Masa bitti!

Masa bitti!
2 Haziran 2023 08:28

Millet İttifakı, 5 Mayıs 2018 tarihinde ilk olarak CHP, İYİ Parti, Saadet ve Demokrat Parti arasında kuruldu. Daha sonra Ali Babacan’ın DEVA ve Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi de ittifaka katıldı, ilk toplantısını 12 Şubat 2022’de yapılarak kurulan “Altılı Masa”, hedefini, seçimleri kazanıp Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme’ geçmek olarak açıkladı.

 

 

2023 seçimlerinde, Cumhur İttifakı’na karşı mücadele verildi. Millet İttifakı, Cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu belirledi. 2 Mart 2023 tarihinde İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Masa notere dönüştü” diyerek ortaklıktan ayrıldı. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Imamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olması ile masaya döndü, ittifak genel seçimlere birlikte gitti.

 

 

 

CHP kontenjanından DEVA 15, GP ve SP 10’ar, DP de 3 milletvekili çıkardı. İttifaka mensup partilerin toplam milletvekili sayısı 212.

 

 

 

CHR İYİ Parti, SF? DEVA, GP ve DP’nin katılımıyla kurulan Millet İttifakı, cumhurbaşkanlığı 2’nci tur seçiminin ardından yollarını ayırdı.

 

 

 

Uğur Poyraz, “28 Mayıs itibarıyla seçim ittifakı bitti” dedi GENEL seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimi için ittifak yapan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin beraberliği sona erdi. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, SÖZCÜ TVden Can Coşkun’a yaptığı açıklamada “14 Mayıs genel seçimleri bitti, ittifak tamamlandı. Cumhurbaşkanı müşterek adayımız Kılıçdaroğlu için ittifaktaki partiler mücadele verdi. 28 Mayıs itibarıyla da seçim ittifakı bitti. Bu teknik bir durum” dedi.

 

 

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı ise “İttifak iş birliğidir. Şu an itibarıyla gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu yok” ifadesini kullandı.

 

 

Paçacı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun adına ittifak da, iş birliği de diyebilirsiniz; ama şu an itibarıyla gündemde iş birliği yapacak herhangi bir konu kalmadı. Önümüzdeki dönemlerde buna ihtiyaç duyulursa, yerel seçimler olur, bazı yasalarda olur, herhangi bir kıstas koymadan muhalefet partileri kendi içlerinde değerlendirme yaparlar. Şu anda iş birliğini gerektirecek konu yok; yerel seçimlere de 10 ay var, 10 ay çok uzun bir süre.”

 

 

KILIÇDAROGLU’NDAN TELEFON

 

 

Bu arada T24’ün haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu DEVA, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti liderlerini arayarak “Listelerimizden Meclis’e giren misafirlerimiz partilerine dönebilirler, teşekkür ederiz” dedi.