NPK Gübresi

NPK Gübresi
28 Mart 2022 12:07

Ekim gibi durumlarda NPK gübresi bitkinin ve toprağın ihtiyaç duyduğu pek çok besini bünyesinde bulunduruyor. Azot (N), fosfor (P), potasyum (K) içermesinden kaynaklı olarak bitkinin doğru zamanda hızlı bir şekilde büyüyüp gelişmesini sağlar. Potasyum bir gübrenin olmazsa olmazlarındandır. Bu gübrenin içerisinde de yüksek miktarda bulunur. Bitkinin yanma ve donma gibi olumsuzluklara karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.

 

 

NPK Gübresi Faydaları Nelerdir?

Potasyum, fosfor ve azot pek çok çiftçinin bildiği üzere ekinler için olmazsa olmaz maddelerdir. Bu maddelerin hepsinin bir arada toprağa uygulanması için NPK gübre ön plana çıkar.

  • Toprak içerisinde homojen bir şekilde dağılır.
  • Suyun daha iyi emilimini sağlar.
  • Kök ve yaprakların gelişimine yardımcı olur.
  • Ekinlerde yanma ve donma durumlarına karşı önleyici etkiye sahiptir.

Faydaları bir ekin için son derece önemlidir. Bu sebeple ekim aşamasında mutlaka kullanılması gerekir.

NPK Gübre Çeşitleri Nelerdir?

NPK gübre kendi içerisinde de çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler aslında azot, fosfor ve potasyum şeklinde günlük kullanım için sıralanmadır. NPK 10-30-20, NPK 10-5-40, NPK 16-8-24 ve NPK 20-20-20 şeklindedir. Hangisinin hangi ekim için uygun olduğun öğrenip ona göre kullanım gösterilmesi gerekir. Bu şekilde çok daha etkili biçimler almanız mümkün olur.

NPK Gübre Nasıl Kullanılır?

Farklı şekilde kullanımı olan NPK gübresi, ekinlerin daha verimli bir hale gelmesini sağlıyor. Ağaçlar olgunlaşmadan hemen önce damla sulama yöntemi ile verilebilir. Aynı zamanda taş izdüşümüne bant yöntemi de çok fazla tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Üç adet element bir arada verildiği için uygulama işlemi yapılmadan önce toprak analizinin mutlaka yapılması gerekir. Hangi element ne kadar eksik ise o oranda toprağa verilmelidir.

NPK Gübre Zararları Nelerdir? 

NPK gübre herhangi bir şekilde zararlı değildir. Fakat bazı durumlarda bilinçsiz kullanım söz konusu olduğu için zararları görebilir. Özellikle toprak analizini yapmadan kullanan kişiler zararlarını görürler. Toprakta eksik olmayan elementi yeniden toprağa vermek fazla miktarda element oluşumuna sebep olur. Düzenli analizler ile kullanım durumunda zarar durumu meydana gelmez. NPK gübresi hakkında daha fazla bilgiyi https://www.ufuktarim.com/npk-gubresi adresinden bulabilirsiniz.