Öğretmenler, patronların insafına bırakıldı!

Öğretmenler, patronların insafına bırakıldı!
17 Temmuz 2022 11:23

Öğretmenler, başta iş güvencesindeki sorunlar olmak üzere “düşük maaşlar” ve “kanuna aykırı davranan işverenler” ile karşı karşıya bulunuyor.

 

 

Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre özel sektörde çalışan öğretmenler iş alanlarında birçok sorun ile karşı karşıya. Öğretmenler sorunlarının çözülmesini beklerken, bir de işverenlerinin izlediği yollara karşı ayakta kalmaya çalışıyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Fındık, özel sektörde çalışan öğretmenler ile ilgili sorunların çözüm beklediğini ifade ederek, “Özel sektörde çalışan öğretmenlerimizin sorunlarına karşı Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) sektörü denetlemesi ve öğretmenler için bazı düzenlemeler yapması gerekli” dedi.

 

 

“MEB, SORUNLARA KARŞI HİÇBİR ŞEY YAPMAMAYA DEVAM EDİYOR”

 
Özel sektörde çalışan öğretmenlerin mesleki güvencesizlik ile mesleklerini devam ettirdiğinin altını çizen Fındık, sorunların tek çözümünün MEB’den geçtiğini ifade ederek, “Özel sektör öğretmenleri on aylık sözleşmelerle, asgari ücretin altında ya da asgari ücret düzeyinde maaşlarla, eksik yatırılan sigorta primleriyle ve yoğun mobbinge maruz kalarak çalıştırılmaktadır. Bu şartlara karşı MEB ise hiçbir şey yapmamaya devam ediyor” diye konuştu.

 

 

“ARALIK’TA YAŞADIKLARIMIZI AĞUSTOS’TA DA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

 
Sektörde hali hazırda 400 bin civarında öğretmenin çalıştığına dikkat çeken Fındık, öğretmenlerin özellikle maaş konusunda sorunlar yaşadığına dikkat çekerek, “Aralık ayında gerçekleştirilen asgari ücret zammı ile birçok kurumla sorunlar yaşadık. Sorunları fiili çalışmalarımızla aştık fakat Temmuz ayında verilen ara zam konusunda MEB’in denetimlerini tam olarak gerçekleştirmesini istiyoruz. Aralık ayında yaşadığımız hak kayıplarını Ağustos ayında da yaşamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

TABAN MAAŞ KANUNU GERİ GELMELİ

 
Önceden var olan fakat sonradan kaldırılan maaş uygulamasına değinen Fındık, uygulamanın geri getirilmesi gerektiğini belirterek, “Geçmişte var olan fakat 2014 senesinde kaldırılan taban maaş uygulamasının geri getirilmesi gerekiyor. Bahse konu olan kanunda

kamu okulları ile dengi özel okullarında görev yapan arkadaşlarımızın maaşları denkleştirilerek, hak kayıplarının önüne geçilmiş ve çalışanlar kısmen korunuyordu. Bu kanunun geri yürürlüğe girmesi ile öğretmenlerimiz bir nebze rahat nefes alabilecek” dedi.

 

 

12 AY SÖZLEŞME AMA UYGULAMA FARKLI

 
Özel sektördeki öğretmenlerin yaz aylarında da belli başlı sorunlar ile karşılaştığına dikkat çeken Fındık, sorunların başında sözleşmeye aykırı olarak istifaya zorlamanın geldiğini ifade ederek, “Yasal olarak 12 ay sözleşme yapılsa da bazı kurumlar buna aykırı davranabiliyor. Öğretmenler yaz başında istifa ettirilerek yaz aylarında işsiz bırakılıyor Eylül ayında da tekrar işe çağrılıp yeniden sözleşme yapılarak iş başı yaptırılıyor. Yaz aylarında ise işsiz kalmak zorunda kalıyor. Yasal konuda ise bir denetim şart” diye konuştu.