‘MHP, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü neden sevmiyor?’

‘MHP, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü neden sevmiyor?’
2 Kasım 2021 09:38

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, bugünkü yazısında MHP Genel Merkezi’nin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü sevmediğini yazdı.

 

Fotoğraf: Abdülhamit Gül/ Twitter

 

 

“MHP, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü neden sevmiyor?” sorusunu irdeleyen Pehlivan, kulislerden edindiği bilgiler doğrultusunda şunları aktardı:

En yaygın tez şu: Ne kadar başarılı, tartışılır ama AKP’nin “aşırı güvenlikçi” politikalarına karşı daha “reformist” bir tutum sergilediği bilinen bir bakan Abdulhamit Gül. Bu nedenle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de bir kavga içinde. İşte MHP’nin Adalet Bakanı Gül’e karşı tavrında da Soylu’nun etkisi olduğu konuşuluyor. Bu iddiayı dile getirenler, özellikle bir MHP Genel Başkan Yardımcısı üzerinden Abdulhamit Gül’ün tasfiyesi için lobi yapıldığını iddia ediyor.

Bir diğer görüşe göre ise asıl ayrışma konusu kadrolaşmada: Milli Gençlik Vakfı (MGV) kökenli Gül’ün ülkücü kökenli yargı mensuplarının önünü yeteri kadar açmadığına inanılıyor. Hatta ülkücüleri kızağa çekip Hakyolcuları ve Milli Görüş kökenlileri el üstünde tuttuğuna inanılıyor.

 

 

Duyduğum en çarpıcı iddia ise şuydu: Sır değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi’nin de Cumhur İttifakı’na katılmasını istiyor. Bu konuda karşı taraftaki en büyük destekçisi de yakın zamanda hayatını kaybeden Oğuzhan Asiltürk’tü. Deniyor ki Saadet Partisi’nin eski kurmay kadrosundan Abdulhamit Gül, Cumhur İttifakı’nın genişlemesi için yapılan görüşmelerde etkin rol oynadı. İşte bu da MHP’nin pek hoşuna gitmedi. Bu tezi dile getirenler şöyle gerekçelendiriyor:

“MHP tek başına iktidar partisinin politikalarını belirleyebiliyor. Eğer Saadet Partisi de Cumhur İttifakı’na katılırsa, MHP’nin AKP üzerindeki gücü bölünmüş olacak. Haliyle, bu birleşmenin olmasını istemiyorlar. Bu yüzden MHP Genel Merkezi, Saadet Partisi’ne sıcak yaklaşan Abdulhamit Gül’e soğuk bakıyor.”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.