Muhalefetin yeni seçmen umudu!

Muhalefetin yeni seçmen umudu!
3 Mayıs 2021 08:44

Muhalefete göre Türkiye’nin geleceğinde 2023’te ilk kez oy kullanacak 6 milyon 300 bin gencin büyük etkisi olacak. Muhalefeti umutlandıran yeni genç seçmenin profilini Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi inceledi.

 

 

Araştırmaya göre Cumhur İttifakı’nın oy toplamı yeni seçmenler arasında yüzde 38’de kalıyor. CHP’nin oyları ise neredeyse tek başına Cumhur İttifakı oylarına denk. Yeni seçmenler arasında İYİ Parti’nin zayıf kaldığı, yeni partilerin ise diğer seçmen kesimlerine göre oldukça iyi durumda olduğu gözleniyor. Verilere göre yeni seçmenlerle ilgili şu tespitler yapılıyor:

 

 

1. AK Parti’nin klasik olarak az oy aldığı Aleviler ve sekülerler gibi toplumsal kesimler hariç tutulacak olursa, genel ortalamasının çok altında oy aldığı kesimlerden biri yeni seçmenler.
2. Yeni seçmenlerde genel ortalamasının kayda değer bir biçimde üstünde oy alan tek parti CHP.
3. Buna mukabil, yeni seçmenlerin en büyük kısmı, neredeyse her üçünden biri protestocu ya da kararsız.
4. Türk ve Kürt milliyetçiliğini temsil ettikleri farz edilebilecek ve Kürtlerin ve Türklerin ilk kez oy kullananlarında şimdiye kadar hep yüksek oy alan MHP ve HDP bugün itibarıyla ilk kez oy kullananlarda kendi genel ortalamalarının altında bir desteğe sahip.
5. İktidardan memnuniyetsiz oldukları kesin olmakla beraber ilk kez oy kullananları tanımlayan esas özellik muhalefete yakın olmaktan ziyade genel olarak memnuniyetsiz ve kayıtsız olmak ve ‘uçlarda’ olmamak.