Öğretmenler 69 gündür atama bekliyor!

Öğretmenler 69 gündür atama bekliyor!
10 Mayıs 2022 11:03

Bakan Özer’in “Öğretmen ataması yapacağız” sözlerinin üzerinden 69 gün geçti, hâlâ takvim açıklanmadı. Eğitim Sen’den Hüseyin Köklü, ücretli öğretmenlik üzerinden emek sömürüsü yapıldığına dikkat çekti.

 

 

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı Mahmut Özer’in, 3 Mart tarihinde bir televizyon kanalında ‘Öğretmen ataması yapacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çok fazla gençlerimizi bekletmeden güzel haberleri paylaşırız” açıklamasını yaptı.

Bu açıklamanın üzerinden 69 gün geçmesine rağmen, atamayla ilgili ne bir duyuru yapıldı ne de bir atama takvimi yayınlandı. Ataması yapılmayan öğretmenler 50 bin öğretmenin atanmasını talep ediyor. 69 gündür atama haberini bekleyen öğretmenler, sosyal medya hesaplarından 69 günlük beklemeye tepki gösterdi.

 

Öğretmenlerin tepkilerden bazıları şu şekilde:

 

“Öğretmen ataması yapılmayacaksa neden KPSS yapıldı ve neden söz verilip öğretmenler umutlandırıldı. Yapılacaksa da bu kadar zaman bekletme neden.”, “Koskoca 1 yılda Sadece 15 bin öğretmen ataması yapılacaksa neden KPSS sınavına 1 milyon kişi giriyor? Neden KPSS yapılıyor? Öğretmenlere 67 gün önce verilen atama sözü neden tutulmuyor?” “2021 KPSS’ye hamile giren öğretmenler doğum yaptı ya doğum yaptı! Çocuk yaşına basınca mı atanacağız.”

 

 

‘BAKANLIK EMEK SÖMÜRÜSÜ YAPIYOR’

 

Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında açıkladığı rapora göre Türkiye’de 140 bin öğretmen açığı olduğunu hatırlattı. Köklü, “Bu sene yalnızca 20 bin öğretmen atandı. Öğretmen açığı sürekli artıyor ve kadrolar karşılamakta yetersiz kalıyor. Aradaki bu açığı kapatmak için MEB ataması yapılmayan öğretmenleri ek ders ücreti üzerinden ücretli öğretmen statüsünde çalıştırıyor. Bu öğretmenler asgari ücretin daha altında bir maaş alıyor ve bakanlık eliyle çok ciddi bir emek sömürüsü yapılıyor. 2021 ve önceki yıllara ait KPSS puanı olan öğretmenler bir an önce atanmalı ve mağduriyet oluşturulmamalı. Bakanın açıklamasının üzerinden 2 aydan fazla zaman geçti ama henüz bir hareket yok” dedi.

 

Bakan Mahmut Özer’in, 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfının 2022 yılı sonu itibarıyla açılacağını söylediği açıklamasına dikkat çeken Köklü, şunları kaydetti: “Ana sınıflarının açılması için gereken öğrenci sayısı yönetmelik değiştirilerek 5’e düşürüldü. 40 bin sınıf açılacak dendi ama bu kadar kadro ve anaokulu açılacak yer yok. Köylerin birçoğunda küçük çocuklar mecburen camilere gidecek. Aradaki öğretmen açığını da cemaatler üzerinden karşılama ihtimalleri çok yüksek. Danıştay’ın tüm kararlarına rağmen yönetmelik değiştiriliyor ve hukuk tanınmıyor.”