Necdet Özel’in tezkere açıklaması çok sayıda ipucu veriyor

Necdet Özel’in tezkere açıklaması çok sayıda ipucu veriyor
1 Eylül 2013 17:29

 

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in Çankaya’daki 30 Ağustos resepsiyonu esnasında yaptığı açıklamalar son derece rafine ve çok sayıda ipucu veriyor.

 

Safile USUL H&HYORUM

 

Bunları notlar halinde yazarsak…

 

1-Necdet Özel’in Suriye durumuna ilişkin sorulara cevap verirken, “4 Ekim 2012’de çıkmış olan tezkereye göre görev yapıyoruz” demesi hem tezkeresiz hareket etme eleştirileri açısından Erdoğan’ı koruyucu ve bu yönüyle Erdoğan’ı memnun edici bir özellik taşıyor ve kuvvetle muhtemel Necdet Özel bu açıklamayı Erdoğan’ın da isteyeceği biçimde yaptı ama hem de Necdet Özel TSK’nın bir numaralı kurmayı ve en üst düzey bir asker olarak Suriye’ye karşı bir savaş çıkmayacağını biliyor ve bundan dolayı da zaten 4 Ekim 2012 tezkeresinin bu durumda yeterli kalacağını bildiği için rahat konuşuyor. Ki, “Niye endişe duyuluyor ki?” şeklindeki ifadesi de bir savaş çıkmayacağını bilmesinden kaynaklanıyor. Yoksa Suriye’ye bombalı, uçaklı atışlar başladığında tüm Türkiye’nin endişe içine gark olmasının gerekli olduğunu en iyi şekilde bilmemesi imkansız.

 

2-Necdet Özel Erdoğan’ı da memnun edecek tezkere açıklamasını yaparak hem Erdoğan’ın TSK’ya güven duygusunu sağlamlaştırıyor ve zaten savaş çıkmayacağı için Özel’in bu anlamda Erdoğan’ın yapabileceklerinden endişe etmesine gerek yok. Erdoğan’ın elini dünya bağlamış vaziyette zaten. Tek adım atamıyor ve hatta artık kımıldayamıyor.

 

3-Özel, “Bir kimyasal silah saldırısı olabilir mi?” sorusuna karşılık ise, önce, “Bilmiyorum” diyor ve ardından, “Zaten siz herşeyi yazıyorsunuz, kimin elinde ne var, ne füzesi var. Ama siz aslında güzel şeyler yazın, güzel şeyler okuyalım” diyerek, alaycı bir ifadeyle yazılanların doğru olmadığını ve kimyasal saldırı beklemediğini belirtmiş oluyor. Çünkü ne ABD Suriye’ye saldıracak ne de Suriye buna mukabil kimyasal silah vs. ile karşılık verecek. Necdet Özel bunu çok iyi görüyor. (e, haliyle; en üst rütbeli Türk askeri, bilmesin, görmesin mi yani?)

 

4-Çok önemli bir ipucu da PKK konusunda geldi Necdet Özel’den; Özel, “PKK’lıların sadece % 20’sinin sınır dışına çıktığı söyleniyor, ne dersiniz?” şeklindeki soruya, “Silahlı Kuvvetler istihbarat örgütü değil” cevabını vererek, Hükümetin istihbarat hakkını TSK’dan almış olduğunu dolaylı olarak ve alttan alta hatırlatıyor ve de ardından, “Şu ana kadar farklı rakamlar söylenmediğine göre, öyledir.” diyerek de PKK’nın çekilmediğine işaret etmiş oluyor.

 

5-Necdet Özel’in açıklamalarından Suriye’ye müdahale beklemediğini açıkça gördüm. Ki, geçen hafta yazmıştım, Lavrov’un açıklamaları gösteriyordu ki, Rusya da beklemiyor müdahale.

 

ÇOK İSTİYORDU AMA YİNE OLMADI

 

Obama’nın cumartesi akşamı yaptığı açıklama Erdoğan’ı derin hayal kırıklığına uğratmış olmalı yine…

 

Çünkü, Obama’nın açıklamasından hemen sonra WOW otelde bir düğüne katılan Erdoğan gazetecilerin Obama’nın açıklamasını sorması üzerine, “Daha neticeleri alamadım.” diyerek hızla uzaklaşmış gazetecilerin yanından.

 

Erdoğan daha değil, hiç netice alamayacak da…

 

Ben şimdi biraz Obama’nın açıklamasından bahsedeyim…

 

Obama’nın açıklamasını canlı izledim ve, “Kararımı henüz vermedim” cümlesi ile olayın şekli belli olmuştu zaten.

 

Sonra da zaten kongre şartını açıkladı, ki, olayı yine sadece Kongre’ye de bağlamadı.

 

Çünkü, “Müdahale 1 ay sonra da olabilir.” dedi.

 

Oysa Kongre kararı en geç Eylül ortası çıkar.

 

Belli ki, Obama öteleye öteleye susturacak olayı.

 

Bu arada, Obama’nın açıklamasından hemen sonra gazetelere baktım.

 

Hükümet’e yakın olanların ateşi sönüktü ve, “Kongre şartı” şeklinde bir başlıkla ve umutlar kırılmış vaziyette vermişlerdi haberi.

 

Hürriyet Obama konuşmasını doğru vermemişti, Vatan ve Milliyet doğru vermişti.

 

Hürriyet’in haberinde, Obama’nın konuşması sırası ile anlam bütünlüğünü korur biçimde değildi. “Bu emri vermeye hazırım” yönü haber metnini domine ediyordu, oysa bir haber söz konusu durumu sırası ile ve doğru yansıtmalıdır.

 

Bunu neden yazıyorum?

 

Kamuoyu haberleri okurken bira sorgulayıcı olsun diye, Hürriyet Hükümet’e iyi bir mesafe aldı ama yine de bu ara bizde çok fazla bilgi kirliliği var.

 

Konumuz zaten Hürriyet değil ama aylardır Türk kamuoyu yanlış bilgilere maruz bırakıldı.

 

HAYRÜNNİSA GÜL ÖZEL’İN EŞİNİ “SEÇTİ”

 

Cuma akşamı Çankaya’daki resepsiyonda bana ilginç gelen ama hiç şaşırtmayan birşey vardı.

 

Hayrünnisa Gül birçok kadınla tokalaştı.

 

Bunların önemli bir kısmı AKP’li eşleri idi.

 

Hayrünnisa Gül türbanlı olan bu hanımlara karşı hiç ilgili değildi.

 

Hemen ellerini hızla sıkarak savuşturdu ve onlara bir beden ve yüz eğilimi göstermedi.

 

Ama Necdet Özel’in eşine karşı çok alakalı ve hayranvari idi.

 

Necdet Özel’in eşi de, yani, hakikaten güzel giyinmişti ve saçları da çok güzeldi, böyle biraz da kızıla çalan saçları dikkat çekici şekilde alımlıydı.

 

Onu diyordum, Hayrünnisa gül bence, Necdet Özel’in eşini seçti.

 

Bu bence önemli bir ayrıntı.

 

Nedenleri üzerinde uzun uzun yazabilirim ama yazı çok uzadı, hem boşverin, bir değineyim gitsin.

 

not: bir de, CHP ve MHP genel başkanlarının resepsiyona katılmamış olmasına hiç üzülmedim.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar