Meclis’te 4/D’li personelin maaşına 420 TL’lik ‘esnek’ kesinti!

Meclis’te 4/D’li personelin maaşına 420 TL’lik ‘esnek’ kesinti!
17 Haziran 2021 12:15

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Meclis’te 4/D’li çalışanların maaşının, ‘esnek çalışma’ sürecinde 420 TL eksildiğini açıkladı.

 

 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, TBMM’de 4/D statüsünde çalışan bine yakın personelin, ‘esnek çalışma’ mağduru olduğunu, fazla mesailerinin, hafta içi saat 16.00’da kurumdan çıkış yapıldığı gerekçesiyle silindiğini açıkladı. Tanal, Meclis’in 4/D statüsündeki çalışanlarının pandemi öncesine göre aylık maaş kayıplarının 420 TL civarında olduğunu aktardı.

 

 

SAAT 16.00’DA ÇIKIYORLAR DİYE FAZLA MESAİLERİ SİLİNİYOR

 

 

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tanal, Meclis’in 4/D’li çalışanlarının Cumhurbaşkanlığı’nın esnek çalışma genelgesine rağmen mağdur edildiğini söyledi. Tanal, “Meclis’te bine yakın 4/D statüsünde emekçi bulunuyor. Normalde haftalık 45 saat çalışıyorlar. Sabah saat 08.00’de gelip akşam saat 18.00’de paydos ediyorlar. Ancak bir yılı aşkın süredir koronavirüs illetiyle boğuşuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kamu çalışanları için esnek çalışma genelgesi yayınlandı. Bu yüzden pandemi döneminde Meclis’in 4/D’li emekçileri, yine sabah 08.00’de geliyorlar ama akşam saat 16.00’da ayrılıyorlar. Genelge ortada ama 4/D’liler saat 16.00’da çıktılar diye günde 2 saat eksiye düşüyorlar. Emekçiler mesaiye kaldıklarında o 2 saat siliniyor. Mesai yazılmıyor. Örneğin 18 saat mesai yapan çalışana sadece 3 saat mesai ücreti yatıyor. 15 saati yok sayılıyor. Fazla mesainin bir saatlik ücreti 25 lira. 15 saat silindiğinde 4/D’linin pandemi öncesine göre maaşı 300 TL eksilmiş oluyor” diye konuştu.

 

 

PANDEMİDE MAAŞ KAYBI 420 LİRA

 

 

Tanal ayrıca pandemi döneminde 4/D’lilere cumartesi günleri için yemek ve yol ücretinin ödenmediğini belirterek, “Normalde salgından önce Meclis’te 4/D statüsünde olan personelin hesabına cumartesi günleri için yemek ve yol parası olarak 30 lira yatıyordu. Fakat pandemide cumartesi için yemek ve yol ücreti ödenmemeye başladı. Aylık 4 günü hesapladığımızda 4/D’lilerin buradaki kaybı da 120 lira tutuyor. Mesaiden eksilen 300 lira ile cumartesi günlerinden eksilen 120 lirayı topladığımızda bu emekçilerimizin aylık maaş kaybı 420 TL’yi buluyor” bilgisini aktardı.

 

 

EMEKÇİYE “SİZ BİZE BORÇLU ÇIKARSINIZ” FIRÇASI

 

 

CHP’li vekil Mahmut Tanal, fazla mesai ücretinin maaşlarına yansımamasına itiraz eden 4/D’li personelin, “Zaten saat 16.00’da çıkıyorsunuz. Eksik çalışıyorsunuz. 45 saatlik mesaiyi doldurmuyorsunuz. Bir de fazla mesai istiyorsunuz. Eğer mesai hesabına girersek siz bize borçlu çıkarsınız” şeklinde Meclis yetkililerince terslendiğini dile getirdi.

 

 

HEM İZİN VERİYORLAR HEM 30 TL’Yİ KESİYORLAR

 

 

Meclis’in 4/D statüsündeki çalışanlarının üvey evlat muamelesi gördüğünü vurgulayan Tanal, “Zaten eşit işe eşit ücret verilmiyor. Bir de her yerden 4/D’lilerin maaşında kesintiye gidiliyor. Mesela Meclis’te gece saat 24.00’ü geçene kadar çalışanlar idari izinli sayılıyor. Lakin 4/D’lilerin ertesi gün işe gelmedi diye yemek ve yol parası kesiliyor. Buradan da 30 TL eksiliyor. Bir de akşam nöbete kalan Meclis Destek Hizmetleri bünyesindeki personele akşam yemeği verilmiyor” ifadelerini kullandı.