Mutabakat Metni için hazırlık!

Mutabakat Metni için hazırlık!
29 Ocak 2023 11:38

CHP, İYİ Parti, DP, DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nden oluşan Altılı Masa, yarın Ankara ATO Congresium’da 3 bin 100 kişilik salonda Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna duyuracak. 9 ana başlık ve 80 ara başlıktan oluşması planlanan metinde hukuk, eğitim, dış politika, siyaset, ekonomi, teknoloji gibi çok sayıda planlamanın yer alması bekleniyor.

 

 

Daha önce Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) Mutabakat Metni’ni ve Anayasa değişiklik önerilerini Bilkent Otel’de kamuoyuna duyuran Altılı Masa, bu kez daha geniş katılım altında hükümet programı niteliğindeki Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıklayacak. Altılı Masa’nın olası iktidarın atılacak adımların sıralanacağı metinde hukuka ayrı bir yer ayrılacak. Yargı bağımsızlığının 21 yıllık AKP iktidarın yok olduğu tespiti ile yola çıkan Altılı Masa, mutabakat metninde yargıya güveni artırıcı adımları sıralayacak. GPS ve Anayasa değişikliği önerilerinde de gündeme gelen HSYK’nin ikiye ayrılması ve yürütme temsilcilerinin hukuk kurullarından arındırılması gibi hedefler, bu kapsamda metinde yer alacak.

 

 

HER KONU MASADA

 

 

Teknolojik hamlelerde geri kalındığını bildiren Altılı Masa kurmayları, metinde bu tespite de yer verecek. Edinilen bilgiye göre, Altılı Masa iktidarının endüstri 4.0 hedefi başta olmak üzere teknolojik kalkınma hedefleri bu metinde vurgulanacaklar arasında yer alacak.

Liderlerin tam kadro kamuoyunun karşısına çıkacağı açıklamada, kadın haklarının istenilen seviyeye gelmesi için atılması gereken adımlar, yap, işlet, devret ve kur korumalı sistem gibi ekonomiye darbe vuran uygulamaların ne şekilde ele alınacağı, yüksek enflasyon ve kur şokunun ne şekilde atlatılacağının da anlatılması bekleniyor. Liderler ayrıca dış politikada akılcı adım ve Meclis’in kaybolan denetim yetkilerinin geri verilmesi gibi hususlara da dikkati çekecek. Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde, Altılı Masa iktidarın yürütmenin yeniden şekillendirileceği ve yeni bakanlıkların kurulacağı ve bir kısmının ise isim ve alan değişikliğine uğrayacağı da açıklanacak.