Okul ihaleleri bir bir iptal ediliyor!

Okul ihaleleri bir bir iptal ediliyor!
1 Ocak 2022 10:43

Başta İstanbul olmak üzere 5 kentte okul ihaleleri bir bir iptal edildi. Yalnızca İstanbul’da son bir ay içinde 64 okulun ihalesi iptal olurken yurt genelinde 2021 yılında inşaatından vazgeçilen okul sayısı 90’ı buldu.

 

 

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre iktidar sürekli inkâr etse de iptal edilen ihaleler ülkedeki krizi gözler önüne seriyor. Son 6 ay içinde ihalesi iptal edilen okul inşaatlarının sayısı İstanbul’da 70’i aştı. Diğer illerle birlikte iptal edilen okul ihalesi sayısı 90’ı buldu.

Ekonomik kriz ve döviz kurundaki yükseliş okul inşaatlarını da vurdu. İstanbul’da 64’ü aralık ayı içerisinde olmak üzere son 6 ayda 72 okul inşaatı ihalesi Valilik tarafından iptal edildi. İhalesi iptal edilen okulların 45’i ilkokul, 23’ü ortaokul ve 4 tanesi anaokul olacaktı.

 

 

İhalesi iptal edilen okullar sadece İstanbul’da değil. Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı da beş okul inşaatının ihalesini iptal etti. Beş inşaatın dördünün Kepez’den olması ise dikkat çekti. Aydın’da ise iki okul inşaatı ihalesi iptal edildi. Diyarbakır’da ihalesi iptal edilen okul sayısı; biri anaokul, biri ortaokul olmak üzere toplam sekiz oldu. Manisa’da ise ikisi anaokul olmak üzere üç okul inşaatı ihalesi iptal edildi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 sonuna kadar İstanbul’a bin yeni okul yapılacağını söylemişti ama dört anaokulu bile yapılamadı. Öte yandan İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, ihalelerin “yaklaşık maliyetinin güncelliğini yitirdiğinin anlaşılması nedeniyle” iptal edildiğini açıkladı.

 

 

PLANSIZLIĞIN GÖSTERGESİ

 

 

Ödenek yokluğundan dolayı ihalelerin iptal edilmiş olabileceğini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, şu değerlendirmeyi yaptı: “2022 yılı sonuna kadar bin yeni okul planlanıyorsa günde 3 okul bitmesi lazım. Böyle bir kaba mantıkla bakacak olursak bunların hepsi afaki rakamlar. Planlanmış işler değil, tamamen ‘aklıma geldi, söyleyeyim’ mantığıyla söylenen şeyler. Plansızlığın göstergesi bu. 72 okulun da ihalelerin iptal edilmesi bütçedeki deliği gösteriyor. Elde para yok, tamamen başka işlere paralar aktarıldığı için maalesef okullar göz ardı ediliyor. Gençlerin geleceğini hiçe sayarak, okullaşmayı göz ardı ederek paraları başka yerlere aktarıyorlar.”

 

 

Suna şöyle devam etti: “Artan nüfusun okul ihtiyacını karşılayabilmek için de bu okul inşaatlarının geciktirilmeden bitirilmesi lazım. Biliyoruz ki çoğu yerde ikili öğretimler var, bazı yerlerde üçlü öğretim bile var. İkili öğretimlerin hepsinin tekli öğretime dönmesi gerekiyor. Artık çağın gereksinimi bu. Bunlar, ertelenmemesi gereken konular. Hele ki bu salgın döneminde öğrencilerin daha da mesafeli oturması gerekirken sınıflar oldukça kalabalık.”

İMO Şube Başkanı Suna, “72 okula ihtiyaç var ki bunlar ihaleye çıktı ama şimdi para olmadığı için erteleniyor. Kim bilir okullara ayrılan bu paralar nerelere kullanıldı” ifadelerini kullandı.