Metrelerce kayan yapıya orta hasarlı raporu verildi

Metrelerce kayan yapıya orta hasarlı raporu verildi
27 Şubat 2023 10:41

Maraş’taki fay hattının geçtiği mahallelerde oluşan 30 metrelik yarıklar oluştu. Metrelerce kayan iki katlı yapıya ise “orta hasarlı” raporu verilmesi tepki çekti.

 

Fotoğraf: MA

 

Maraş depreminde fay hattının geçtiği bölgelerin tamamında büyük yarıklar oluştu. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Maraş’ın Ekinözü ilçesinden başlayarak ilçeye bağlı İçmeler, Nergele, Gözpınar mahalleri ile Nurhak ilçesine bağlı Barış Mahallesi ve Nurhak Dağları’na kadar uzanan fay hattı, bazı noktalarda 15, bazı noktalarda ise yaklaşık 30 metre genişlikte yarıklar oluşturdu.

Ekinözü ilçesinin yüksek tepelerinden geniş yarıklar oluşturarak geçen fay hattı, özellikle Orta İçmeler Mahallesi’nde geçtiği tarlalarda derin çukurlar oluşturdu. Dağdan kopan kayalar mahallelere kadar yuvarlanırken, fay hattı üzerinde yapılan yapıların büyük bir bölümünde metrelerce kayma meydana geldi ve kimi evler adeta fay hattının içerisine gömüldü. Bölgedeki evlere ise “orta hasarlı” raporu verildi. Ekinözü ilçesinden geçen fay hattı üzerinde bulunan iki katlı bir ev sağdan 5, önden ise yaklaşık 6 metre kayarken, yapılan hasar tespit çalışmasında eve “orta hasarlı” raporu verildi.

 

 

‘RAPORA İTİRAZ ETTİK’

 

 

Fayın altından geçtiği ve metrelerce yerinden kaydırdığı eve verilen bu rapor, bu tespitlerin nasıl yapıldığı sorusunu tekrar gündeme getirdi. Bu manzara karşısında ev sahibi İmam Tepe yaşananları şöyle anlattı: “Biz evdeydik fay hattı patladığında derin çukurlar oluştu ve evimiz kaymaya başladı. Kaç metre kaydığını tahmin etmek zor. Hasar tespiti için buraya gelenler ev için ‘orta hasarlı’ raporu verdi. Bu rapora itiraz ettik ama kimse gelmedi. Devlet buraya aklı başında iki mühendis gönderemiyor mu? Çoluk çocuğumla çadırda kalıyoruz.”