MEB’in 5 yıldızlı otelde 1 milyonluk bilim toplantısı Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Selçuk’a: Yurttaşlara izah edin!

MEB’in 5 yıldızlı otelde 1 milyonluk bilim toplantısı Meclis gündeminde! CHP’li Gök’ten Bakan Selçuk’a: Yurttaşlara izah edin!
13 Haziran 2021 12:12

1.5 yılı bulan pandemi döneminde yüz yüze eğitim yapılamazken, 5 milyon öğrenci tablet ve internet erişimine ulaşamadığı için eğitim ve öğrenimden eksik kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise bu süreçte 5 yıldızlı otellerde toplantı düzenlemek için harekete geçti.

 

 

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilim Sanat Merkezleri Programlarının Revize Edilmesi ve Yardımcı Ders Materyallerinin Hazırlanması için 5’er gün süreli üç ayrı çalıştay planladı.

3 toplantının MEB’e maliyeti 1 milyon 51 bin TL olarak belirlendi. Toplantılara 10 genel müdürlük personeli, 130 öğretmen, 45 akademik uzmanın katılması planlandı. Toplantılar, beş yıldızlı otellerde her şey dahil (alkolsüz) konsepti ile yapılacak.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

“Bilim Sanat Merkezleri Programlarının Revize Edilmesi ve Yardımcı Ders Materyallerinin Hazırlanması” amacıyla Antalya’da beş yıldızlı bir otelde düzenlenecek çalıştaylar için Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından yapılacak ödemeler kamuoyunda tartışmalara sebep olmuştur. Program kapsamında ilk toplantı 17-21 Mayıs tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenirken 14-18 Haziran ve 12-16 Temmuz tarihlerinde yapılacak toplantılar otelde gerçekleştirilecektir. Toplantılar süresince konaklamaların çalıştayların gerçekleştirileceği beş yıldızlı otelde alkolsüz her şey dahil konsepti ile yapılacağı, katılımcıların tek kişilik odalarda kalacağı, otellerde çift kişi konaklama serbestliği gelmesi halinde çift kişilik odalarda kalınabileceği öğrenilmiştir. Toplantılara katılacak görevlilerin ulaşım, transfer ve yevmiyeleri Bakanlık tarafından karşılanmakta, 5 günlük etkinliğin maliyeti 1 milyon 51 bin TL’ye ulaşmaktadır.

 
2020 yılı Mart ayı itibariyle ülkemizde görülmeye başlanan Covid-19 pandemisi sonrasında yüz yüze eğitime ara verilmiş, maddi imkansızlıklar ve materyal eksiklikleri sebebiyle milyonlarca öğrencimiz uzaktan eğitime erişememiştir. Süreçte MEB ihtiyaç sahibi öğrencilere ve ailelerine yeterli desteği sağlayamamış, öğretmenler uzaktan eğitim sistemine kendi imkanlarıyla ulaşmak zorunda kalmışlardır. Eğitime erişim konusunda yaşanan sorunlara kaynak ayırmayan, eğitimcilerin ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamayan MEB’in 130 öğretmen ve 45 akademik personelin katılacağı toplantılar için 1 milyon 51 bin TL değerinde bir bütçe ayırması kabul edilemez.

 

 

Sözü geçen çalıştayların gerçekleştirilmesi için uygun imkanlara sahip MEB tesisleri bulunmaktayken, bu toplantıların yaz sezonunda, ülkemizin en önemli tatil merkezlerinden birinde ve lüks otellerde düzenlenmesinin yurttaşlarımıza izah edilmesi gerekmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. Bilim Sanat Merkezleri Programlarının Revize Edilmesi ve Yardımcı Ders Materyallerinin Hazırlanması amacıyla Antalya’da beş yıldızlı otelde düzenlenecek çalıştayların maliyetlerini harcama kalemleriyle birlikte açıklar mısınız?
2. Çalıştay düzenlenmesi için uygun imkanlara sahip olan çok sayıda MEB tesisi bulunmasına rağmen söz konusu toplantıların Antalya’da beş yıldızlı bir otelde düzenlenmesinin sebepleri nelerdir?
3. Program kapsamındaki ilk toplantıların çevrimiçi düzenlenmesine rağmen ikinci ve üçüncü toplantıların otelde gerçekleştirilecek olmasının sebeplerini açıklar mısınız?
4. Sözü geçen çalıştaylara katılacak olan öğretmen ve akademisyenlerin görev yaptıkları şehirleri açıklar mısınız?
5. 2002 – 2021 döneminde MEB tarafından düzenlenen çalıştayların içeriklerini ve maliyetlerini açıklar mısınız?
6. Nisan 2020 – Haziran 2021 döneminde uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerimize ve öğretmenlerimize MEB tarafından doğrudan verilen destekleri ve bu desteklerin maliyetlerini açıklar mısınız?