Müteahhide para var, ameliyat malzemesine yok

Müteahhide para var, ameliyat malzemesine yok
5 Mart 2022 10:15

Sağlık Bakanlığı, tıbbi malzeme ve cihaz alımı için ayrılan bütçesinin büyük bir bölümünü kullanmadı. Yurttaşlardan ameliyatlar öncesi malzeme istendiğini, tıbbi malzeme krizi yaşandığını vurgulayan CHP Milletvekili Murat Emir, “Sağlık Bakanlığı 2021 Faaliyet Raporu da bu krizi itiraf ediyor. Bakanlık, ameliyat olacak hastalara ‘başının çaresine bak’ diyor” dedi.

 

 

Rapora göre, Sağlık Bakanlığı geçen yıl tıbbi cihaz, malzeme ve ilaç alımı için 58 milyon 119 bin TL kaynak ayırdı. Ancak harcamalar bu tutarın yüzde 16,4’üde kaldı. Bakanlığın, 58 milyon TL’lik kaynağın yalnızca 9,5 milyon TL’sini kullanmasını eleştiren CHP’li Murat Emir, “Bu rakamlar, zar zor ameliyat randevusu alabilmiş, aylarca beklemiş vatandaşın ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerin karşılanmadığını gösteriyor. Sağlık Bakanlığı, ameliyat olacak hastalara, ‘Başının çaresine bak’ diyor. Özel hastane sahibi bakanın bu yaklaşımı, hastaneleri kasten çökertmektir” diye konuştu.

 

 

RANT AKTARMA KAYGISI

 

 

Bakanlık, kamuoyunda “beşli çete” olarak şirketler olarak işletilen hastanelere ise 13,5 milyar TL’lik bütçe ayırdığı ve bu bütçenin yüzde 98,8’ini kullanıldı. CHP’li Emir bu veriyi, “Yani şehir hastanelerinin kiraları müteahhide tıkır tıkır ödeniyor. Tıbbi malzeme ihtiyacı karşılanmazken şehir hastanelerinin yandaş müteahhitlerine ödenecek kiralar için ayrılmış bütçenin sonuna kadar kullanılmış olması, bakanlığın rant aktarma kaygısını ortaya koyuyor” sözleriyle değerlendirdi.

Toplum sağlığı hizmetleri için ayrılan ve harcanan bütçe kalemlerine de işaret eden Emir, şu bilgileri verdi:

“Sigara bırakma hizmetleri için 22 milyon 567 bin TL ayrılmış, bunun da yalnızca 2 milyon 456 bin TL’si, yüzde 10,9’u harcanmış. Kanserle mücadele faaliyetleri için de 31 milyon 125 bin TL bütçe ayrılmış ve yalnızca 2 milyon 846 bin TL’si, yüzde 9,1’i kullanılmış. Yine toplum sağlığını ilgilendiren bir başka konuda, ruh sağlığı hizmetleri için 37 milyon 831 bin TL ayrılmış ve yalnızca 6 milyon 837 bin TL’si, yani yüzde 18,1’i harcanmış. Bu kalemler de bakanlığın toplum sağlığı hizmetlerine yaklaşımını gösteriyor.”