Murat Karayalçın: Böyle devam edemeyiz!

Murat Karayalçın: Böyle devam edemeyiz!
10 Haziran 2023 08:52

Eski Başbakan Yardımcısı ve SHP lideri Murat Karayalçın Sözcü Gazetesi’nden İsmail Saymaz’a konuştu ve CHP’nin bütün merkez ve taşra yapılanmasının değiştirilmesini önerdi.

 

 

Karayalçın, İsmail Saymaz’a yaptığı değerlendirmede CHP’nin yüzde 25’lik oyunun bir hezimet olduğunu belirterek, “Büyük başarısızlık olarak görüyorum. Böyle devam edemeyiz” dedi.

 

 

Karayalçın’ın açıklamaları şöyle: 

 

Yerel seçim öncesinde olağanüstü kurultaya gitmek gerektiğini savunan Karayalçın, Kılıçdaroğlu’nun örgütleri kendisine bağlamasına anlam veremediğini söyledi.

 

– Kılıçdaroğlu ile ne konuştunuz?

 

 

– Ön seçimin zorunluluk olduğunu düşündüğümü belirttim. Ama ön seçimden beklenenleri elde edebilmemiz için üye ve örgüt yapısını değiştirmek gerek. Yine de son aday belirleme yönteminin ne kadar olumsuz olduğunu gördük. 4 bin CHP’li milletvekili adayı olmak istedi. 4 bin kişi arasından 100-200 kişi seçildi. Bir iki dakikalık görüşmeyle seçildi. Sınava giriyormuş gibi… Son derece yanlıştı.

 

 

– Kılıçdaroğlu ne dedi?

– Aynı şeyleri düşünüyoruz. Ön seçim yapılacak. Bence önemli bir kazanım.

 

 

– Başka bir konuyu görüştünüz mü?

– Benim asıl söylediğim, CHP örgütünün yeniden yapılanması. Merkeziyle taşrasıyla… 2012’de Parti Meclisi’ndeydim. Kemal Bey’e CHP merkez örgütünün değiştirilmesine ilişkin proje sunmuştum. 2015’te İstanbul il başkanıyken taşra örgütünün nasıl yapılanması gerektiğine ilişkin proje hazırlamıştım. Onları hatırlattım. “Ben bu projeleri kurultayda paylaşacağım” dedim.

Tüzüğün toplumsal ve siyasal tasarım uyarınca hazırlanması gerekir. Tasarım dediğim şu: CHP, Türkiye’de nasıl örgütlenmeli? 12 Eylül’de Siyasi Partiler yasası çıkarıldı. Bu yasa diyor ki “Devlet Türkiye’de nasıl örgütlenmişse, nerelerde örgütlenmişse siz de öyle ve oralarda örgütleneceksiniz.”

Ayrı bir örgütlenmeye gidebilmeliyiz. Ne demektir bu? Üretim odaklarında, bölge planlarında, sulama havzalarında ve organize sanayi bölgelerinde örgütlenme. Böyle bir tasarım olmalı. İşte, bunları konuştuk.

 

– Güncel konulara geldiniz mi?

 

– (Gülüyor) Gelmedik.

 

– CHP neden başarılı olamadı?

– Biz düşük siyasi kapasiteyle çalışıyoruz. Tam kapasiteli örgütün üç işlevi olduğunu düşünüyorum. Birincisi, partinin izleyeceği siyasetin örgüt tarafından belirlenmesi gerekiyor. Oysa bizde danışmanlar ve teknisyenler tarafından belirleniyor. Birincisi bu.

İkincisi, adayların örgüt tarafından belirlenmesi.

Üçüncüsü broşürdü, afişti, pankarttı… CHP örgütleri yalnızca son söylediğime sıkıştırıldı. Siyaset belirlemesi yok, aday tespiti yok. Bu da düşük kapasiteyi getiriyor.

 

 

– Kurultaya ihtiyaç var mı?

– Var tabi. Hem de çok ihtiyaç var. Olağan kurultay yapılmalı ki, bunları tartışalım.

 

 

– Seçimden önce mi yapılmalı, sonra mı?

-Kesin olarak seçimden önce yapılmalı. Bu tartışmaları ilçe ve il kongrelerinde yapacaksak, ortaya çıkan görüşlerin nihai karar şekline dönüştürülmesi kurultaydadır. Kurultayın seçimden sonraya kalması demek, bu düşüncelerin kadük olması demektir. Bu endişeyi taşıyorum.

İkincisi de, ittifak bitti artık. İttifak yapılacaksa da büyük pazarlıklar olacak. HDP’nin durumunun ne olacağı belli değil. CHP’nin okkalı bir yerel yönetimler bildirisi sunması gerekiyor.

 

– İmamoğlu’nun değişim talebini nasıl yorumluyorsunuz?

– Talebin tanımlanması lazım. Neyin değişimini istiyoruz?

 

 

– Anlaşılan, genel başkanlık değişimi.

– Ama bu açıklanmalı. Ben neyin değişimini istediğimi söylüyorum.

 

 

– Kılıçdaroğlu, örgütleri kendisine bağladı. Bu kararı nasıl yorumluyorsunuz?

– Bir anlam veremedim ben buna. Çünkü zaten bütün parti ona bağlı. Örgütü daha bir bağlı yapmak ne anlama geliyor, bilmiyorum.

 

 

– Kılıçdaroğlu seçimlere dair açıklama yapmalı mı?

– Tabi, genel başkanlar bu değerlendirmeyi yaparlar. Daha önemlisi insanlar beklerler. Toplum da bekler.