuşturulamayan mevcut yönetmelikler, uygulamadaki aksaklıklar ve denetimsizlik ciddi sorunlarla kazaları beraberinde getiriyor” dedi.

 

Türkiye’de okul servis araçlarının yaptığı kaza rakamlarının, kaza istatistiklerinde en üst sıralarda yer aldığını dile getiren Özerciyes şunları kaydetti:

“İçişleri Bakanlığı’nın 2003’te yayınladığı Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği, eksikliklerine rağmen bu tür ulaşıma bir disiplin getirmektedir. Ancak denetimlerdeki yetersizlikler nedeniyle kazaların önüne geçilememektedir. Durum böyle olunca; öğrenci velilerine de büyük sorumluluklar düşüyor. Dikkat edilmesi ve takipçi olunması gereken birçok konu bulunmaktadır.”

 

ARAÇ VE PERSONEL KRİTERLERİNE DİKKAT

 

İlk yapılması gerekenin okul servis araçlarının ve personelinin yönetmeliklere uygun olup olmadığını sorgulamak olduğunu belirten Özerciyes, şu uyarılarda bulundu:

 

“Okul servis aracının yaşı 12’yi aşmamış olmalıdır. Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan rehber personelin ise; 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekmektedir.

 

MESAFE TUZAĞINA DÜŞMEYİN

 

Servis ücretleri ödenirken okul ile ev arasındaki ulaşım mesafesi ve Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nın açıkladığı servis ücretleri bilinerek ödeme yapılması gerektiğini vurgulayan Özerciyes, şöyle devam etti;

 

“Bazı firmalar, servisin gittiği en uzak mesafenin ücretini istemektedirler. Özel okullar dahil hiçbir okul idaresi, okul aile birlikleri veya servis firmaları açıklanan tarifelerin üzerinde bir ücret belirleyemezler. Ayrıca yıllık ücretler hesaplanırken, yarıyıl tatili hesap dışı tutulmalıdır.”

 

 

KAMUSAL UCUZ TOPLU TAŞIMA YAYGINLAŞTIRILMALIDIR

 

Okul servis araçlarının sahip olması gereken özellikler üretim aşamasında dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Özerciyes, TSE tarafından okul servis aracı standardı belirlenerek tek tip hale getirilmesi önerisinde bulundu. Servis aracı şartlarını sağlayan araçlara, İl Trafik Komisyonları tarafından izin verilmesi gerektiğini belirten Özerciyes, açıklamalarına şöyle devam etti:

 

“Türkiye çapında yapılacak bir araştırma ile gerek duyulan okul servis aracı sayısı 2–3 yılda bir belirlenmeli, tahditli plaka uygulaması yaygınlaştırılmalıdır. Servis araçlarının teknik muayenelerinin yapıldığı resmi birimler en önemli denetim noktalarıdır ve bu görevin verdiği sorumluluk bilinci ile davranmalıdırlar. Başta okul yönetimi olmak üzere okul aile birliği, okul yönetimiyle veliler ve tüm yurttaşlarımız da karayolu ulaşımındaki öğrenci araçlarının ulaşım güvenliğine duyarlı davranmalıdırlar. Trafiği olumsuz etkileyen ve önemli bir kazanç kapısı haline getirilen servis taşımacılığının, artık kontrol altına alınması şarttır. Sorunun kamusal ucuz nitelikli toplu taşıma ile çözülebileceği açıktır. Bu anlamda yerel yönetimin politikalarını gözden geçirmesi ve kamu yararı ile hareket etmesi gerekmektedir. Belirttiğimiz şartların yerine getirilmesi koşuluyla, tüm okul servis araçlarını denetlemeye hazır olduğumuzu belirtir, yetkili kurumları bir kez daha önemle uyarırız.”