Mü’minlerin bayramı

Mü’minlerin bayramı
7 Ağustos 2013 08:29

Ey Yüce Türk İslam alemi!

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Yazımız Mü’minlerin Bayramı hakkında olacaktır. Bu yazımda öz amcam, din adamı merhum Müslüm Aladağ’ın, 1976 yılında bir sohbet esnasında, bana bıraktığı bir hatırasını siz saygıdeğer okuyucularımızla Cenab-ı Hak, paylaşmayı nasip etti.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Ramazan Bayramı, Ramazanda oruç tutan Mü’minlerin bayramıdır. Yüce Türk İslam alemi olarak, şunu yakinen bilmeliyiz ki, yapılan her türlü ibadetin en faziletlisi ve şereflisi, riyakarlık faaliyetlerinden uzak durmaktır. İlahi rahmetin bol bol ihsan edildiği bir aya veda ediyoruz. Haşr suresinin 18. Ayetinde Yüce Rabbimiz mealen şöyle buyumuştur. ”Ey İman edenler! ALLAH’tan korkun, çünkü ALLAH ne yaparsanız haberdardır.”

Görüldüğü üzere bu ayette Mü’minler, ALLAH’ın emirlerini yerine getirmek ve haramdan uzak durmamız emrediliyor. Nefis muhasebesinden maksat, bunu imkan ölçüsünde çok ve devamlı yapan, ALLAH’a ve topluma karşı sorumluluklarını hangi ölçüde yerine getirebildiğini kontrol eden Müslümanlar, sevaplara nail olacaklardır.

Mübarek Ramazan günlerinde her zamankinden daha farklı bir dikkatle eğilmiş bulunuyoruz. Mü’minler olarak daha başarılı, daha dikkatli, daha huzurlu ve daha çok ibadetli günleri eda ettik. Topluca ALLAH’ın rızasını talep için kalkan eller, bir dizi halinde: Ey Rabbimiz! Ancak Sana kulluk eder ve ancak Senden yardım dileriz. Tüm İslam alemini en doğru yolda olmasını nasip et. Orucunu tutan ve mazeratları münasebetiyle tutamayan Müslümanlar bu ayda daha çok sevgi ve şefkatla dolup taşarlar.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Zaferi hakkeden bir milletin, o zaferden sonra sınırlarında her çeşit güvenlik tedbirlerini alması nasıl beklenirse, imanları ve disiplinli dini yaşayışları ile her çeşit kötülüğü, kin haset, riya, gurur, kibir gibi ruhi hastalıkları sınır dışı eden bir Mü’minden de, kazandığı başarıdan sonra gereken uyanıklığa sahip olması, iman hudutlarında her çeşit tedbiri alması beklenir. Aksi halde elde edilen zaferin bir anlamı kalmaz. O zaman Yüce Rabbimiz’in bizden istediği, Ramazan ayındaki düzenli ve temiz yaşayışımızı, bayramdan sonra da devam ettirebilmektir.
 
Ramazan Bayramı arefesi, ayrı önem ve manalar taşımaktadır. Müslüman’nın nasıl olur da böyle, büyük nimetlerle dolu olan bir gün ve gece, boş olarak geçirilebilir. Bu günü boş geçirmek büyük bir kayıptır. Bu gün için, Cenab-ı Hak’kın Meleklerine hitabı vardır:

Ey Meleklerim! Gördünüz mü? Kullarım ifsat (düzeni bozma-kargaşalık) yollarını değil, ilahiyeme ait yolu tuttular. Açlığa susuzluğa katlanarak oruç tuttular. Oruçlarına mükafat istiyorlar. Onların ecir ve sevabını bekliyorlar Ben oruç tutan kullarımı affettim. Onları cennet ve cemaliilahiyeme nail kıldım…

Böyle mübarek günlerin ve bayramın gerçek manasını anlayan ve mana bakımından istenilen bayramı yapan kullarından eylesin. Amin.
 
AREFE GÜNÜ YAPACAĞIMIZ İBADETLER:

1- Niyet ederek Gusül abdesti alınır.

2- Bir günlük kaza namazı kılınır.

3- Bir cüz Kur’an-ı kerim okunmalı veya dinlemelidir.

4- Ayrıca Yasin-i şerif okunmalı veya dinlenmelidir. Bu mübarek gecede anne, baba, ve akraba-i tealluktan ve kardeşlerimizden ahirete intikal etmiş olan yakınlarımıza en büyük ikram bu mübarek gün ve gecelerde, yaptığımız ibadet ve dualar ile mümkün olacağı muhakkaktır.

5- Kabristana gitme imkanı olan giderek, Kur’an okuyup dua etmelidir.

Hz. Muhammed (S.A.V) bir hadis-i şerif’lerinde şöyle buyururlar: ”Yapılan kulluk görevlerinin ve her çeşit güzel işlerin ALLAH katında en çok beğenilen ve sevileni az da olsa devamlı olanıdır.”
   
Haram yemesi tescillenen riyakarlar, Hac’ca ve Umreye giderek kararan sayfalarını beyazlaştıramazlar. Haram yiyenlerin, insan nefsine zulmeden, nankör, niymetlere ve iyiliklere şükretmeyen, hatta iyiliklere kötülüklerle karşılık vermektedirler. (Kur’an-ı Kerim)

Eğer samimiyet ve sadakatla Müslümanım diyebiliyorsak; helal kazanıp helal harcamamız gerekir.

Cenab-ı ALLAH, Mü’min kullarını sağlık ve huzur içinde daha nice Ramazan ve Mü’min bayramlarına ulaştırmasını ve bu mübarek günleri bütün insanlığın vicdan muhasebesi yaparak doğru yolu bulmasına vesile kılmasını niyaz etsin.
   
Cenab-ı ALLAH bizlere atalarımızın ve bu vatan için hayatlarını feda eden şehitlerimizin ruhaniyetlerini böylece anmayı nasip buyurup bizler andığımız gibi, bizleri de andırsın inşallahu Teala.
 
Halkın Habercisi ailesi olarak, Mü’minler Bayramınızı tebrik eder. Cenab-ı Allah tekrarını nasip etsin.
 
Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, nesli tükenmiş Müslümanları ve Müslüm amcamı rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
Hadis-i Şerifler:

1- Mü’min, dedikoducu olamaz.

2- Doğru ve namuslu tüccar, ahirette Peygamberler, sadıklar ve şehitlerle beraberdir.

3- Mü’minler, sözleriyle bağlıdırlar.

4- Mü’min, bir delikten iki defa kendini yılana sokturmaz.

5- Haberle elde edilen bilgi, görmekle elde edilen gibi değildir.

6- Mü’min’nin niyeti amelinden hayırlıdır.

7- Her iyilik bir sadakadır.

8- Mallarınızı zekat ile kale içine alın. Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz, dua ile de belaların reddine teşebbüs edin.

9- Malının zekatını vermeyen kıyamet günü cehennemdedir.

10- ALLAH’ü Teala zekat vermeyenlerin imanını ve namazını kabule şayan buyurmaz.

11- Her şey için bir zekat vardır. Cesedin zekatı da oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun