Miraç kandili sohbetleri

Miraç kandili sohbetleri
4 Haziran 2013 11:13

Ey Yüce Türk İslam alemi! Kainatın yaratılışı sebebi, Miracın özel misafiri ve insanların önderi Hz. Muhammed (S.A.V.)’e vakıf olduğu adedince salat ve selam olsun sözleriyle yazımıza başlayalım:

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Hz. Muhammed (S.A.V.) ve Hadis-i şerifleri:

1- ”Zalim olduğunu bile bile birisine yardım eden kişi, gerçekten de Müslümanlıktan çıkmıştır.”
2-”Kendin için her neyi seviyor isen, insanlar için de onu sevmelisin.”
3- ”Sana güvenen kimsenin bıraktığı emaneti yerine getir. Sana hıyanet (hainlik) eden, karşılık olarak-sen hainlik etme.”
4- ”İnsanların en kötüleri, insanların arasına katılan kötü bilginlerdir.”
5- “Yoksulluğa düşmenizden korkmam, fazla mala-mülke düşmenizden korkarım; yanlış hareket etmenizden korkmam, bile bile kötülük etmenizden korkarım”
6- ”Allah için tevazu göstereni, kendisini küçük göreni, Allah yükseltir, yüceltir.”
 
Ne Mutlu Türküm Müslümanım diyebilenlere ki, İslam dinini siyasete alet etmeden ve dini aşiretlere bölmeden, ALLAH, Kur’an-Hz. Muhammed (S.A.V.)e inanarak, samimiyetle bu mübarek günleri eda ediyor!

İslam dininde mübarek gün ve gecelerin varlığı,  Allaha inanıp sadakat ve samimiyetle ibadetini yapanlara zamanın önemini göstermek, ömür sermayemizi kullanmada samimiyetimizi bozmadan ruh ve kalbi uyanıklık içinde olmamızı uyarıyor. Böyle mübarek gün ve geceler, zayıflayan maneviyatımızın tazelenmesine vesile olur. 

05-Haziran-Çarşamba’yı Perşembeye bağlayan gece Mübarek Miraç Kandilidir.
 
Yıl 2005-Eylül Libya-Misratah şehri.. Misratah’ın batısında Fawatir kasabasındaki, Türk asıllı dostlarımı ziyaret ettim. Misratah valisi Müftah Bey ile Gençlik Spor ve Tarım Bakanlığı yaptığı dönemlerde tanışıyorduk. Müftah Bey, Kafkas asıllı Türk’dü.  Ataları 1816 yılında Kafkasya’dan gelip Misrataya yerleşmişler. Misratah’a gelmişken Müftah beyi de ziyaret etmek nasip oldu. Müftah bey, Mübarek Miraç kandilini beraber eda edelim önerisinde bulundu ve önerisini kabul ettim. Türk asıllı din adamı Abdullkerim Gazi hocanın önderliğinde Yatsı namazını Misratah’daki, tarihi Murat Ağa Camii’nde kılarak, Müftah Bey’in evinde sabah namazına kadar ibadetlerimizi yaptık ve sabah namazını kılarak gecemizi tamamladık.
 
 
Abdülkerim GAZİ Hoca’nın, Miraç Kandili sohbet notları:

Yüce Türk İslam alemi olarak bu dünyadaki yaşamımızın ahiret yolculuğunda yaşam yapraklarındaki sayfaları çevirirken fani varlığımızın karanlık semalarında Mübarek kandillerimizle hilalleşip, yine on bir ayın sultanı Ramazanı şerifimize adım adım kavuşuyoruz. Sadakat ve samimiyetle çalışıp ibadet etmek Yüce Türk İslam aleminden, tevfik ve hidayet de Allah’tandır.
 
Miraç, merdiven, yukarı çıkacak yer demektir. Miracünnebiy Aleyhiselam Hz. Muhammed (S.A.V.)’in semalara yükseldiği gece demektir.
 
Şeb-i Miraçt’daki vahdet için
Bi cihet gördüğüm ol tal’at içini Hakani..

