‘Merkez Bankası Başkanı’nın şahsi parasını değil milletin parasını soruyoruz’

‘Merkez Bankası Başkanı’nın şahsi parasını değil milletin parasını soruyoruz’
3 Aralık 2022 11:22

Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Merkez Bankası’nın yılda 2 kere yapılması kanunla zorunla olan bilgilendirmesi vardı. Komisyon toplantısı, kur korumalı mevduatın Merkez Bankası’na maliyeti konusunda tartışmalara sahne oldu. Muhalefetin ısrarlarına rağmen, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu kur korumalı mevduatın maliyetini açıklamayınca bütün muhalefet salonu terk etti.

 
“Merkez Bankası Başkanı TBMM iradesine saygısızlık yapıyor” diyen Komisyon üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Girgin şu açıklamalarda bulundu:

 
“MİLLET ADINA SORUYORUZ, ŞEFFAF OLUN, BİLGİ SAKLAMAYIN, TBMM İRADESİNE GÖLGE DÜŞÜRMEYİN”

 
“Toplantının başında Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcümüz Sayın Bülent Kuşoğlu görüşmelerin en başında önceki torba görüşmelerindeki tartışmaları hatırlattı. Kur korumalı mevduatın Merkez Bankası’na maliyetini sordu. ‘Millet adına soruyoruz, şeffaf olun, bilgi saklamayın, TBMM iradesine gölge düşürmeyin. Gerekirse gizli oturum yapalım” dedi.

 
Ancak Merkez Bankası Başkanı “.”Bu bir kar zarar işlemi, bunu açıklayamam” dedi. Bunun üzerine, CHP’li vekiller olarak biz Komisyon’dan çıktık. Diğer muhalefet partileri de çıktı.

 
TBMM İRADESİNE SAYGISIZLIK YAPILIYOR!

 
“ Milletin kuruşunun hesabını soruyoruz. Ancak ne yazık ki bu hesabı millete vermekten sakınan bir Merkez Bankası var. Bu, TBMM iradesine saygısızlıktır. Bu millet bunu haketmiyor.

 
“Bankalara tasarrufunu yatıran vatandaşa bankalar ne kadar faiz ödedi?” diye sormuyoruz. “Bankaların ödemesi gereken faizin yani KKM’den dolayı fazladan yatan paranın ne kadarını Merkez Bankası milletin cebinden ödedi?” diye soruyoruz. Vatandaşların vergilerinden KKM hesapları için yani tasarrufu olmayanların vergilerinden tasarrufu olanlara ne kadar para aktarıldığını soruyoruz. Merkez Bankası Başkanı’nın şahsi hesabını sormuyoruz. O koltukta oturuyorsa biz vekiller olarak millet adına, milletin parasını nasıl kullandığını soracağız, o da yasal çerçevede hesap verecek ama bundan kaçıyor.”

 
BU MERKEZ BANKASI MI BAĞIMSIZ?

 
“Merkez Bankası’nın bağımsızlığına gölge düşmüştür. Tek Adam’ın izni olmadan “milletin vergilerinden toplanan paranın ne kadarını KKM’ye aktardığını” bile söyleyememektedir. Buna bazı AKP’li vekiller bile itiraz etmektedir. Örneğin dün Komisyon’da bir AKP’li vekil şöyle demiştir: “Hazine Bakanımız Yardımcımız geldi açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcımız dedi ki : “Bu açıklanabilir. ” Şimdi, burada bir paradoks olmamalı, bizim de kafamız karışmamalı, biz de halka hesap veriyoruz… Sadece usul konusunda daha hassas davranmanızı, hem Komisyon Başkanımızın itibarı hem Komisyonumuzun itibarı hem Meclisimizin itibarı açısından bize yardımcı olmanızı istiyoruz. Ya, “Hesap verir. ” demiyoruz, bilgilendirme yapmak zorundasınız kanuna göre.” Tutanaklardan kontrol edilebilir.

 
Diğer yandan, Merkez Bankası Başkanı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda iktidar vekilleri için “ bizim vekiller” şeklinde hitap etmektedir. Bağımsız bir Merkez Bankası Başkanı olmuş olsa bu sözü duyamazsınız.
Zaten Merkez Bankası, para politikasını Tek Adam’ın iki dudağı arasına; enflasyonla mücadeleyi geçen hafta yürürlüğe giren Fiyat İstikrar Komitesi’ne devrederek fiilen işlevsiz hale gelmiştir.
İlk sandıktan sonra bu ülkede kullandığı her kuruşun hesabını Meclis’e veren bir Merkez Bankası olacak, sözümüzdür!”