Muhalefet ‘sandık güvenliği’ çalışmalarına hız verdi!

Muhalefet ‘sandık güvenliği’ çalışmalarına hız verdi!
8 Kasım 2021 12:17

Türkiye’de iktidar seçim takvimi olarak 2023 yılını işaret etse de muhalefet partilerinin liderleri her fırsatta erken seçim talebinde bulunuyor. Muhalefet temsilcilerinin bu çağrıları sürerken partilerin mutfaklarında da seçim güvenliği için hummalı çalışmalar başladı. CHP, İYİ Parti ve HDP’nin seçim güvenliği üzerine çalışmalarını örgütleyen temsilcilerine göre tüm partiler erken seçime hazır durumda.

 

 

 

GEÇMİŞ SEÇİMLERDE GÖREV ALMIŞ 250 BİN İSİM CHP’NİN İLETİŞİM HAVUZUNDA TANIMLANDI

 
Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre partisinin seçim güvenliği çerçevesinde tüm çalışmalarını planladığını belirten CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Türkiye’nin 81 ilinde partisinin devam eden programlarıyla ciddi bir saha çalışması yaptıklarını söyledi.

Sandıkların, seçim tarihi ve takvimi belli olduktan sonra belirlendiğini ifade eden Adıgüzel, buna rağmen partisinin 2018 ve 2019’da yapılan seçimlerdeki sandık sayılarını ve burada görevlendirilenleri baz alarak iletişim havuzu oluşturduklarını söyledi. Mahalle görevlilerini, hukuk sorumlularını ve veri giriş sorumlularını tanımladıklarını, ilk etapta 250 bine yakın ismi, oluşturdukları sistemde tanımladıklarını belirten Adıgüzel, “Bu arkadaşlar geçmişte görev almış mı, görevini yapmış mı ya da hala o sandık bölgesinde oturuyor mu bunu analiz ediyoruz. Geçmişte sorunlu olan bölgeler için yeni stratejiler üzerine çalışıyoruz” dedi.

 

 

CHP’DEN ‘SIFIR OY’ ÇIKAN YERLERE ÖZEL ÇALIŞMA

 
Seçim güvenliği çerçevesinde Millet İttifakı ortaklarıyla da diyalog halinde olduklarını belirten Adıgüzel, özellikle yeni kurulan siyasi partilerle bilgi ve tecrübe paylaşımı yaptıklarını söyledi. “2009’dan bu yana bütün seçim sonuçlarını, seçmen listelerini takip ettiğimiz için ciddi bir birikimimiz var. Bu birikim doğrultusunda bizi geleceğe taşıyacak analizler yapıyoruz” diyen Adıgüzel, seçim güvenliği çerçevesinde sandık görevlilerinin tek tek aranması, online eğitim verilmesi süreçlerinin de devam ettiğini belirtti.

 

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’nin ‘sıfır oy’ aldığı sandıklara ilişkin çalışma yaptıklarını, bu bölgeler için seferberlik başlattıklarını belirten Adıgüzel, “Bugün sıfır oy aldığımız, üyemizin olmadığı sandıklarda 6 binden fazla üyemiz var” dedi ve şunları kaydetti:

 
“Sıfır oy aldığınız yeri, aslında size gönül veren bir kişi olmadığı, sandığa verdiğiniz görevlinin işini yapmadığı ya da görevli veremediğiniz yerler olarak düşünmek gerekir. Biz oralarda üye yapınca hem o üyeyi sandığa görevlendirmiş oluyoruz hem de oy alıyoruz. Bu adım, oy almak ve sandık güvenliği için çok stratejik bir hamle. Üyemiz olmayan mahallerde de üye çalışması yapıyoruz ve üye sayımızı arttırıyoruz. Seçim günü için bugünden çalışmalarımıza devam ediyoruz. Seçim takvimi ortaya çıktığında görevlilerimizi kesinleştirerek sandıkları çok yakından takip edeceğiz. Bugün CHP, seçime en hazır partidir.”

