Muhalefet en çok ‘Cumhurbaşkanı’ tanımını tartışacak!

Muhalefet en çok ‘Cumhurbaşkanı’ tanımını tartışacak!
22 Şubat 2021 10:14

Muhalefet partilerinin tamamı “güçlendirilmiş, iyileştirilmiş, demokratik parlamenter sistem” istiyor.

 

 

Gelecek Partisi hazırladığı modeli kamuoyu ile paylaştı. İYİ Parti’nin bu ay sonunda kendi tasarımının lansmanını yapması bekleniyor.

 

 

Gelecek aylarda da başta CHP olmak üzere diğer partiler bu konudaki çalışmalarını kamuoyu ile paylaşacak. Kuvvetler ayrılığı, yürütmenin içinden çıktığı güçlendirilmiş Meclis’i öngören çalışmalarda Cumhurbaşkanının konumu ve seçimine dairse farklı görüşler var.

 

 

Partiler Cumhurbaşkanının tarafsız olması konusunda ortaklaşıyor ama yetki konusunda ayrışıyor.

 

 

Kimi sadece “törensel, sembolik” bir konumdan bahsederken kimi partiler, toplumu kucaklayacak, birleştirecek cumhurbaşkanının bazı yetkilere sahip olması gerektiğini savunuyor. Muhalefet partileri arasındaki bir farklı görüş de Cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili.

 

 

Cumhurbaşkanlığı sistemi öncesi uygulanan parlamenter sistemde olduğu gibi Meclis tarafından seçilmesini öneren de, millete verilen bir hakkın geri alınamayacağını belirterek halk tarafından seçilmesine devam edilmesi gerektiğini savunan da var.

 

 

Önümüzdeki süreçte parlamenter sistem üzerinde ortak çalışmalar yapması beklenen muhalefet partilerinin en çok tartışacağı konulardan birinin bu olacağını söylemek mümkün.