CHP’den ‘Seçmen Ol’ kampanyası!

CHP’den ‘Seçmen Ol’ kampanyası!
2 Haziran 2022 05:00

Muhalefet yurt dışı seçmenlere dönük kampanyalara başladı. ‘Seçmen Ol’ kampanyasına başlayan CHP’nin hedefi, birinci parti olmak. İYİ Parti ise Türkiye modelini yurt dışına uygulayacak.

 

 

 

Fotoğraf: Reuters

 

 

 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Siyasi partiler haziran 2023’de yapılması planlanan seçimlere yönelik çalışmalara başladı. Seçim güvenliğinden ittifak hesaplarına kadar birden fazla denklem üzerine çalışan muhalefet partilerinin, bir diğer odağı da yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve oy tercihleri oldu.

Bu kapsamda İYİ Parti ve CHP, yurt dışındaki seçmenlere yönelik kampanyalarına başladı.

 

 

CHP, YURTDIŞINDAKİ SANDIKLARDAN BİRİNCİ ÇIKMAYI HEDEFLİYOR

 

 

2014 yılından bu yana bulundukları ülkelerde ve gümrük kapılarında cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için oy kullanabilen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı kişiler, son 2018 seçim sonuçlarında olduğu gibi seçim sonuç tablosuna etki edebiliyor.

Son genel seçimlerde yurt dışı sandık ve gümrük oylarının yüzde 17,75’ini alarak ikinci parti konumunda olan CHP’nin Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a göre gelecek seçimlerdeki hedef, birinci parti çıkmak. Katıldığı ilk seçimde yurt dışındaki seçmenden yüzde 4 oy alan İYİ Parti’nin Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Rıdvan Uz da önümüzdeki seçimde önemli bir başarı elde edecekleri görüşünde.

 

 
CHP’DEN ‘SEÇMEN OL’ KAMPANYASI

 
Mart 2022’de göreve gelmesinin ardından yurt dışındaki temsilciliklere çok sayıda ziyaret düzenleyen, buradaki temsilciliklerin örgütlenmesi çalışmalarına hız veren CHP Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a göre yurt dışındaki seçmenler, seçim sonuçları için çok önemli konumda. Yurtdışındaki seçmenin sandığa gitmesi ve gittiğinde CHP’ye oy vermesi için çalıştıklarını söyleyen Tezcan’a göre çalışmaları, “seçmenin sandığa gitmesi” , “seçim güvenliği”, “iktidara gelince yaşadıkları sorunları çözmek” başlıklarıyla ilerliyor.

Son genel seçimlerde 3 milyon kayıtlı yurt dışı seçmen olmasına rağmen sandığa gitme oranının yüzde 50’lerde kaldığını hatırlatan Tezcan, “Seçmen Ol” kampanyasıyla çalışmaya başladıklarını anlattı. Yurt dışında bulunan 32 CHP örgütünün, federasyon yapısında koordineli bir şekilde çalışmasının zeminini hazırladıklarını aktaran Tezcan, “Yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz” dedi.

CHP “Seçmen Ol” kampanyasıyla, birinci adreslerini Türkiye’de gösteren ama seçim tarihinde yurt dışında olan seçmenleri hedefliyor. Seçim hattına girmeden aslında yurt dışında yaşayan ve burada oy kullanacakların, e-devlet üzerinden kendi durumlarını kontrol etmelerini, eğer Türkiye’de ikametleri gözüküyorsa seçimden önce adreslerini yurt dışına taşımaya teşvik edeceklerini söyleyen Tezcan, “Yurtdışı örgütlerimiz bütün dünyada vatandaşlarımızın bunu kontrol etmeleri, kayıt yapmaları için çalışıyor” dedi.

