‘Mezun olunca işsiz kalacağını bilen gençler, borç yükünün altına girmek istemiyor’

‘Mezun olunca işsiz kalacağını bilen gençler, borç yükünün altına girmek istemiyor’
1 Mayıs 2023 09:22

Türkiye’de iktidar eliyle yaratılan ve giderek derinleşen ekonomik kriz milyonlarca yurttaşı yoksulluğa mahkum etti. Yoksulluk sarmalı, ilkokuldan üniversiteye kadar hemen her kademedeki öğrencilerin eğitim yaşamını da tehdit eder boyuta ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre, üniversitelilerin en çok tercih ettiği sekiz kentteki öğrenci sayısı, 2018-2021 döneminde yüzde 39,1 oranında düştü. Aynı dönemde, kazandığı halde üniversiteye kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı da yüzde 350 artışla 47 bin 952’ye yükseldi.

 

Fotoğraf: istanbul.edu.tr

 

Giderek derinleşen krizin yarattığı yoksulluğun gölgesinde eğitim yaşamını sürdürmeye çalışan yüz binlerce genç, öğrenim kredisi borçları nedeniyle adeta geleceksiz hale getirildi. Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre öğrenim kredisi borcunu ödeyemediği için erteleme talebinde bulunan gençlerin sayısı, 2006’dan 2023’e yüzde 416 arttı. Toplam 280 bin genç icra tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

 

 

FAİZİ SİLMEK ÇÖZÜM

 

 

İktidar, ekonomik krizle mücadele eden öğrencileri ancak seçim yılında hatırlayabildi. Öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz geri ödenmesini de içeren torba kanun teklifi 2022 yılının sonunda TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Torba yasa, Kasım 2022’de TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Ancak yüz binlerce genç için bu da çözüm olmadı. TÜİK verilerine göre, 25-34 yaş grubunda 1 milyon 131 bine kadar ulaşan işsizlik nedeniyle çok sayıda genç, öğrenim kredisinin ana parasını dahi ödeyemedi.

 

 

GENÇLER BORCA GİRMEDİ

 

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öğrenim kredisi alan öğrenci sayısına yönelik verileri de öğrencilerin yoksulluğa karşın borçlanmaktan kaçındığını gözler önüne serdi. 2015 yılında 1 milyon 16 bin 905 öğrenci, 2016 yılında ise 1 milyon 150 bin 693 öğrenci öğrenim kredisinden yararlanırken bu sayı 2022-2023 eğitim öğretim yılında 879 bin 862’ye kadar geriledi. Öğrenim kredisi alan öğrenci sayısında yıllar itibarıyla yaşanan değişim ise şöyle sıralandı:

 

 

AKP ÖZGÜVENİ YOK ETTİ

 

 

Eğitim Uzmanı Ali Taştan, AKP iktidarında, “Ev gençleri” oluştuğunu söyledi. Gençlerin büyük umutlarla girdiği üniversiteden mezun olunca iş bulamadığını belirten Taştan, “Gençlerimizin büyük çoğunluğu anne babasının emekli maaşına bakıyor” dedi. Taştan, “İş bulanlar bile kirasını ödeyemiyor. Kimse öğrenim kredisi yükünün altına girmek istemiyor. Çok sayıda genç ekonomik nedenlerle psikolojik sorunlar yaşıyor. 30 yaşına yaklaşan gençlerin anne babasının eline bakması onlardan harçlık alması gençlerin özgüvenini yok ediyor. Gençler bunun üstüne bir de krdi borcu istemiyor” dedi.