Mü’minlerin Bayramı

Mü’minlerin Bayramı
14 Haziran 2018 09:09

HALKIN HABERCİSİ AİLESİ OLARAK, RAMAZAN BAYRAMINIZI TEBRİK EDER. CENAB-I ALLAH YAPTIĞINIZ TÜM İBADETLERİNİZİ KABUL ETSİN.

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Ramazan Bayramı, Cenab-ı Allah’ın oruç tutan kullarına bir ziyafetidir. Riyakalık, haram ve rüşvet duygularından uzak kalarak, nefsi ve iç güdüleriyle mücadele etmiş bir Müslümanın, sevinerek bayram etmesi hakkıdır.

 

Orucu, teravih namazını, iftar sofralarını ve sahurları, sadakat, samimiyet ve sessizce verdiğimiz zekat-sadaka-i fıtırlar ile ruhumuzu aydınlatan bir Ramazan-ı şerif’te oruç tutanları bu bayrama kavuşturan Cenab-ı Allah’a sonsuz şükürlerimizi sunuyor, tekrarını bizlere nasip etsin.

 

Cenab-ı Hakk A’la Suresi 14-19 ayetlerinde mealen şöyle buyuruyor: ”Muhakkak küfür ve masiyetten temizlenen ve rabbinin ismini zikredip de namaz kılan kimse felah buldu. Belki siz dünya hayatını ahiret hayatına tercih edersiniz. Halbuki ahiret hayatı, dünya yaşamınızdan daha hayırlı ve daha kalıcıdır.”

 

Fahr-i alem (s.a.v.) efendimiz: ”Ramazan ayında tutulan oruç, sema ile arz arasında muallak kalır. Ancak sadaka-i fıtır ile huzuru ilahiyeye ref olunur.”

 
İkinci bir hadis-i şeriflerinde: Ramazan bayramından altı gün sonra oruç tutan kimse o seneyi kamilen oruç tutmuş gibi olur.” buyuruyor.
Hz. Ali Efendimiz’e ”Ya Ali bayramın mübarek olsun -” demişler. İmam-ı Ali (r.a.) ”Benim günah işlemediğim her günüm bayramdır.” buyurmuş.
Cenab-ı Allah, cümle İslam alemine, günlerin tamamını bayram yapsın inşallah.

 

Hindistan’nın, İslam araştırma enstütüsü eski başkanı, Mevlevi ve Hindistan’nın yerli Türklerinden, ve benim de yakın dosum olan, Seyyid Asaf Ali Hoca diyor ki: Eğer ki, huzurlu, sağlıklı ve berketli bir hayat yaşamak istiyorsanız ve her türlü haram olan işlerden uzak iseniz o zaman, bu duayı, günde en az yüz defa okumayı alışkanlık haline getirniz.
Dua: ”La ilahe illellahül melikül hakkul mubiyn.”
Seyyid Asaf Ali Hoca, bir Hadis-i şerifin faziletinde, ”Su nasıl ki, buzu erittiği gibi güzel ahlak sahibi olmak da günahları eritir. Yok eder.” diye anlatıyor.

Enes Bin Malik (r.a) diyor ki: ”Mü’minin bayramı beştir.
1- Günah işlemeden geçirdiği her gün.
2- Şeytanın hilesinden emin olup iman ile ruhunu teslim ettiği gün.
3- Kıyametin korku ve endişesinden emin olup sıratı geçtiği gün.
4- Cehennem ve azabından kurtulup cennete girdiği gün.
5- Allah’ın günahlarını af edip kendisine rahmetle tecelli ettiği gün.”

