Medikal Estetik Uygulamaların Popülerliği Artıyor

Medikal Estetik Uygulamaların Popülerliği Artıyor
21 Kasım 2022 17:30

Son dönemlerin en popüler uygulamalarından biri olan botoks aynı zamanda çoğunlukla estetik alanda kullanılan bir ekzotoksin olarak tanımlanabilir. Clostridum Botulinum olarak adlandırılan bir bakteriden elde edilen botoks yüzdeki kırışıklıkların ve koltuk altı terlemelerinin giderilmesi amacıyla en sık uygulanan yöntemlerin başında gelir.  Botoksun etken maddesi bu bakterinin ürettiği zehir olsa da modern tıp uygulamaları ile bu zehir saflaştırılmakta ve kontrol altına alınarak zararsız bir hale getirilmektedir. Botoksun etkisi enjekte edildiği bölgedeki sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engellemesinden kaynaklanmaktadır. Botoks işlemi vücuda enjeksiyon yoluyla uygulanmakta ve yalnızca enjekte edildiği bölgede etkili olmaktadır. Botoks günümüzde migren tedavisinde, kırışıklık tedavisinde, aşırı terleme tedavisinde, yüzdeki istenmeyen tiklerin ve kasılmaların tedavisinde, aşırı tükürük üretiminin tedavisinde ve bazı kronik ağrı sendromlarının tedavisinde kullanılan etkili bir prosedür olarak kabul edilmektedir.

 

Yüzdeki tekrarlayan kas hareketlerinden kaynaklanan ve dinamik olarak adlandırılan kırışıklıklar kişinin olduğundan daha yaşlı, yorgun ve sinirli görünmesine neden olabilir. Botoks bu sorunun ortadan kaldırılmasında son derece etkili bir yöntem olarak bilinir. Buna ek olarak kaşların arasında, alında, göz çevresindeki, burun üzerindeki, dudak ve ağız çevresindeki, boyun bölgesindeki kırışıklıklarda da tedavi amacıyla botoks yöntemi kullanılabilir. Botox kaşları düşük olan kişilerde kaşların kaldırılması amacıyla da uygulanabilen bir yöntem olma özelliğine sahiptir.

 

Botoks prosedürü Botulinum toksininin seyreltilmesi ve daha sonra şırınga ile uygulamanın yapılacağı bölgeye enjekte edilmesi yoluyla gerçekleştirilir. Uygulama öncesinde botoks yapılacak bölgeye lokal anestezi kremi sürülerek hastanın konforu artırılır. Hasta belirli bir süre bekletildikten sonra enjeksiyona başlanır ve enjeksiyon yaklaşık 15 dakika tamamlanır. En sık yapılan botoks uygulamaları; göz çevresi botoksu, alın botoksu, kaş kaldırma botoksu, dudak botoksu ve ifade çizgisi için botoks uygulamaları olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere de botox işlemi uygulanması mümkündür.

 

Botoks Farklı Kullanım Alanları Olan Bir Prosedürdür

 

Botoks yüzde, mimik kaslarının tekrarlayan bir şekilde çalışması sonucu oluşan kırışıklıkların azalması amacıyla uygulanır. Böylece kişinin çok daha genç ve dinamik bir görünüme kavuşması sağlanır. Botoks işleminin etkisi uygulamadan sonra yaklaşık 72 saat içerisinde ortaya çıkar. En üst düzey etki 4-8. haftalarda görülmektedir. Botoksun etkinlik süresi genellikle 4-6 ay arası olmakla birlikte tekrarlayan botoks enjeksiyonlarında ve çok aktif çalışmayan kas gruplarında bu sürenin 9 aya kadar uzaması mümkündür. Bununla birlikte botoks işleminin etkinlik süresinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Yüz kaslarının büyüklüğü, kalınlığı ve mimik kullanım alışkanlıklarının kişiden kişiye değişmesi bu farklılığın en önemli nedeni olarak kabul edilir.

 

Botoks uygulaması yeterli deneyime sahip olmayan kişiler tarafından uygulandığı takdirde bazı sorunlar yaşanması riski vardır. Botox uygulamasının yanlış bölgelere yapılması durumunda göz kapağında düşüklük, ağız köşesinde asimetri gibi istenmeyen kozmetik sonuçlar görülebilir. Uzman Dr. Şafak Göktaş botox ve H100 aşısı başta olmak üzere tüm estetik uygulamalar konusunda üst düzey yetkinliği ile alanının önde gelen isimlerindendir. Uygulamadan önce Uzman Dr. Şafak Göktaş hastalarının şikayetlerini ve beklentilerini dinler, operasyon süreci ile ilgili detaylı bilgilendirme yapar ve tüm süreci büyük bir titizlik içerisinde yerine getirir.

 

Botoks Riskli Bir İşlem Değildir

 

Botoks yöntemi uygulandığı bölgenin sinirlerini geçici olarak bloke eder. Bu yüzden botoks enjeksiyonunun etkisi geçicidir. Mimik kaslarının gücü kişi özelinde değişebileceğinden aynı etkinin elde edilebilmesi için farklı kişilerde farklı miktarlarda botoks enjeksiyonu yapılması gerekir. Kalıcılığı çok uzun süre olmayan botoks enjeksiyonunun kalıcılığının devam etmesi için botoks enjeksiyonunun yenilenmesi gerekir. Botox uygulaması cildinde aktif enfeksiyon olan, aminoglikozit türevi antibiyotik kullanan, gebelik döneminde olan ve kas hastalığı bulunan kişilere yapılamaz.

 

Botoks enjeksiyonundan sonraki ilk birkaç saatlik süre içinde botoksun yüze aşırı bir şekilde yayılmasını engellemek için kişi uyumamalı, yan yatmamalı, ağır egzersizlerden, sauna ve sıcak banyodan uzak durmalıdır. Uygulamanın ardından geçici bir şişlik ve morarma görülmesi normal bir durum olarak kabul edilse de bu etki genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Uygulamanın ardından bazı hastalarda hafif bir baş ağrısı görülmesi mümkündür. Bu durum 24 saat içinde düzelse de doktorun önerdiği basit ağrı kesicilerle ağrının kontrol altına alınması mümkündür.

 

Botoks enjeksiyonu yapıldıktan sonra bölge ovalanmamalı ve masaj yapılmamalıdır. Botoks uygulanan masaj hareketleri ile yer değiştirdiği durumlarda istenmeyen komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu yüzden uygulamadan sonraki 48 saat boyunca bölgeye masaj yapılmaması çok önemlidir.

 

Buna ek olarak botoks enjeksiyonundan sonraki ilk gün yüzüstü yatmaktan kaçınılmak gerekir. Botoks uygulamasından sonra enjeksiyon bölgesinde morluk oluşmaması için alkol tüketmemek gerekir. Botoks uygulaması yapılacak olan kişiler uygulamadan önce ve sonra kan  sulandırıcı ilaçlardan uzak durmalıdır. Uygulamadan ne kadar sonra kan sulandırıcı ilaçlara başlanabileceğine dair mutlaka doktora danışılmalıdır.