Muğla ve Rize’de çevre nöbetleri devam ediyor!

Muğla ve Rize’de çevre nöbetleri devam ediyor!
3 Mayıs 2021 13:18

Enerji ve maden şirketleri Karadeniz’den Ege’ye kadar ülkenin dört bir yanını talan ediyor. Muğlalılar Akbelen Ormanı’nı kömür madenine; Rizeliler ise İkizdere’yi taşocağına kurban ettirmemek için nöbetlerini sürdürüyor.

 

 

Birgün’de yer alan habere göre şirketler ülkenin dört bir yanına gözünü dikmiş durumda. Şehirler, bölgeler, iklimler farklı olsa da Karadeniz’den Ege’ye kadar yurttaşın mücadelesi aynı: Topraklarının, yaşamlarının yok edilmesine izin vermemek. Yurttaşın yaşam mücadelesine karşı üç maymunu oynayanlar doğanın talanı için şirketlere ise sınırsız yetki vermiş durumda.

Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nde AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın taş ocağına karşı köylüler direnişini sürdürüyor. Dün sokağa çıkma yasağını fırsat bilen şirket, jandarma eşliğinde iş makinalarıyla vadiye girdi. Jandarmanın vadiye giriş çıkışları kapatması üzerine köylüler dağlardan yürüyerek vadiye ulaştı. İş makinalarının önünde durarak jandarmaya seslenen köylüler, “Şirketi buradan çıkarırsanız biz gidiyoruz, yoksa biz de burada sabaha kadar sizlerle birlikte nöbetteyiz. Direniş varsa umut da var. Yarın da burada olacağız. vadimizi terk edin. Ferman padişahınsa dağlar bizimdir” dedi.

İkizdereli olan HDP İzmir milletvekili Murat Çepni de yurttaşlara destek vermek için gittiği İşkencedere Vadisi’nden bir video paylaşarak “Yurttaşlar buradan alkışlarla iş makinalarını gönderdiler. Sokağa çıkma yasaklarından da faydalanarak jandarma eşliğinde iş makinalarını getirdiler. Şirket çalışanları katliama başladı. Yurttaşlar vadiye sokulmuyor. Vadiye giremeyen birçok yurttaş dağlardan yürüyerek şuan itibari ile vadiye gelmiş ve direnişe başlamış durumda” dedi.

 

 

DİĞER NÖBET MUĞLA’DA

 

 

Muğla’da kömür madeni tehdidi altında olan Akbelen Ormanı’na yarım kilometre uzaklıkta çıkan yangının ardından önceki akşam ağaç kesimi başlatıldı. Kesime izin vermeyen köylüler köylüler oturma eylemi başlattı.

İkizköy’de önceki akşam saat 19.00 civarında Işıkdere mevkiinde eski ormanlık alanda yangın çıktı. İtfaiyenin müdahalesi ile büyümeden söndürülen yangın bir orman köyü olan İkizköy halkını korkuttu. Yangın tehlikesinden kurtulan Akbelen Ormanı büyük çaplı bir kesim tehdidi ile karşı karşıya. Limak Enerji ve IC İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji uzun yıllardır işlettiği linyit kömürü madenini genişletmek için çalışmalara başladı.

İkizköylüler yangının ardından orman kesim işçilerinin şantiye kurmak için yeniden ormana giriş yaptığını fark etti. Bir kamyon, iki özel araba ve bir su tankeri ile birlikte gelen işçilerle görüşen İkizköylüler, işçilerin özel mülkiyet olan tarlalarına eşyalarını indirmelerine ve şantiye kurmalarına izin vermedi.

Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yaptıklarını belirten işçiler, herhangi bir izin belgesi veya kimlik gösteremezken, Akbelen Ormanı’nda kesimin 10-15 gün sonra başlayacağını, başka bir ormanlık alandaki kesim bitince burada çalışmaya başlayacaklarını köylülere söyledi.