Merkel, Bavyera’daki seçim provasında güldü

Merkel, Bavyera’daki seçim provasında güldü
16 Eylül 2013 10:56

Almanya’da hafta sonunda yapılacak seçim için geri sayım hızlanırken, genel seçimin provası olarak nitelendirilen Bavyera eyaletinde Başbakan Angela Merkel?in liderliğindeki CDU’nun “Kardeş partisi” olarak tanımlanan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi mutlak çoğunluğu elde etti.

 

Almanya’da kamuoyunun yakından izlediği seçim sonuçları Deutsche Welle, ZDF ve ARD?nin yanı sıra Pro 7 ve RTL kanallarında geniş yer aldı. Kanallar Bavyera eyaletinde elde edilen kesin olmayan sonuçlarını aktarırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) yüzde 49 oy ile mutlak çoğunluğa ulaştığını bildirdi. CSU, böylece 1958 yılından bu yana eyalette kesintisiz olarak sürdürdüğü iktidarına devam edebilecek.

 

CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, büyük bir başarı elde ettiklerini ve sonucun kendilerine duyulan güvenin bir kanıtı olduğunu söyledi. Seehofer, “Biz Bavyera halkı arasında derin kökler saldık” dedi.

 

PAZAR GÜNKÜ SEÇİMİN PROVASI

 

Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlerin provası olarak görülen Bavyera seçimleri, federal hükümetin koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) açısından büyük bir yenilgi oldu. Seçimlerde yüzde 3 oranında oy aldığı hesaplanan Hür Demokratlar yüzde 5 barajını geçmeyi başaramadı. Bu sonuçla Bavyera eyaletinde parlamento dışı kalan liberallerin federal parlamentoya da giremeyeceğine ilişkin endişeler arttı. Bunun seçimler öncesi Merkel’e olası koalisyon ortaklarını kaybetme riski getirdiği ifade edildi.

 

 

Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti ise bir önceki seçimlere oranla daha iyi bir sonuç elde etti. Kesin olmayan sonuçlara göre, oy oranını yüzde 18’den yüzde 21’e yükselttiği görülen Sosyal Demokratlar elde ettikleri sonuçtan memnun. Özgür Seçmenler Partisi ve Yeşiller yüzde 8,5 civarında oy alırken, her iki parti de parlamentoya girmeyi başardı. Ancak daha iyi bir sonuç beklediklerini ve aldıkları bu sonucun hayal kırıklığı yarattığını belirten Yeşiller Eş Başkanı Claudia Roth, partisinin genel seçimler öncesi enerji dönüşümü konusunu daha güçlü bir şekilde gündeme getirmesi gerektiğini söyledi. Bavyera eyaletinde başarılı sonuçlar alamayan Sol Parti de yüzde 2’lik oy oranıyla parlamento dışında kaldı.