Merkez Bankası Başkanlığı’na Şahap Kavcıoğlu atandı

Merkez Bankası Başkanlığı’na Şahap Kavcıoğlu atandı
20 Mart 2021 07:58

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi.

 

 

Böylece 21 ay içerisinde üçüncü kez Merkez Bankası başkanı değiştirilmiş oldu.

Ağbal, Kasım 2020’de, Temmuz 2019’da göreve getirilen Murat Uysal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı. Ağbal’ın atanmasından iki gün sonra da Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa etti.

Ağbal, dört ayı biraz aşan görev süresiyle Türkiye tarihinde en kısa Merkez Bankası Başkanlığı yapan isimler arasında yer aldı. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları tarafından atanan beşinci ve en kısa görevde kalan TCMB Başkanı oldu. (BBC Türkçe)

 

Kavcıoğlu kimdir?
1967 doğumlu olan Kavcıoğlu, Naci Ağbal gibi Bayburtlu.

TBMM internet sitesinde yer alan özgeçmişine göre, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü’nden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsü’nü Denetim Uzmanı olarak tamamladı.

Daha sonra İngiltere Hastings College’ta İşletmecilik üzerine eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı ve doktorasını aldı.

Bankacılık kariyeri boyunca Esbank ve Halkbank’ta farklı pozisyonlarda görev yaptı.

Kavcıoğlu, 2015-2018 arasında Adalet ve Kalkınma Partisi Bayburt milletvekilliği yaptı.

Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Kavcıoğlu aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinin köşe yazarları arasında.

Kavcıoğlu’nun Yeni Şafak’taki Salı günkü makalesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik reform paketini değerlendirdi ve bu paketin en önemli mottosunu “yatırım, üretim, istihdam ve ihracat” olarak nitelendirdi.

Kavcıoğlu, yazısında, “Sonuç olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve ilgili tüm kurumlarımızın çabalarıyla hazırlanan bu ekonomi paketi, pandemi sonrası küresel toparlanma döneminde Türkiye’nin hedeflerini gerçekleştirmek üzere somut ve çözüm odaklı politikalar içeriyor. Yatırımın, üretimin, ihracatın ve istihdamın teşvik edilmesini ortaya koyan bu kapsamlı reformlar, ekonomideki gerçekler ışığında tutarlı ve bir bütünlük içinde hazırlanmış” ifadelerine yer verdi.