'Mavi Marmara' duruşması 6 kasım'da

'Mavi Marmara' duruşması 6 kasım'da
4 Haziran 2012 17:28

”Mavi Marmara” gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen baskına ilişkin, olay tarihinde görevde bulunan İsrail Genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları ve istihbarat başkanın yargılanacağı davanın ilk duruşması 6 Kasım’da yapılacak. Gazze’ye insani yardım taşıyan ”Mavi Marmara” gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen baskına ilişkin, olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi’nin yargılanacağı davanın ilk duruşması 6 Kasım’da yapılacak.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen davanın tensip tutanağında İsrail devleti ile ilgili cezai konularda uluslararası işlemlerin İngilizce dilinde yapılacağının anlaşıldığı, evrakın İngilizce’ye tercüme edilmesi için Ankara nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazılmasına da hükmedildiği belirtildi.

Tercüme edilen evrakın daha sonra İsrail yetkili adli makamlarına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesinin kararlaştırıldığı bilgileri yer aldı. Sanıkların üzerine atılı ”kasten öldürme” ve ”kasten öldürmeye azmettirme” suçları için yasada öngörülen cezanın alt sınırının göz önüne alındığı ifade edilen tutanakta, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 150/3. maddesi gereği sanıklara avukat atanması için İstanbul Baro Başkanlığı’na yazı yazılmasının da kararlaştırıldığı ifadeleri yer aldı.

Tensip tutanağında, duruşma günü İbranice bilen tercüman bilirkişisinin daha önceden bilirkişi listesinden seçimi yapıldıktan sonra hazır bulunması için adına davetiye çıkarılmasına da hükmedildiği bilgisine yer verildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dava kapsamında mağdur müşteki olan 490 kişi adına, farklı duruşma günlerinde mahkemeye gelmeleri için davetiye çıkarılmasını da öngördü.

İsrail askerlerinin ”Mavi Marmara” gemisine düzenlediği operasyonda 9 kişi hayatını kaybetmişti.