Mühür Bozma Suçu ve Cezası – Ceza Hukuku

Mühür Bozma Suçu ve Cezası – Ceza Hukuku
21 Mayıs 2021 13:47

Mühür bozma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun kamu güvenine karşı işlenen suçlar bölümünün 203. maddesinde yer almaktadır. Bir yerin ya da bir şeyin korunması için konulan mührün kaldırılması halinde mühür bozma suçu işlenmiş sayılır.

 

Mühür Bozma Suçunun Cezası Nedir?

 

Kanun ya da yetkili makamların emri dahilinde bir şeyin saklanması ve korunması için konulan mührü kaldıran kişi 6 aydan 3 aya kadar hapis ya da adli para cezası ile cezalandırılır. Adli para cezası, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumudur.

 

Mühür Bozma Suçu Şikâyete mi Bağlıdır?

 

Mühür bozma suçu, şikâyete bağlı olan suçlar arasında değildir. Mühür bozma suçunda şikâyet, herhangi bir süreye tabi suçlardan değildir. Şikâyetin geri çekilmesi ya da şikayetçi olunmadığı bildirilmesinin yargılama aşamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.

 

Mühür Bozma Suçu Uzlaşmaya Tabi midir?

 

Uzlaşmaya tabi olan suçlar soruşturma aşamasına geldiğinde savcılık, kovuşturma aşamasına geldiği zaman dosya, mahkeme tarafından uzlaşma bürosuna gönderilir. Mühür bozma suçu, uzlaşmaya tabi suçlar arasında olmadığı için uzlaşma prosedürleri uygulanmaz. Tarafların birbirleri ile uzlaşmaları yargılama sürecini etkilemez.

 

Mühür Bozma Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?

 

Mühür bozma suçlarında görev olan mahkeme, asliye ceza mahkemesidir. İşlenen bu suçun davası, asliye ceza mahkemesinde görülür.

 

Zamanaşımı Süresi Kaç Yıldır?

 

Mühür bozma suçunda, dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarih itibariyle dava açılmış olsa bile 8 yıl içerisinde bir sonuç alınmamışsa, zamanaşımı süresi dolduğu için davanın düşmesi yönünde karar verilir.

 

Mühür bozma suçu ya da diğer ceza hukuku suçları hakkında ceza avukatı danışmanlık hizmeti alabilmek ve konu ile ilgili detaylı bilgilendirme için https://acasoy.com/ adresini ziyaret edebilir, işinde uzman kişiler tarafından danışmanlık desteği alabilirsiniz.