Mülakat getirildi liyakat unutuldu!

Mülakat getirildi liyakat unutuldu!
6 Haziran 2021 09:05

Eskişehir ve Iğdır’da KPSS’den yüksek puan alan kişilerin mülakatla elendiği ortaya çıktı. Eskişehir’de mülakatla elenen Samet Burak Ulusoy, “10 soru sordular hepsini bildim. Mülakat sistemi adil değil” dedi.

 

 

Birgün’den Meral Danyıldız’ın haberine göre AKP iktidarına yönelik en sık gelen eleştirilerden olan liyakatsizliğe bir örnek daha eklendi. 2018 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Çağrı Merkezi Hizmetleri Bölümü’nden mezun olan Samet Burak Ulusoy, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek 81 puanla kendi alanında ülkede 60’ıncı oldu. Ardından Ocak 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın 4/B sözleşmeli olarak 112 acil çağrı merkezlerine personel alımı yaptığı ilana başvuran Ulusoy, katılımcılar arasında dördüncü sıraya yerleşti. Ancak mülakat sınavına giren Ulusoy 41’inci sıraya düşürülerek elendi. KPSS’den 61, 65, 66 puan alanlar ise mülakatta yüksek puan verilerek işe yerleşti. KPSS’den 61 puan alan bir kişinin puanı mülakat sonucunda 82’ye yükselirken Ulusoy’un puanı ise 68’e düşürüldü.

 

 

HARÇLIKLARIMLA KİTAP ALIYORDUM

 

 

Yaşadıklarını BirGün’e anlatan Ulusoy, KPSS’ye hazırlanma sürecini şöyle anlattı: “8-9 aylık yoğun ve çok zorlu bir çalışma sürecim oldu. Önlisans eğitimimi bitirdikten sonra 2020 yılında KPSS’ye girdim ve 81 puan aldım. Ardından İçişleri Bakanlığının 4B sözleşmeli olarak 112 acil çağrı merkezlerine personel alımı yaptığı ilanı ve bizim bölüme 800 kadro verildiğini gördüm. Daha sonrasında bu alıma 22-29 Ocak arasında başvurular verilmeye başlandı.”
Bu başvuruda her adaylara tek il tercih hakkı verildiğini kaydeden Ulusoy, kendisinin de Eskişehir’i tercih ettiğini ifade etti. Yalnızca 20 kişinin işe alınacağını söyleyen Ulusoy, puan sıralamasında dördüncü olarak başvurduğunu dile getirdi: “Başvurumuzu yaptık ve sözlü mülakat listeleri açıklandı. Aile ve kaç kardeşsiniz sorularını çıkartırsak tam 10 soru soruldu ve hepsini bildim.”

Mülakatın adaletli ve adil olmadığının altını çizen Ulusoy sözlerini şöyle noktaladı: “Gerçekten bu mülakatın hiç adaletli ve adil olmadığını, ayrıca komisyon tarafından objektif olarak değerlendirilmediğini düşünüyorum. Neye göre değerlendirme yapıldığını açıkçası anlayamadım.”

 

 

88 PUAN ALDILAR, ELENDİLER

 

 

Benzer bir olayın da Iğdır’da da yaşandığı ortaya çıktı. KPSS’den 88 puan alan B.K., B.B., ve S.Ç. İçişleri Bakanlığı’nın 112 acil çağrı merkezinde çalışmak üzere başvurdu. Fakat üçüne de mülakatta düşük puan verilerek elendi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik bu üç kişinin Kürt olduğu için elendiklerini öne sürdü. Eksik ayrıca mülakatta aldıkları puanla ilk üç sıraya yerleşen kişilerin ise AKP-MHP teşkilatına yakın olduklarını iddia etti. Eksik İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltti:

•KPSS puan sıralamasına göre ilk 3 sıraya giren kişiler niye elenmiştir, Kürt oldukları için işe alınmadıkları iddiası doğru mudur?
•Bakanlığınız bu mağduriyetin aşılması noktasında soruşturma açacak mıdır?