CHP’nin yurt dışı kampanyasının ikinci ayağı ise seçmeni sandığa götürme hedefi içeriyor. Yurt dışında oy kullanmak istemeyen ya da kullanamayan seçmenlere tek tek ulaşmayı hedefleyen parti seçmenlerin konsolosluğa ya da gümrük kapılarına gitmesi için organize şekilde çalışmayı planlıyor. Yurt dışı sandıkların korunması için de planlamaların sürdüğü CHP’de, özellikle oyların Türkiye’ye geliş sürecinde görevli kişiler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

 

 

CHP’NİN HEDEFİ BİRİNCİ PARTİ OLMAK

 
Yurtdışında şehir şehir ne kadar seçmen olduğunu tespit ederek genel fotoğrafı çektiklerini, zayıf oldukları yerleri tespit ederek çalışmaları hızlandırdıklarını anlatan Tezcan, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede oy oranlarını artıracaklarını söyledi. Yurt dışı oylarını iki katına çıkararak birinci parti olma hedefini koyduklarını anlatan Tezcan, “Şu anda yurt dışı seçmenlerde arzu ettiğimiz yerde değiliz. Son seçimlere göre ikinci partiyiz. Bizim birinci parti olmamız gerekiyor. Seçmenin gönlüne girmek ve CHP’ye oy vermesini de sağlamak gerekiyor. Hem örgütlenme hem de propaganda ayağıyla bunu sağlayacağız. Yurt dışında vatandaşlarımızın partimize olan ilgisi çok ciddi ölçüde artıyor” dedi.

 

 

YURT DIŞI SEÇİM ÇEVRESİ ÖNERİSİ

 
CHP, 2015 yılından bu yana kanun teklifi hazırlayarak yurt dışında bulunan 3 milyon seçmenin Türkiye’deki 87 seçim bölgesinden biri gibi kabul edilmesini talep ediyor. Yurt dışında yaşayan kişilerin kendine özgü problemlerinin olduğunu, 87 olan seçim bölgesinin 88’e çıkarılmasını, bu sayede yurtdışı seçmenlerini kendi hesaplarına göre 15 milletvekilinin temsil edebileceğini söyleyen Tezcan, “Bunun için anayasa değişikliği gerekmiyor. Mevcut seçim kanunu değiştirerek bunu yapmak mümkün” diye konuştu.

 

 

‘YURT DIŞINDA YAŞAYANLARIN CİDDİ PROBLEMLERİ VAR’

 
Yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlıktan emekliliğe, eğitimden mal bildirimine, Türkiye’ye ulaşımdan gümrük kapılarındaki sorunlara kadar çok sayıda problem yaşadığını ifade eden Tezcan, “Yurt dışında yaşayanların Türkiye’yle ilgili demokrasi ve Türkiye’nin itibarıyla ilgili çok ciddi endişeleri var. Hukuk, yargı bağımsızlığı açısından endişeleri var. Türkiye’nin yaşadıkları ülkede demokrasi dışı, üçüncü sınıf ülkeler gibi görülmesi onların kendi yaşadıkları ülkelerdeki itibarları için ciddi problem oluşturuyor” diye konuştu ve ekledi: “Bir ayakları Türkiye’de olduğu için Türkiye’deki düşünce özgürlüğü ile ilgili ciddi kaygı yaşıyorlar. O ülkede nispeten özgür bir ülkede yaşıyorlar. Karşılaştırdıklarında ‘biz de böyle bir ülkeyi hak ediyoruz’ diyorlar.”

 
YURT DIŞI OYLARIYLA MİLLETVEKİLLİĞİ EL DEĞİŞTİRDİ

 
İYİ Parti Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Rıdvan Uz, 2018 genel seçimlerde yurt içi oylarıyla milletvekili seçilen, yurt dışı oylarının eklenmesiyle milletvekilliği diğer partilere geçen 4 İYİ Partili siyasetçiden biri. Kendinden önce görev alan isimlerin çok büyük emekler vererek dünyanın birçok noktasında teşkilatlanma çalışmasını tamamladığını söyleyen Uz, 2018 genel seçimleri dönemini şu sözlerle anlattı:
“Biz 2018’de seçime sokulup sokulmayacağımız tartışmalarının yapıldığı bir dönemde seçime giren bir partiyiz. Yurt dışı ayağımız, apar topar seçime girdiğimiz için biraz eksik kalmıştı. Orayı tamamlamak adına yol haritası belirledik. 2018 seçim sonuçları neticesinde 4 arkadaşımız, biri ben, milletvekilliğimiz ertesi gün düştü. Arzulanan oyu alabilseydik en az milletvekili sayımız 4 düşmez, 9 artırabilirdik. Bunun acısını biz yaşadık. Güçlendirilmiş parlamenter sistem için Meclis ve milletvekili sayısı önemli. Şimdi bu özveriyle çalışıyoruz.”

