Mutfağın çözümü ‘Tahta’da!

Mutfağın çözümü ‘Tahta’da!
24 Nisan 2023 08:00

Millet İttifakı’nın ortak adayı; 300 milyar dolarlık yatırım, 418 milyar doları geri getirme, 8 bin 500 lira bayram ikramiyesi, ev hanımlarına altın hesabı gibi vaatlerin ardından atılacak somut adımları ‘Bay Kemal’in Tahtası’nda anlatıyor. Kılıçdaroğlu ilk olarak 9 özel ekonomi bölgesi ile 50 üretim üssü kurulacağını belirtti. İşsizliğin beş yılda yüzde 5’in altına düşeceğini, tersine göçün başlayacağını kaydetti. Çip teknolojisi, savunma sanayii gibi 12 alanda sanayi üsleri oluşturacaklarını açıkladı. Son olarak “Üretici devleti yanında görecek, bu da vatandaşın mutfağına yansıyacak. Etimiz, sütümüz ucuz ve bol olacak” diyerek tarım ve hayvancılık planlarını anlattı.

 

 

 

TÜM TARIM ARAZİLERİ İŞLENECEK İHTİSAS LİMANLARI KURULACAK

 
Tarım arazilerinin tamamı ekilecek. Tohum ve damızlık hayvanlar ücretsiz verilecek.
Her köyde veteriner, ziraat mühendisi ve ziraat teknisyeninden oluşan ekip kurulacak.
5 yılda 3 milyon 750 bin büyükbaş, 7.5 milyon küçükbaş üreterek çiftçiye dağıtılacak.
Afyon, Konya, Erzurum’da tarım ve hayvancılık özel ekonomi bölgeleri oluşturulacak.
Ordu ve Hatay’da hayvancılık ve tarım ürünleri ihtisas limanı kurulacak.

 

 

Ekonomi yönetiminin son yıllarda aldığı kararlar TL’yi en değersiz seviyelere taşırken, enflasyonun rekor seviyede artmasına neden oldu. Karar’da yer alan habere göre ekonomik kriz derinleşirken mutfaktaki yangın büyüdü. Kıymanın kilosu 300 lira soğanın kilosu ise 30 liraya ulaşırken, Türkiye dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler arasında ilk beşte yer alıyor. Seçime sayılı günler kala Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mutfaktaki yangına dikkat çekerek somut vaatlerde bulundu.

Daha önce ‘Bay Kemal’in Tahtası’ diye yeni bir konseptle Türkiye’de başlatmayı vadettiği ekonomi hareketine ilişkin iki video yayınlayan Kılıçdaroğlu, aynı kampanyanın üçüncü videosunu da Twitter’dan yayınladı. ‘’Gıdada çok çok büyük devrim geliyor” açıklamasıyla videoyu paylaşan Kılıçdaroğlu, gıda maliyetlerine dikkat çekerek üreticiye destek sözü verdi.

Çiftçiyle beraber çalışacaklarını ve gerektiğinde maliyetleri sübvanse edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Yemi, gübreyi, enerjiyi yerinde üretecek ekosistemler kurulacak. Gıdanın ucuzlamasını sağlayacağız ve gerektiğinde tarımsal maliyetleri sübvanse edeceğiz. Süt üreticisi de et üreticisi de zarar etmeyecek. Çiftçilerimizi zarar ettirmeden hem gıda fiyatlarını düşüreceğiz hem de gıda güvenliğimizi hızla sağlayacağız. Göreceksiniz. Gübre ve yem konusunda hızla ithalat bağımlılığının önüne geçip üretici girdilerini azaltacağız. Bizim sistemimizde çiftçi malını, mahsulünü verdiği an parasını alacak. Üretirken devleti yanında görecek. Bu da hemen vatandaşın mutfağına yansıyacak’’ ifadelerini kullandı.

Gıda konusunun öneminin altını özellikle çizen Kılıçdaroğlu, çocukların beslenme hakkını savunmak için Hacer Foggo ile Et ve Süt Kurumu’na gittiklerini anımsatarak, ‘’Çünkü aç çocuklarla endüstriyel devrimi gerçekleştiremezsiniz. Çocuklarımız et yiyecek, sağlıkla büyüyecek. Etimiz, sütümüz ucuz ve bol olacak’’ dedi.