Millet İttifakı seçim kampanyasını ‘ortak’ yürütecek!

Millet İttifakı seçim kampanyasını ‘ortak’ yürütecek!
29 Ocak 2023 11:11

Altılı Masa’yı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları, seçimin kazanılması durumunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapma konusunda uzlaştı.

 

 

 

 

CHP, İYİ Parti, DP, DEVA, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nden oluşan Altılı Masa’nın 11’inci liderler buluşmasında önemli kararlar alındı. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre DEVA ve Gelecek Partisi’nin resmen Millet İttifakı’na katılımın kararlaştırıldığı toplantıda, cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemi, yardımcılıkları, 30 Ocak’ta duyurulacak Ortak Politikalar Mutabakat Metni konuları ele alındı.

İYİ Parti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen liderler zirvesinde, Mutabakat Metni’ne son şekli verildi. Pazartesi günü ATO Congresium’da kamuoyuna açıklanacak metnin, aralarında hukuk, eğitim, teknoloji, güvenlik ve dış politikanın da yer aldığı dokuz ana başlık, 80 ara başlıktan oluşması kararlaştırıldı. Metinde, yeni kurulacak bakanlıklara ilişkin bilgilere yer verilecek. Esnaf için bu isimle yeni bir bakanlık kurulacağı, Ticaret Bakanlığı’nın ‘kabuk değiştirerek’ esnaf bakanlığı ile birleştirileceği ifade edilecek. İstanbul Sözleşmesi’ne dönüş hedefi metinde yer almayacak ancak kadın haklarına yönelik önemli mesajlar paylaşılacak. Metinde kamu-özel işbirliği projeleri (KÖİ) hakkında da hükümler yer alacak. Bu projelerin tamamının iptal edileceği konusunda hemfikir olmayan liderler, bunun yerine projelerin ‘yeniden ele alınacağını’ vurgulayacak. İsrafı önleyici projelerin geliştirileceği, yargının tamamen bağımsız hale gelmesi için yürütme temsilcilerinden arındırılacağı gibi çeşitli vaatler de metinde bulunacak. Mutabakat metninde, teknolojik hamlelere ayrı bir bölüm açılacak. Endüstri 4.0 vurgusu yapılacak. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için yeni sistem ihtiyacı anlatılacak.

 

 

LİDERLER YARDIMCI

 

 

İYİ Parti’nin ısrarcı olduğu kaydedilen, ‘tek cumhurbaşkanı yardımcılığı’ konusunda uzlaşı sağlanamadı. Liderler, büyük oranda, ‘Her genel başkan, cumhurbaşkanı yardımcısı olsun’ görüşünde birleşti. Ancak Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı gibi ‘Her kararda altı liderin ortak imzası’ aranmayacak. Bunun yerine ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren kararlarda istişareye ‘önem verileceği’ vurgulanacak. Bu kararın, olası bir anlaşmazlık durumunda yönetim krizinin yaşanmaması için alındığı dile getirildi. Ayrıca her partiye bir bakanlık verilmesi konusu da kesinlik kazandı. Bir bakanlık verildikten sonra diğer bakanlıkların paylaşımları oy oranları dikkate alınarak yapılacak.

Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecine yönelik mesajların yer aldığı deklarasyonda, “Halkın tercihleri” ifadesinin “aday anketlere göre belirlenecek” haberlerinin yalanlanmasını amaçladığı belirtildi. Altılı Masa kaynakları, seçmenin nabzının örgütler tarafından tutulacağını ve bunun liderlere rapor halinde iletileceğini ifade etti. “Anket konusu doğrudan masa gündemine gelmedi. Anketlerin tamamen gerçek sonuçları yansıttığı konusunda güvence verilemez” denildi.

 

 

ADAYIN AÇIKLANMA ŞEKLİ

 

 

Cumhurbaşkanı adayının, Saadet Partisi ev sahipliğindeki 12’nci liderler zirvesinde kesinleşmesi bekleniyor. Temel Karamollaoğlu’nun zirve öncesinde ev sahibi sıfatıyla liderlerle gerçekleştireceği birebir görüşmelerde, adayın kamuoyuna nasıl açıklanacağı da kesinleşecek. Liderlerin medyaya ortak açıklama yapması ya da bir miting ile adayın halkın karşısına çıkması seçenekleri henüz tartışılıyor. Basın açıklaması ile duyurunun yapılması halinde cumhurbaşkanı adayı altı partinin ortak mitingi ile kampanyasını başlatacak.

 

 

SEÇİLENE KADAR İSTİFA YOK

 

 

Cumhurbaşkanı adayının bir siyasi parti temsilcisi olması durumunda, adaylık sürecinde partisinden istifa edip etmeyeceği de netleşti. Buna göre, partili aday seçim sona erene kadar partisinden istifa etmeyecek. Ancak seçimleri kazanması durumunda ‘‘tüm vatandaşların cumhurbaşkanı’’ kimliğinin gereği olarak partisinden ayrılacak.

 

 

SEÇİM SÜRECİ

 

 

Millet İttifakı çatısı altında buluşacak altı parti, seçim sürecini tek merkezden yürütecek. Bunun için altı partinin binaları dışında bir merkez kiralanacak. Bu merkezde parti temsilcileri eş güdüm halinde seçim sürecini yönetecek. Önemli toplantılar burada gerçekleştirilecek. Bu merkezde, 14 Mayıs gecesine kadar çalışmalar aralıksız yürütülecek.