Ödül arttıkça şiddet de artıyor

Ödül arttıkça şiddet de artıyor
24 Ağustos 2013 09:23

Emniyet teşkilatına son 5 yılda verilen ödüllerde ‘destan yazıldığı’ ortaya çıktı.

 

Gezi Direnişi sırasında kullanılan orantısız güç nedeniyle binlerce kişinin yaralanmasına neden olmasına karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Destan yazdılar” diyerek sahip çıktığı Emniyet teşkilatına son 5 yılda verilen ödüllerde de “destan yazıldığı” ortaya çıktı.

Emniyet teşkilatında polis olarak görev yapan yaklaşık 280 bin personel bulunurken, son 5 yıl içinde personel sayısının yaklaşık 2.5 katı kadar para mükafatı dağıtıldı.

Olağanüstü durumlarda “yaşamlarını ortaya koyarak büyük yararlılık göstermek” ve “yüksek hizmette bulunmak” koşuluyla verilen maaş taltifi Emniyet teşkilatında işçi ve sözleşmeler dışında personelin yüzde 91’ine dağıtıldı.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz’ün soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Emniyet teşkilatındaki personele yönelik ödüllendirmeler hakkında bilgi verdi. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2008-2012 arasında 684 bin 676 personel maaş taltifi ile ödüllendirildi. 280 bin polisin bulunduğu Emniyet teşkilatında 5 yılda yaklaşık 685 bin ödül dağıtılması dikkat çekerken 5 yıl içinde ortalama bir polis başına yaklaşık 2.5 kez maaşın 2 katı ile 24 katı arasında değişen maaş ödülü verildi.

Bakanlığın verilerine göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nde işçi ve sözleşmeli personel hariç görevli diğer personelin yüzde 91’i maaş taltif ile ödüllendirildi. Buna göre de her 10 polisten 9’u son 5 yılda maaş ödülü almış oldu.

 

Polis şiddetine 100 ölüm

 

Polisin ödülde destan yazdığı 2008-2012 döneminde pek çok kişi orantısız şiddet kurbanı oldu. 2008-2012 döneminde 100’ün üzerinde kişi polis şiddeti dolayısıyla yaşamını kaybetti.

Ankara’da direnen Tekel işçileri başta olmak üzere çok sayıda direniş olayında polis tarafından orantısız güç kullanıldı. Engin Çeber, Şerzan Kurt, Metin Lokumcu, 10 yaşındaki D.B.’nin ölümleri 5 yıllık dönemdeki kamuoyunda çok tartışılmıştı.

Cumhuriyet