Meclis’te elektronik sistem 25 yılın ardından yenileniyor!

Meclis’te elektronik sistem 25 yılın ardından yenileniyor!
2 Ağustos 2021 09:11

TBMM Genel Kurulu salonunda 1996 yılında kullanılmaya başlanan elektronik oylama sistemi 25 yılın ardından yenileniyor.

 

 

 

Gazete Duvar’da yer alan habere göre eskiyen sistem son yıllarda alarm vermeye başlamış, sistemin kilitlenmesi, parmak izini tanımama gibi sorunlar milletvekillerine zor anlar yaşatmaya başlamıştı.

 

 

Oylamalar sırasında arızalar nedeniyle sisteme giremeyen bazı milletvekilleri elden pusula göndermek zorunda kalırken, bazı milletvekillerinin “ret” vereceği kanuna “kabul” oyu vermesi gibi durumlar da ortaya çıkmıştı.

 

 

Bugünün teknolojisine göre yenilenecek sistemle “yüz tanıma” ve “şifreli” oylama kurulacak. Ancak salondaki sorun sadece bununla da sınırlı değil. Oturma sıralarında priz olmadığı için bilgisayar ve telefon şarj etmek milletvekilleri için büyük sorun oluyor. Bu sorun da tüm sıralara priz yerleştirilmesi ile çözülecek.

 

 

 

Ayrıca kürsünün iki tarafına yerleştirilecek LED ekranlar ile salonun arka bölümlerinde oturan milletvekillerinin de kürsüdeki konuşmacıyı daha rahat görmesi sağlanacak. Yeni elektronik sistemin kurulmasının ardından halılar da yenilenecek. Çalışma için ilk etapta 39 milyon TL ödenek ayrılmıştı. Ancak maliyetin bunun daha üzerinde olacağı ifade ediliyor.