 

 

İYİ PARTİ YURTDIŞINDAKİ 4 BİN DERNEĞE MEKTUP YAZACAK

 

 
İYİ Partili Uz’a göre yurt dışı seçmenler de Türkiye’deki seçmenler gibi oldukça önemli ve seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek nitelikte. Bu doğrultuda çalıştıklarını belirten Uz, yurt dışında olan 4 bin Türk derneği olduğunu, bu derneklerle iletişim kurduklarını, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener adına bu derneklere hitaben mektup kaleme alacaklarını söyledi.

İYİ Parti’nin bir diğer adımı ise yurt dışında sahada çalışmak. Sırasıyla Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Amerika ve Avustralya ve balkan ülkelerine yöneleceklerini belirten Uz, “Dünyanın neresinde bir Türk varsa yanında ikinci olma mücadelesini vereceğiz ve dert tasalarını çözmek adına yanlarında olacağız” diye konuştu.

 

 

‘TÜRKİYE’DE UYGULANAN FORMÜL YURT DIŞINDA DA UYGULANACAK’

 
İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Türkiye’nin 81 il ve ilçelerini gezdiğini, esnaf, iş insanı, gençler başta olmak üzere toplumla buluştuğunu hatırlatan Uz’a göre, Türkiye’de sahada uygulanan formül yurt dışında da uygulanacak.

Yurt dışındaki derneklere, esnafa ziyaretler yapacaklarını, yaşadıkları sorunları kayda geçirip İYİ Parti’nin grup toplantılarında oluşturdukları ‘Milletin Kürsü’sünde dile getirileceğini söyleyen Uz, İYİ Parti lideri Akşener’in de yurt dışı programlarına katılacağını ifade etti: “Partimizin genel başkanı Sayın Meral Akşener Türkiye’nin dört bir yanına yaptığı ziyaretlerle toplumun sorunlarını dile getiriyor. Biz hem Türkiye’de hem de yurt dışında derdi tasası olanları siyasi özne yapmak adına bir mücadele vereceğiz. Bunun örneğini Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener Türkiye’de çok iyi veriyor. Aynı işi biz yurt dışında da yapıp, bu alanı gezdikten sonra genel başkanımızı buralara götürüp oradaki insanlarla bir araya getireceğiz.”

 

 

‘ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZİ SÖYLEYECEĞİZ’

 

 
Yurt dışı seçimlerindeki oy oranlarını yüzde 4’ün çok daha üstüne çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Uz, “Biz yurt dışında bir ideoloji penceresinden değil de Türkiye’de olduğu gibi her insanımızın değerli ve özne olduğunu hatırlamak suretiyle çalışacağız. Bunun sonunda da en yüksek oy oranıyla temsil edilmek istiyoruz” dedi.

 

Yurt dışında yaşayanların sorunlarını içeren bir raporun hazırlandığını söyleyen Uz, öne çıkan sorunları özetle şöyle anlattı: “İktidar tarafından imzalanan 12 ülkenin de dahil olduğu, mal bildirilmesi noktasında şikayetleri var. Bunu sadece yerine getiren Türkiye olmuş. Yurt dışında yaşayan vatandaşların ülkelerine getirdikleri birikimleri, konutları, bu ülkelerdeki hükümetlere bildirmişiz. Kimisinin maaşı kesilmiş, kimisine yüksek vergiler çıkmış, çoğu ülkelerine gelemeyecek ekonomik sıkıntı içerisindeler. Türkiye’ye gelişlerde, normal şartlarda uçak biletleri 100-150 euro olduğu ortamlarda Türklerin ülkeye geliş tarihlerinde THY tarafından uçuş ücretleri 600-700 euro’ya kadar çıkarılıyor. Bu rakam neticesinde 6-8 kişilik aileler, ‘Biz ailemizi ikiye, üçe bölüp bayramlarda gelmeye başladık, çok ağır külfet var’ diye bizden talepleri var. Bu noktada biz de onlara ‘ne gibi yardımcı olabiliriz, nasıl bir çözüm yolu bulabiliriz’e bakıp bunu TBMM’den en yüksek makamdan dile getireceğiz ve çözüm önerilerimizi de söyleyeceğiz.”