Meslek hastalıkları hastanelerinin faaliyeti kağıt üzerinde!

Meslek hastalıkları hastanelerinin faaliyeti kağıt üzerinde!
18 Eylül 2021 08:08

Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin personelleri Mamak Devlet Hastanesi’nde görevlendirildi. Uzmanlar meslek hastanelerinin işlevsizleştirildiğini belirterek asıl amacın SGK’yi meslek hastalığı maaşı vermekten kurtarmak olduğunu vurguladı.

 

 

Birgün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre meslek hastalıklarının tanısı tam bir kaos. Türkiye’de yalnızca İstanbul, Zonguldak ve Ankara’da olmak üzere 3 meslek hastalığı hastanesi var. İşçiler yaptıkları iş nedeniyle yakalandıkları hastalıkların raporlanması için gidecek adres bulamıyor. Yaptıkları iş nedeniyle sakatlık yaşayan işçiler, sosyal güvenlik kapsamından yararlanmak için yıllarca hukuk mücadelesi vermek zorunda kalıyor.

Ankara’da Mamak Devlet Hastanesi’nin 1 Temmuz’da hasta kabulüne başlamasıyla Ankara Meslek Hastanesi personelinin bir kısmı buraya kaydırıldı. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü gazetemize “Mamak Devlet hastanesi yeni açıldı. Burayı daha aktif kullanabilmek için personel geçişi sağlandı” açıklamasında bulundu. Ancak İş ve Meslek Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor İbrahim Akkurt, bu durumu meslek hastalıkları hastanelerinin işlevsizleştirilmesi olarak değerlendirdi. Akkurt, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) meslek hastalığı nedeniyle yapması gereken ödemelerden kurtarmanın amaçlandığı vurgularken İş Hukukçusu Murat Özveri ise işçilerin meslek hastalığı aylığı alabilmeleri için en az 3 yıl hukuk mücadelesi vermesi gerektiğini söyledi.

 

 

EN AZ 100 BİN TANI OLMALI

 

 

Akkurt Türkiye’de meslek hastalıkları hastanelerinin işçilere rapor vermemek üzere bir sistemle çalıştığını vurguladı. Hastane sayısının yetersiz ve işlevsiz olduğunu aktaran Akkurt şöyle konuştu: “Türkiye’de ortalama yılda en az 100 bin meslek hastası tanısı koymak gerekir. Ancak 500 ile bin arasında olma gerçekliği var. Maalesef bu gerçekliği sağlayan durum, meslek hastalıkları hastaneleri ve bu hastanelerin yürütmekte olduğu meslek hastalıkları sistemidir. İş kazası sayısı şu anda ülkemizde ve dünyada 400-500 binde… 2018’de Eurostat’da ölümlü iş kazaları sayıları yayınlanmış, onun neredeyse yüzde 40’ı bizim ülkemizde.”

 

 

HASTANELERİN FAALİYETİ KAĞIT ÜZERİNDE

 

 

Meslek hastalıkları hastanelerinin SGK’nin memuriyetini üstelendiği yönde eleştiride bulunan Akkurt sözlerine şöyle devam etti: “Şu an da mevcut olan meslek hastalıkları hastaneleri kağıt üstünde. Sağlık Bakanlıkları’na bağlı gibi görünmelerine rağmen SGK’nın bürokratik işlemlerini yapıyorlar. O kadar çok bürokrasi var ki, kağıt üstünde SGK kendince 130’a yakın üniversite ve eğitim araştırma hastanesine de ‘meslek hastalığı koyma tanısı yetkisini’ verdiklerini söylüyor. Maalesef ülkemizde mevcut olan meslek hastalıkları tanı sistemi, bu hastanelerin ve sistemin işleyişi nedeniyle tamamen tazminat ve mağduriyet odaklı SGK’nin güdümündedir. Sistemin yüzde 99’u meslek hastalığı tanısı koymamak üzerine işliyor. Bu da meslek hastalıkları hastanesi üzerinden yürütülüyor. Tazminattan kaçmak için yapıyorlar.”

Meslek hastalıkları hastanelerinin mevcut durumuna da değinen Akkurt son olarak şunları söyledi: “Zonguldak’taki meslek hastalıkları hastanesi sadece göğüs hastalıklarına bakıyor. İstanbul’da olan başka bir hastaneye bağlanarak klinik şeklinde işletilmeye başlandı. Ankara’da olan ise meslek hastalığı tanısı koymama üzerine faaliyet yürütüyor. SGK’yi maddi kayba uğratmamak için memuriyet görevini gerçekleştiriyor.”