Öğretmenlerin yüzde 95’i ailesinden destek alıyor!

Öğretmenlerin yüzde 95’i ailesinden destek alıyor!
20 Nisan 2023 09:44

Anadolu Eğitim Sendikası (AES) tarafından gerçekleştirilen “Öğretmenlerin Ekonomik Durumları Hakkındaki Görüşleri Anketi” sonuçları açıklandı.

 

 

Ankete 6 bin 327 öğretmen katılım sağlarken, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Öğretmenlerin yüzde 96,3’ü maaşını yetersiz bulurken, yüzde 95’i ailesinden destek aldığını ifade ederek, bunun yanı sıra daha iyi bir iş teklifi gelmesi halinde öğretmenlerin yüzde 70,4’ü mesleği bırakabileceğini belirtti.

Ekonomik sorunlar her kesimi etkilemeye devam ederken, Anadolu Eğitim Sendikası (AES) tarafından gerçekleştirilen “Öğretmenlerin Ekonomik Durumları Hakkındaki Görüşleri Anketi” 6 bin 327 öğretmenin katılımı ile sonuçlandı. Anket, öğretmenlerin durumunu gözler önüne serdi.

 

 

ÖĞRETMENLER, AİLELERİNİN İHTİYACINI KARŞILAMAKTA SORUN YAŞIYOR
Milli Gazete’de yer alan habere göre gerçekleştirilen ankette öğretmenlere 16 soru sorulurken, öğretmenler ekonomik durumlarına ilişkin sorulara cevap verdiler. Soruların yanıtlarına göre, öğretmenlerin yüzde 96,3’ü maaşlarını yeterli bulmazken, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamakta çoğu zaman güçlük yaşayan öğretmenlerin oranı yüzde 47,4, her zaman yaşayanların oranı ise yüzde 23,8. Verilen zammın ise kira, alışveriş gibi giderleri karşılamakta yetersiz kaldığını ifade eden öğretmenlerin oranı yüzde 92,3. Öğretmenlerin geçim sıkıntısına karşı ailesinden destek aldığını da ortaya çıkaran anket sonuçlarına göre, öğretmenlerin yüzde 46,8’i bazen, yüzde 14,7’si çoğu zaman ailesinden destek aldığını kaydetti.

 

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 78,3’ÜNÜN KREDİ BORCU VAR
Öğretmenlerin yüzde 53,7’sinin borçları nedeniyle mesleki motivasyonunun çoğu zaman düşük olduğu, yüzde 27,1’nin ise her zaman düşük olduğu kaydedilen ankette, öğretmenlerin yüzde 78,3’ünün kredi borcu olduğu belirtildi. Öğretmenlerin yüzde 50,8’inin kredi kartı borçlarının sadece asgarisini ödeyebildiği, yüzde 44,2’sinin ise tamamını ödeyebildiği ifade edildi. Bunların yanı sıra öğretmenlerin yüzde 66,6’sının ev veya arabasını alırken kredi kullandığı, yüzde 15’inin ailesinden yardım aldığı belirtilirken, yüzde 15,3’ünün ise evi veya arabası olmadığı kaydedildi.

 

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 59,8’İ EK İŞ YAPIYOR
Öğretmenlerin %94,9’u maaşının yaşam standartlarını karşılayabilecek düzeyde olmadığını düşünürken, öğretmenlerin yüzde 59,8’inin ek iş yaptığı ifade edildi. Öğretmenlerin yüzde 70,4’ü ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi alması durumunda öğretmenlik mesleğini bırakacağını ifade etti.

 

 

“ÖĞRETMEN MAAŞLARINDA EN AZ YOKSULLUK SINIRI BAZ ALINMALI”
Anket sonuçlarına ilişkin Millî Gazete’ye değerlendirmelerde bulunan AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, anket sonuçlarının öğretmenlerin durumunu gözler önüne serdiğini belirterek, “Eğitimcilerimiz geçinemiyor. Öğretmenlerimizin mali sorunlarına karşı maaşlarında düzenlemeler yapılmalı, en az yoksulluk sınırı baz alınmalıdır. Durum ortada, öğretmenlerimizin yüzde 70’i mesleği bırakabileceğini belirtmiştir. Öğretmenlerimizin kafalarından maddiyat sorunları atılmalıdır” dedi.