Bu mübarek gece Hz. Muhammed (S.A.V.)’in miracına rastladığı için çok kudsi sayılır. Bu gecenin ilahi feyzinden Cenab-ı Allah, cümle Yüce Türk İslam alemini mutluluklardan mahrum etmeyen kullarından eylesin.

Miraç gecesinin ulviyet ve kudsiyeti Kur’an-ı Kerimin (İsra;) süresiyle sabit ve vukuu muhakkak bir keyfiyettir. Muhammed ümmeti, iman ve İslam alemi, irfan erbabı, on dört asırdan beri bu mübarek geceyi tes’id eder.

Kur’an-ı Kerim İsra suresinde der ki: Cenab-ı ALLAH, kulunu gecenin bir vaktinde Mescid-i Haram’dan etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren ALLAH’ın şanı her türlü noksandan münezzehdir. Her şeyi duyan ve işiten O’dur.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi! Hz. Muhammed (S.A.V.)’in risalet  ve nübüvvetini Te’yiden, bahşedilen ”İsra ve Miraç” mucizesini, Hz. Muhammed (S.A.V.)’in bize naklettiği şekilde aynen kabul edip ona inanmaktır. Hz. Muhammed (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde, ”Namaz, Mü’minin Miracı” dır. Mü’minin, Allah ile yaptığı bir mülakattır. Dolayısıyla, namaz ibadetini bu şuurla sanki her zaman Allah’ı hatırlıyormuş gibi uyanık bir ruh hali ile yapmak gerekir.
Sonuç olarak; Allah sonsuz kudrete sahiptir. Kainatta olan her şey, O’nun tasarrufundadır. O’nun yüce kudreti karşısında hiç bir zorluk ve güçlük tasavvur olunamaz. Gerçek mü’minler olarak O’nun Yüce kudretine sığınalım. Hz. Muhammed (S.A.V.)’ in gösterdiği yoldan giderek Yüce Rabbimizin rızasını kazanalım. Türküm-Müslümanım diyebilenlere bu yakışır. Abdulkadir Gakkoş’un, meşhur bir sözü var: ”Türk her yerde Türktür” ne kadar doğru bir söz değil mi?
 
Miraç Kandilinde okunacak dua:

(Sübhanellahi velhemdu lillahi vela ilahe illallahü vellahü ekber. Vela havle vela kuvvete illa billahi.)
Manası: Ey İslam alemi! Bu rivayet edilen hadis-i şerifden ve İbrahim Aleyhisselam’ın Mirac gecesi Hz. Muhammed (S.A.V.)’e verdiği müjdeden anlaşıldığına göre; Mirac gecesi bu teşbihi çok okumanın bizler için çok faydalı ve ve önem taşıyor. İslam alemi olarak, bu teşbih ve diğer te’sirli dualar ile Cenab-ı Allah’a sadakatle dua etmeyi ihmal etmemeliyiz.
 
1- On iki rekat namaz kılınır, her iki rekatta selam verilir.
2- Namazdan sonra yüz adet, Subhanallahi velhamdü lillahi vela ilahe illallahü ekber okunur.
3- Sonra yüz adet Salavatu şerife okunur. Bol bol dua edilir.
 
Dua: Allahümme münzilel kitap, Serialhisap. İhzimilahzap ihzümhün ve zelzilhüm.
Manası: Ey kitap inzal eden, çabucak hesap gören Allahım düşmanların cemiyetlerini dağıt, onları perişan et.
Namazlardan sonra bu duayı okuyanı Cenab-ı Hak düşman şerrinden muhafaza eder ve gönül muradını ihsan eyler. Ahirette ve mahşerde hesabı kolayca görülür.
 
Namaz kılmalıyız, Seyyidü’l İstiğfar duasını okuyup tevbe-istiğfar etmeliyiz. Cenab-ı Allah, dualarımızı kabul etsin; bizleri böyle mübarek günlerden mahrum etmeyen kullarından eylesin dileklerimizle, Kandiliniz Mübarek olsun.
 
Bu Mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine, Vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anarız. Cenab-ı ALLAH’ın şifası ve bereketi üzerinize olsun..


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun