Mevzuatta basın açıklaması dönemine muhalefetten tepki!

Mevzuatta basın açıklaması dönemine muhalefetten tepki!
26 Aralık 2021 09:57

Geçtiğimiz haftanın en önemli gelişmelerinden biri arka arkaya yapılan faiz indirimlerinden sonra yükselen döviz kuru ve döviz kurunu dizginlemek için getirilen “dövize endeksli TL mevduat” hesabı oldu.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı “yeni finansal alternatif” ile ilgili daha sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı imzalı iki yazılı açıklama yapıldı. Bu açıklamalarda söz konusu yeni mevduat hesabı ile ilgili ayrıntılar anlatıldı. Son açıklamada uygulamadan kimlerin, ne zaman, nasıl yararlanacağı ve limitlerle ilgili bilgi verildikten sonra, “Yukarıdaki uygulama esaslarında değişiklik yapmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir” denildi.

 

 

Ancak ortada uygulama esaslarının dayandığı bir kanun ya da yönetmelik yoktu. AK Parti’den yapılan açıklamalara göre ocak ayında söz konusu yeni hesaplarla ilgili Hazine’den yapılacak ödemeler için düzenleme olacak. Ancak bu yasa çıkmadan basın açıklamaları ile uygulama esasları ile duyurunun sıkıntısına dikkat çeken muhalefet, “Her uygulamanın bir hukuki alt yapısı olur. Tüm iş ve işlemler belli bir mevzuat çerçevesinde olur. Bu anayasadır, kanundur, yönetmelik, tebliğ ya da tüzüktür. Ama bu son durum mevzuata ‘basın açıklaması’ dönemimin de eklendiğini gösteriyor. Bu durum kabul edilemez” tepkisi gösteriyor.