Meclis’te genel başkanlar yerine grup başkanları olacak! CHP ilk kez Meclis’te ‘grup başkanlığı’ ile yönetilecek

Meclis’te genel başkanlar yerine grup başkanları olacak! CHP ilk kez Meclis’te ‘grup başkanlığı’ ile yönetilecek
29 Mayıs 2023 07:50

CHP, tarihinde ilk kez Meclis’te “grup başkanlığı” ile yönetilmeye hazırlanırken, MHP ve HDP dışındaki partiler de grup başkanı seçecek. Diğer yandan CHP listelerinden Meclis’e giren DEVA, Gelecek, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin de birleşerek grup kurabilme seçeneği masada.

 

 

T24’ten ray Görgülü’nün haberine göre Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin ardından gözler şimdi, yemin töreni ile yoğun bir maratonun başlayacağı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) çevrildi. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) pazartesi günü milletvekili kesin seçim sonuçlarını açıklaması beklenirken, Meclis’in de bu hafta içerisinde yemin töreni ile yeni yasama dönemi faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

 

 

Meclis’te farklı bir tablo ortaya çıktı

 
Siyasi partilerin çoğunun genel başkanlarının milletvekili adayı olmaması, bu dönem Meclis’te farklı bir tablo ortaya çıkardı. Milletvekili seçilen Devlet Bahçeli’nin genel başkanı olduğu MHP ile milletvekili seçilen Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın genel başkanı oldukları HDP dışındaki tüm partiler Meclis’te grup başkanlığı ile yönetilecek.

 

 

CHP, ilk kez grup başkanı seçecek

 
CHP tarihinde ise bir ilk yaşanacak. Kemal Kılıçdaroğlu milletvekili olmadığı için CHP, tarihinde ilk kez Meclis’te Grup Başkanlığı ile yönetilecek. CHP’de Grup Başkanlığı için ismi konuşulan en güçlü adayın şu an için Özgür Özel. İyi Parti’de de 27’nci dönemde olduğu gibi Grup Başkanlığı uygulaması devam edecek. Genel Başkan Meral Akşener milletvekili olmadığı için 27’nci dönemde partinin Meclis Grup Başkanlığı İsmail Tatlıoğlu tarafından yönetilmişti. Tatlıoğlu, bu kez aday olmadığı için o da Meclis’te olmayacak.

 

 

Genel başkanlar, grup toplantılarına katılmaya devam edecek

 
AKP’de de aynı şekilde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili olmadığından parti Meclis’te Grup Başkanlığı ile yönetiliyordu. AKP’nin 27’nci dönemdeki Grup Başkanı İsmet Yılmaz’dı. Yılmaz, üç dönem kuralı nedeni ile yeniden aday gösterilmemişti. AKP’de de yeni dönemde Grup Başkanlığı seçimi olacak. Bu arada grup yönetimleri parti liderleri dışında grup başkanları tarafından üstlenilecek olsa da, genel başkanlar, tıpkı 27’nci dönemde Recep Tayyip Erdoğan ve Meral Akşener’in yaptığı gibi haftada bir gün partilerinin grup toplantılarında konuşma yaparak milletvekillerine hitap etmeye devam edecek.

 

 

Dört parti birleşerek grup kurabilir

 
Öte yandan Meclis’e CHP listelerinden giren DEVA, Saadet, Gelecek partileri ile Demokrat Parti’nin toplam 40 milletvekili bulunsa da hiçbir parti, grup kurma yeter sayısı olan 20 milletvekili sayısına tek başına ulaşamadı. Buna karşın Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz hafta içerisinde diğer üç partiye “Meclis’te ortak bir grup kuralım” çağrısında bulundu. Dört partinin ya da bu partilerden en az ikisinin bir araya gelip grup kurma olasılığının önümüzdeki haftalar içerisinde netleşmesi bekleniyor.