Ramazan Bayramında bulunan sünnetler:
1- Bayram namazını kılmaya giderken, tek olarak bir veya üç tatlı hurma gibi bir şey yemek.
2- Sabah namazını cemaatle kılmak.
3- Bayram namazına giderken ayrı yol, gelirken ayrı yolu kullanın.
4- Güler yüzlü ve neşeli olmak. Her zaman olduğu gibi.
5- Acele etmemek ve Arafata gider gibi gitmek.
6- Gusül abdesti almak, her türlü temizlik, yeni elbise, misvak ve güzel koku kullanarak gitmek.
7- Fitreyi bayram namazından önce vermek.
8- Akraba ve sevdiklerinizi ziyaret ediniz. Ziyaret etme imkanı olmayanları da telefonla iletişim kurarak bayramını tebrik ediniz. Küs olduklarımza bile gitmeliyiz. Daima affeden kazanır.
9- Kadir Suresini günde 11 kere okumayı alışkanlık haline getirerek, huzurlu-sıhhatli olmanızı, mevcut mal varlığınızı korur ve bereket verir.
10- Bayramdan sonra altı gün orucunu tutmayı unutmamalıyız.

 

Büreyde’den (r.a): ”Resul-ü Ekrem (s.a.v.) Ramazan bayramı günü sabah olunca oruçluya benzememek için mutlaka tatlı (Hurma-incir) bir şey yerdi.
Cuma namazını kılma şartlarına haiz olan, Cuma’yı kılmak üzerlerine farz olanlara dini bayram namazını da kılmak Vacip’dir.

Aziz Mü’minler!
Bayram namazını kıldıktan sonra, eve uğramadan, imkanı olanlar direk kabristana gidip, bilgisi dahilinde Kur’an okuyup, atalarımızın ve Vatan şehitlerinin ruhları şad edilir. Kabirlerin ziyaretini ve dua etmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Anne-baba, ve diğer komşu büyükleri ziyaret edip eli öpülür. Hasta ve özürlü ziyareti de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca kurban bayramından sonra vefat edip hakkın rahmetine kavuşanların akraba ve yakınlarının, kara bayramıdır. Ziyaret edilip, Kur’an ve Fatiha Suresi okunarak Hakkın rahmetine kavuşanın ruhu şad edilmiş olup, yakınlarının kısmen de olsa acılarını paylaşmış olursunuz.

 

Ziyaret konusunda, Hafız Abdullah Aldır Hoca, bu hadis-i şerifi öneriyor: ”Misafir rızkı ile gelir. Hane sahibinin günahlarının affına sebep olarak gider.” onun içindir ki, ziyaretler ve özellikle hasta ziyaretleri çök önemlidir.

 

Cenab-ı Allah, Sadakat ve samimiyetle yaptığınız tüm ibadet ve dualarınızı şimdiden kabul etsin. Riyakar, rüvet yiyen-göz yuman ve haram yiyenlerin şerrinden muhafaza etsin. Vücudunuz sağlıklı, lokmanız helalinden, kazancınız bereketli, yaşamınız huzurlu, ağzınız tatlı olsun. Bu mübarek Ramazan-ı şerif bayramı, cümle İslam alemine kutlu ve mübarek olsun.

 

Cenab-ı Allah, bu aziz mübarek günlerin yüzüsuyu hürmetine toprağımıza, Ay-Yıldızlı Bayrağımıza, vatanımıza göz diken çıkarcı, riyakar ve rüşvetçileri, kahr-ı perişan etsin, fırsat vermesin inşallah.

 

Cenab-ı Allah, Cümle Vatan şehitlerine ve Cumhuriyetimizin kurucusu M. Kemal Atatürk’e ve atalarımıza rahmet buyursun, Gazilere Kur’an iman nasip etsin. Mübarek günlerin yüzüsuyu hürmetine hasta ve yaralıları şifaya kavuştursun.

 

Cenab-ı Allah, bizleri tekrar Ramazan-ı şerife kavuşturmayı nasip etsin. AMİN.

 

TEKRAR MÜ’MİNLER BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN. ALLAH TEKRARINI NASİP ETSİN.

 

Kaynakça:
Diyanet işleri başkanlığı 207 No’lu yayını
İslam dininin nurlu yolu Osman Bayülken 1959
Erzurumlu Hafız, Abdullah Aldır Hoca

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun