Muhalefetten ‘güçlü Meclis’ hazırlığı!

Muhalefetten ‘güçlü Meclis’ hazırlığı!
15 Ağustos 2022 08:45

Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakat Metnine imza atan altı siyasi parti Meclis’in güçlendirilmesiyle ilgili içtüzük çalışmasına da başladı.

 

 

 

CHP’nin yaptığı çalışmaya göre başkanı muhalefetten olan Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Oy birliği olmadığı sürece partilerin konuşma süreleri kısıtlanamayacak. Meclis’e sevk edilen kanunlar ilgili taraflar ve meslek örgütlerinin değerlendirmesi alınmadan görüşülmeyecek. Meclis televizyonu Genel Kurul çalıştıkça görüşmeleri canlı yayınlayacak. Komisyonlarda internet üzerinden canlı yayın yapılacak.

 

 

Grubu olmayan bağımsız milletvekillerinin sayısı 20’ye çıkarsa kendi içlerinde bir ismi başkanlık divanına üye verebilecek. TBMM, Meclis Başkanı dahil RTÜK, Sayıştay üyesi, Ombudsman gibi seçtiği kişileri geri çağırma yetkisine sahip olacak. Meclis Başkanı milletvekillerinin soru önergelerini reddedebiliyor. Bakanlıkların verdiği cevabı da yetersiz/eksik bulup reddetme hakkı olacak. Bakanlık bütçeleri Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeden önce ilgili komisyonda görüşülecek.