Meclis Genel Kurulu kesintisiz 12 gün sürecek bütçe mesaisine hazırlanıyor!

Meclis Genel Kurulu kesintisiz 12 gün sürecek bütçe mesaisine hazırlanıyor!
2 Aralık 2021 12:19

Meclis Genel Kurulu kesintisiz 12 gün sürecek bütçe mesaisine hazırlanıyor. 6 Aralık-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek görüşmelere ekonomik kriz ve başkanlık sistemine dair eleştirilerin ve erken seçim çağrılarının damga vurması bekleniyor.

 

 

 

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi 6 Aralık Pazartesi günü Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. Hazırlanan takvime göre görüşmeler hafta sonu dahil, kesintisiz 12 gün sürecek. Her gün saat 11.00’de başlayacak görüşmeler program bitimine kadar sürecek. Bütçe görüşmelerinin yapılacağı 12 gün boyunca milletvekillerinin çalışmalara daha etkin katılabilmeleri için Meclis’e görevliler hariç ziyaretçi alınmayacak. Bütçe görüşmeleri sürecinde siyasi partilerin grup toplantıları da yapılmayacak.

Bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerin yapılacağı 6 Aralık Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Yürütme adına sunumunu yapacak. Ardından 5 siyasi parti grubu adına birer saat konuşma yapılacak.

 

 

BÜTÇEDE CHP VE HDP LİDERLERİ KÜRSÜDE OLACAK

 
Bütçenin açılışında CHP Grubu adına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşacak. Kılıçdaroğlu bir saatlik konuşmasında ekonomiden dış politikaya gündemdeki birçok konuya değinecek, “derhal seçim” çağrısını bir kez de Meclis kürsüsünden seslendirecek. HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da grupları adına verilen bir saat süreyi eşit şekilde kullanacak.

 

 

AK PARTİ’DE KURTULMUŞ VE CANİKLİ KONUŞACAK

 
AK Parti grubu adına verilen 1 saatlik süreyi AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve AK Parti’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli kullanacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener milletvekili olmadığı için konuşma yapamayacak. İYİ Parti grubu adına Grup Başkanvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta kürsüye çıkacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bütçe açılış görüşmelerini takip etmek için Genel Kurul’da olacak, ancak bütçe konuşması için kürsüye çıkmayacak. MHP grubu adına bütçe değerlendirmesini Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ile Levent Bülbül yapacak.

 

 

HER GÜN EN AZ İKİ BAKANLIK BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLECEK

 
Açılış, kapanış ve 2022 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddeleri üzerindeki görüşmeler 4 gün sürecek. Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki görüşmeler ise 8 turda ele alınacak. Takvime göre 7 Aralık Salı günü TBMM, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gençlik ve Spor Bakanlığı, 8 Aralık Çarşamba günü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, 9 Aralık Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, 10 Aralık Cuma günü Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, 11 Aralık Cumartesi günü Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 12 Aralık Pazar günü Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 13 Aralık Pazartesi günü Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, 14 Aralık Salı günü Cumhurbaşkanlığı bütçeleri görüşülecek. Görüşmeler 17 Aralık Cuma günü yapılacak kapanış konuşmalarıyla tamamlanacak.

 

 

MECLİS’TE CENTİLMENLİK ANLAŞMASI

 
Bütçe görüşmeleri boyunca 5 siyasi parti grubunun konuşma süresi, bütçesi görüşülen bakanlık sayısına göre her gün 60, 65, 70 ve 80’er dakika olacak. Ancak Meclis’te grubu bulunmayan, sadece 1-4 milletvekili ile temsil edilen 9 ayrı siyasi parti daha bulunuyor. Grubu bulunan 5 siyasi parti bütçe görüşmeleri takvimi için bir araya geldiklerinde bu 9 parti temsilcisine de söz hakkı tanınmasında uzlaştı. Anlaşmaya göre her grup kendilerine düşen söz hakkından belli bir süreyi bu partilerle paylaşacak. Grupların anlaşmasına göre AK Parti BBP, Memleket Partisi ve Zafer Partisi temsilcilerine, CHP grubu Demokrat Parti, Saadet Partisi ve DEVA Partisi temsilcilerine, HDP Türkiye İşçi Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi temsilcilerine, MHP ise Yenilik Partisi temsilcisine konuşma süresi verecek.