Mersin’de ‘Cem Evi-Cami’ projesi protesto edildi

Mersin’de ‘Cem Evi-Cami’ projesi protesto edildi
9 Eylül 2013 20:24

Mersin’de ‘Cem Evi-Cami’ projesi protestosunda konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Alevilerin bu ülkenin asli unsuru olduğunu ifade ederek, “Biz bu toplumun bir parçasıyız. Buradan parlamentoda görev yapan bütün milletvekillerine sesleniyorum. Bu sadece AKP hükümetinin 10 yıllık içerisinde uyguladığı bir yöntem değildir. Bu yıllardan beri süre gelen çalkantıdır, acizliktir” dedi.

Akşam saatlerinde GMK Bulvarı Forum kavşağında toplanan alevi vatandaşlar ve Mersin Emek Platformu üyeleri, buradan Barış Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşe CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ile çok sayıda vatandaş katıldı. Barış Meydanı’nda grup adına açıklamada bulunan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Türkiye’de birbirine yardımcı olarak, birbirini anlayarak, yaşama koşullarını iyileştirerek herkesin yol alabileceğini söyleyerek, “Bugün bu ülkede yaşanan bu kaos yeni değil. Bu, bin 400 yıllık süreç içerisinde Alevilerin gördüğü zülüm bugüne kadar gelmiştir. Özellikle Cumhuriyet hükümetleri döneminde Alevilerin yaşadığı katliamlar, yok sayılmalar, rencide edici hareketler, inançların inkar edilmesi, ötekileştirilmesi ve bu ülkenin zencileri olarak kabul edilmesi 21’inci yüzyılda da tam sürat devam etmektedir. Bugün Tuzluçayır’da yaşanan ilk değil ve son olmayacaktır. Ama herkes şunu bilmeli ki bu ülkede Alevilik vardır ve Alevilik bir haktır diyoruz. Biz bu ülkenin asli unsurlarından birileriyiz. Biz bu toplumun parçasıyız. Bizim asilime edilişimizin artık birilerinin dur demesi gerekiyor” diye konuştu.

Parlamentodaki bütün milletvekillerine seslenen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sadece AKP hükümetinin 10 yıllık süreç içerisinde uyguladığı bir yöntem değil. Bu yıllardan beri süre gelen çalkantıdır, acizliktir. Bu ülkede barış sürecinin yaşandığı bu ortamda, Alevilerin inanç özgürlüğünün her geçen gün kısıtlandığı bir ortamda cami ve cem evini bir arada yapmanın çözüm olmadığını bilmek zorundadır. Minaresiz bir cami yapmak kimsenin haddi değil, hakkı da değildir. Biz önce diyoruz ki Aleviliği, Alevilerin ibadet yerlerini tanıyın ve Alevilerin inançlarına saygı duyun. Bu ülkede eşit yurttaşlık talebimizi kabul edin ve sonra cem evlerimizi yapın, camileri yapın. Bizim camilerle bir derdimiz yok. Biz camilerin kutsallığını, ibadet yeri olduğunu Sünni vatandaşlarımız kadar biliyoruz. Her platformda bunu dile getiriyoruz. Asla ve asla Sünni ve Alevilik diye ayırt etmiyoruz. Artık ama biz yeter diyoruz. Katledile katledile bu noktaya geldik. Bugüne kadar Aleviler katlediliyordu, bugünde Alevilik katlediliyor. Bunun için önümüzdeki süreçte mitingler yaparak, bu konuyu gündeme taşıyacağız.”

Konuşmaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.