 

 

İYİ PARTİ SEÇİM GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARINI AÇIKLAYACAK

 
Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’de de seçim güvenliğine dair çalışmalar devam ediyor. Parti salı günü (9 Kasım) seçim güvenliğine ilişkin attıkları adımlara dair detaylı bir açıklamayı kamuoyuyla paylaşacak.

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Mehmet Tolga Akalın, İYİ Parti’nin seçime tek başına gireceği bir varsayım üzerinden yaptıkları çalışmanın ana hatlarını aktardı. Türkiye’nin 195 bin 784 sandığının tamamındaki sandık yöneticilerinin mutlaka parti üyesi olduğu, yüzde elli ve üzerinde AK Parti ile HDP’nin oy aldığı sandıklarda gönüllülerinin müşahit olduğu bir programı açıklayacaklarını belirten Akalın, “Okul sorumlularının yanında okul teknik sorumluluğunun olduğu, bunların birincil işlerinin merkezlere veri aktardığı bir program açıklayacağız. Bu program kapsamında da kuvvetle muhtemel Türkiye’de kesine yakın sandık sonuçlarını açıklayabilir hale gelmeyi umuyoruz. Böyle de temel bir iddiamız olacak” dedi.

Diğer siyasi partilerle de sandık güvenliği çerçevesinde çalışmalarının olacağını belirten İYİ Partili Akalın, “Özellikle Türkiye’de AK Parti ve HDP’nin yüzde 50’nin üzerinde oy aldığı sandıklarda ek güvenlik tedbirleri oluşturmak yönü itibariyle bir iş birliği için fırsat arayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

‘İSTANBUL SEÇİMLERİ SEÇMENİN SANDIĞA GÜVENİNİ TESİS ETTİ’

 
Tekrarlanan İstanbul’daki belediye başkanlığı seçimlerinin, seçmenlerin sandığa güveninin tesis edildiği bir seçim olduğunu belirten Akalın şunları kaydetti:

“İstanbul seçimiyle insanlar, parti teşkilatlarının sandıklara sahip çıktığı takdirde, sandıklarında bir usulsüzlük olmayacağını ve iradelerinin kesintisiz bir şekilde sandığa yansıyacağını gördü. Yoksa çok uzun zamandır sistemli bir şekilde ‘Nasıl olsa hile yapacaklar sandığa gitmeye gerek yok’ düşüncesi vardı. Bunu seçmen zihnine oluşturarak seçim avantajını ellerine geçirmeye çalışıyorlardı. Ama İstanbul seçimleri bunu ortadan kaldırdı ve seçmenin sandığa güvenini tesis etti. Şimdi bu güveni daha da yüksek seviyeye çıkaracak biri işleyiş temin etmeye çalışıyoruz. Teşkilatlarımız son derece motive ve umarım başarılı olacağız. Gece gündüz sadece bu meseleye çalışıyoruz. İYİ Parti her halükârda geleneksel bir seçime teşkilatları vasıtasıyla hazır ve şu an teknik eğitimini yapıyoruz. YSK’nın seçim takvimini bekliyoruz ve açıkladığında işimizin son bölümünü bitirmiş oluruz.”

 

 

‘TOPLANTILARA DEVAM EDİYORUZ’

 
İktidarın, seçimi kazanmak için her yolu mübah sayabilecek bir anlayışının olduğunu söyleyen HDP Seçim İşleri Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İlknur Birol’a göre partisi açısından seçim güvenliği hiç olmadığı kadar önemli bir gündem. Seçim güvenliğinin toplumun tamamının meselesi olduğunu belirterek hareket ettiklerini söyleyen Birol, “Daha önceki seçimlerde seçim güvenliğine ilişkin oluşturulmuş zeminlerle diyaloğumuzu hiç kesmedik. Bu zeminlerle ilişkimiz devam ediyor. Toplantılara devam ediyoruz. Görüşlerimizi iletiyoruz” dedi.