Meğer ilk Türk tankı Altay değilmiş

Meğer ilk Türk tankı Altay değilmiş
22 Kasım 2012 09:48

Aydınlık gazetesi yazarı Özdemir İnce’nin bugünkü gündeminde ‘İlk Türk tankı’ olarak lanse edilen ‘Altay’ ve Başbakan Erdoğan vardı.

İnce yazısında önce Erdoğan’ın tören sırasındaki konuşmalarını eleştirdi daha sonra ise Altay’ın ilk Türk tankı olmadığını açıklayarak, ‘gerçek’ ilk Türk tankını anlattı.

İnce, Altay’ın tanıtım törenleri sırasında Erdoğan’ın kendisinden beklenmeyen tarzda “Vatan-Millet-Sakarya” konuşması yaptığını yazarken, bu konuşmayı Erdoğan’ın şehitliği kanıtlanamayan ‘Şehit Dede‘sine borçlu olduğumuzu söyledi.

Başbakan’ın tören sırasında yaptığı konuşmada, şaşırtıcı bir şekilde belki ilk kez, Tek Parti döneminde Müslümanlara yapılan zulümden (!), ahır ve meyhane olan camilerden, şapka yüzünden idam edilenlerden söz etmediğini yazan İnce; Ama gene de kusurlu ve megaloman bir konuşma: 81 yılda hiçbir şey yapılmamış savunma sanayii… 10 yılda bu alanda büyük adımlar atan AKP iktidarı…diye yazdı.

Yazısında tek parti dönemi iktisat programı olmasa, Erdoğan’ın bugün bu ilk tankla da böbürlenemeyeceğinin altını çizen İnce, ayrıca Altay’ın ilk Türk tankı olmadığını da yazdı.

İşte İnce’nin yazısının o bölümü;

Gazetelerin bazılarında Başbakan ın “İlk Tank”ın önünde Mustafa Koç’la çekilmiş bir fotoğrafı var. Meğer tank, Otokar’ın Sakarya daki fabrikasında yapılmış, burada üretilecekmiş. Fotoğraftan Otokar ın Koç Holding’e ait olduğu anlaşılıyor. Koç firması, Cumhuriyetle yaşıt. İlk sermaye birikimini Tek Parti iktidarı döneminde yapmış. Tek Parti döneminin iktisat programının ürünü. Koç Holding olmasaydı, Otokar ilk tankı (!) yapabilir miydi, bu ilk tankla Başbakan Erdoğan böbürlenebilir miydi?

Tek Parti döneminde kurulan demirçelik sanayiinden, Kırıkkale Silah Fabrikası’ndan, o dönemde temelleri atılan savunma sanayiinden, AKP iktidarından önce Cumhuriyet’in 1950-2002 döneminde kurulan bilimsel kurumlardan, savunma sanayi atılımlarından söz etmiyoruz bile.
Başbakan, avantasını yediği “81 yıl ‘a şükranlarını sunmak zorunda ama ne gezer!… Önünde fotoğraf çektirdiği tankın laik Cumhuriyet’in bir ürünü olduğunu hiç düşündü mü? Kendisinin İslami Cumhuriyet’i kurulsaydı, kağnıdan kurtulabilir miydik acaba?

İlk tankı kim yaptı?

Türkiye’nin ilk metalürji mühendisi, daha sonra Makine Kimya Endüstrisi genel müdürü Selahattin Şanbaşoğlu (1907-1995), Mustafa Kemal Dönemi ‘nde başlatılan çılgın sanayileşme atılımına emeğiyle tanıklık ediyor (kendisi için yakında özel bir şükran yazısı yayınlayacağım): “1940 yılında, kendi girişimimizle tank yaptık. Bunun sadece Ford motoru dışardan geldi. Dizaynı bizimkilerindir.

Tipi kendimize mahsustur. Kâmil, Necati filân yaptılar. Zırh levhası, topu, paleti, aktarma organlan hepsi bizim üretimimizdir. Bu tank 1946’da Cumhuriyet Bayramı töreninde geçti. Ancak, sipariş gelmedi ve bu tek tank olarak kaldı.

Amerikan yardımı başlayınca hazırcılık ve kolaycılığa kaçmaya başladık.” Yukarıdaki satırları, Prof. Dr. Bilsay Kuruc un “Mustafa Kemal Döneminde Ekonomi – Büyük Devletler ve Türkiye” (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2011, s.382) adlı kitabından aktardım.

Demek ki Başbakan Erdoğan’ın önünde gururla fotoğraf çektirdiği tank, Türkiye’nin yaptığı ilk tank değilmiş.

Sanayi öncülerimizin 1940’larda yaptığı tankın Ford motoru dışında geriye kalan ne varsa kendi üretimimizmiş.
Otokar’ın ürettiği tankın motoru acaba yerli üretim mi yoksa yabancı mı?
Tankla ilgili medya methiyelerinde bu konuda bilgi yok.

Konuşma nasıl yapılır?

Bir Başbakan, gerçeklere aykırı tarihsel konuşmalar yapmamalı. Çünkü yanlışlar mutlaka ortaya çıkar. Konuşmayı yapan mahcup olur. Bir tavsiye: Sanayi ile ilgili konuşmalar yapmadan önce, aklı olan, bu konuda Cumhuriyet ne yapmış diye mutlaka bir araştırma yapmalı.

1923 yılında toplu iğneyi ithal eden bu ülke iyi-kötü bu günlere geldiyse, Cumhuriyet mutlaka bir şey yapmış olmalı.
Örneğin Ziraat Bankası, İş Bankası ve İmalat-ı Harbiye olmasaydı, ortalıkta hindi gibi dolaşan yeni yetme CEO’lar davar güdüyor olabilirlerdi.
Yaptıkları tankın ilk tank olmadığını üretici firma Otokar’ın yöneticileri, mühendisleri acaba neden hatırlamadılar?
İlk tanklarını (!) bir geçmiş araştırması yapmadan mı tasarlamaya başladılar?
Peki ülkenin kül yutmaz araştırmacı gazetecilerine (!) ne oldu? İnsan hiç merak etmez mi? AKP ve Başbakanı’na yağ çekmekten merak damarları kurumuş anlaşılan.

Yüzleşmek babında Cumhuriyet’e atılan iftiralara sarılmayı bir yana bırakın ve 1919-1950 dönemi toplumsal tarihini çok iyi öğrenin. Büyük bir destandı.