Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
11 Haziran 2022 08:25

Günümüzde Hem Türkiyede hemde Dünyada en sık kullanılan bir cerrahi girişim mide küçültme ameliyatı’dır. Mide küçültme ameliyatı doktorlar arasında tüp mide ameliyatı olarakta bilinmektedir. Sleeve Gastrektomi olarak da bilinen tüp mide ameliyatlarında ( mide küçültme ameliyatı), mide küçülterek hastanın çok az yemekle tokluk hissiyatını vermesi amaçlanır. Bu operasyonda midenin bir bölümü ( hem esneyip hemde genişleyen ve tokluk hissiyatı veren kısmı) cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp veya muz şeklinde bir mide bırakılır. Midenin çıkarılan bölümünde, Ghrelin adı verilen iştah hissi ve doyma hissi en aza indirilir.

 

 

   Tüp mide ameliyatı Hem Dünyada hemde Avrupada en çok kullanılan bir obezite ameliyatıdır. Mide küçültme ameliyatının asıl amaçı midenin Fundus kısmını Ghrelin hormonunu azaltmaktır.

En Çok Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

Risk oranının en düşük olan ve günümüz dünyasında en sık kullanılan mide küçültme ameliyatı “ tüp mide ameliyatı’dır. Yaklaşık 15 yıllık geçmişi vardır.

Mide Küçültme ameliyatı birçok çeşitliliği vardır. Bunlardan biri Gastrik bypass ameliyatıdır. Ancak gastrik bypass sadece özel durumlar tercih edilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatını Ne Zaman Düşünmeliyim

Mide küçültme ameliyatı olmadan önce, genellikle yiyecek alımınızda, günlük aktivitesinde ve egzersizinde değişikliklerini denemektir. Tüp mide ameliyatı olmadan önce spor yapmalı doğal yollarla kilo vermeye çalışmalısınız. Bu seçenekler işe yaramazsa ameliyatı düşünebilirsiniz. Tüp mide ameliyatından sonra kilo vermek, astım atakları ve tansiyon ile ilgili sorunları azaltmaya yardımcı olabilir ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu süreç de yine diyetisyenlerin takibindendir.

https://ibrahimsakcak.com/mide-kucultme-ameliyati/

Tüp Mide Ameliyatı İle Ne Kadar Kilo verilir?

Ameliyattan sonra direk kilo verilmeye başlanamaz. Yaklaşık 1 ay sonunda 15 kilo verilebilir. 2 ay sonunda yaklaşık 35 kilo verilebilir. Tabiki doğal beslenmeli egzersiz yapmalısınız.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Obez hastalar üzerinde  kuşkusuz iyi sonuçlar vermektedir. Obezite ile ilişkili hipertansiyon, ve diyabet gibi yandaş hastalıklar ameliyattan sonra %70-80 oranında iyileşme eğilimindedir. Midenin işlevini değiştirmez, sadece hacmini azaltır.  Uzun dönem postoperatif komplikasyonlar çok nadirdir.

Tüp Mide Ameliyatının Süresi Nedir?

Tüp mide ameliyatı ortalama 1,5 – 2 saatte gerçekleştiriliyor. sindirim sistemindeki devamlılık aynen sağlandığı için tüp mide ameliyatı sonrası riskler düşük ve yan etkiler çok az olarak biliniyor.

Tüp mide ameliyatı sonrasında tekrar kilo alınır mı?

Tüp mide ameliyatı sonrasında yeniden kilo alma oranı çok azdır ama imkansız değildir yani %15 ’ler düzeyinde. Hatta ameliyat olunmasına rağmen % 10-15 olasılıkla tekrar morbid obez olmak bile mümkün. Bu yüzden yediğiniz şeylere çok dikkat etmeli bolca egzersiz yapmalı doğal ürünlerle beslenmelisiniz. Tüp mide ameliyatı olanların yeniden kilo almasını engellemek için, uzmanlar tarafından hastanın yakın takibi yapılmalıdır. Hatta diyetisyenlere danışmalısınız.