Marmaris’te korkunç şüphe! Yanan orman alanlarında maden mi aranacak?

Marmaris’te korkunç şüphe! Yanan orman alanlarında maden mi aranacak?
23 Ağustos 2021 18:16

Günlerce süren orman yangınlarında en fazla tahribat Marmaris’te oldu. 13 bin 600 hektar alan küle döndü. Kameraların karşısına geçen CHP İlçe Başkanı Av. Zekican Balcı, yanan alanlara yönelik imar ve maden araması hazırlıklarına ilişkin şüphesini dile getirdi.

 

 

İktidar temsilcilerini ve bürokratları uyaran Balcı, “Bu yanan ormanları imara ya da maden aramalarına açmayı aklınızın ucundan bile geçirmeyin!

Daha yeni, Milli Park sınırları içinde olan ve yapılaşma izni bulunmayan Kumlubük’te ve Cennet Adası’nda büyük rant uğruna atmış olduğunuz adımları çok iyi biliyoruz ve takip ediyoruz. Oraları mahvetmenize asla izin vermeyeceğiz, yanan ormanlarımızın bir metrekaresini bile ranta kurban ettirmeyeceğiz.”

CHP Marmaris İlçe Başkanı Av. Zekican Balcı, düzenlediği basın toplantısında, günlerce süren orman yangınlarının Muğla ve Marmaris’te yol açtığı tahribata dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile partililerin iştirak ettiği toplantıda Balcı, yaklaşık 15 gün süren orman yangınlarında, Muğla’da toplam 66 bin hektar alanın yandığını söyledi.

 

 

EN AĞIR TAHRİBAT MARMARİS’TE

 

 

Marmaris’in 13 bin 600 hektar alan ile en çok zarar gören ilçe olduğunu belirten Balcı, “Gözümüz gibi baktığımız, ciğerlerimiz, nefesimiz ormanlarımız kül oldu” dedi.

 

 

UÇAK EKSİKLİĞİNDEN YANGIN HIZLA KONTROLDEN ÇIKTI

 

 

Alevlerle mücadele etmeye başladıkları ilk anlardan itibaren havadan müdahalenin yetersiz olduğunu ve daha fazla yangın söndürme uçağına ve helikoptere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdikleri vurgulayan Balcı, “Gerek sosyal medyadan gerek ulusal basından seslerimizi hükümete ve tüm dünyaya duyurmaya çalıştık ancak başarılı olamadık. Filosunda onlarca özel uçak olan sarayın, zahmet edip Orman Bakanlığı bünyesinde kullanmak üzere yangın söndürme uçağı bulundurmamasından dolayı yangınlar hızla kontrolden çıktı” ifadelerini kullandı.

 

 

“LİYAKATSİZ KADROLARINIZIN…”

 

 

“Yaşadığımız o acı günlerde, AKP’liler uçak sıkıntısını dile getirmemiz sebebiyle her ne kadar bizi siyaset yapmakla suçlasalar da hiçbirimizin amacı siyaset yapmak değildi” diyen CHP’li başkan Zekican Balcı, şöyle devam etti: O günlerde onlara cevap olarak; ‘Biz şu anki çağrılarımızı siyasetçi sıfatlarımızla değil bu ormanların mirasçıları ve gelecek nesillere aktarmakla görevli emanetçileri olarak yapıyoruz. Bu yangınların büyümesine engel olmakla sorumlu olan siz siyasi iktidar sahipleri; beceriksizliğinizin ve öngörüsüzlüğünüzün hesabını bu yangınlar bittikten, son ateş söndürüldükten sonra vereceksiniz ve asıl siyaset o zaman başlayacak’ demiştim. Evet, alevler söndürüldüğüne göre şimdi AKP için siyasi hesap vaktidir. Liyakatsiz kadrolarınızın beceriksiz yönetimi yüzünden tüm Marmaris’in yüzde 15’i kadar alan yandı, bitti, kül oldu. Bunun hesabını elbette birileri verecek ve biz bu hesabı ödetmeden sizi masadan kaldırmayacağız!”

 

 

ALEVLERLE MÜCADELE EDİLİRKEN ÇAY FIRLATANLARI UNUTMAYACAĞIZ!

 

 

Marmaris halkı olarak kendilerine yapılanları ve yapılmayanları asla unutmayacaklarını kaydeden Balcı, şunları söyledi: “İnsanlarımız alevler arasında mücadele ederken Marmaris’e gelip vatandaşlarımızın kafalarına çay atanları asla unutmayacağız.

Henüz yangın bitmemiş, insanlar can derdindeyken ellerinde TOKİ projesiyle köyleri gezenleri asla unutmayacağız.

‘20 yıl vadeli ve düşük faizli kredileri görünce, evleri yanmayan vatandaşlarımız keşke benim de evim yansaydı diyecek’ diyebilen vicdan yoksunu belediye başkanlarını asla unutmayacağız.

Marmaris ve Muğla halkı günlerce ‘uçak istiyoruz’ diye haykırırken ve çağrıları sonuçsuz kalırken ‘Yunanistan’daki yangına uçak gönderebiliriz’ diyen bakanı asla unutmayacağız.

Bizler, vatandaşlarımızla birlikte günlerce uykusuz, gözümüz yaşlı alevlerle mücadele ederken ‘CHP’li belediyeler ne yaptı ki yangınların söndürülmesi için’ diyenleri asla unutmayacağız.

Cumhuriyetin en önemli kurumlarından olan Türk Hava Kurumu’nu, sebebini hepimizin çok iyi bildiği sebepten dolayı etkisizleştirenleri ve bünyesindeki yangın söndürme uçaklarını çürümeye terk edenleri asla unutmayacağız.

Somali’ye 30 milyon dolar yardım gönderirken Türk Milleti’ne IBAN gönderenleri asla unutmayacağız.

Evet, Marmaris’e ve Muğla’ya yapılanları ve yapılmayanları asla unutmayacağız, unutturmayacağız! Marmaris ve Muğla halkı AKP iktidarına soruyor: Biz bunu hak edecek ne yaptık!”

 

 

“YANAN ORMANLARI MADEN ARAMALARINA AÇMAYI AKLINIZIN UCUNDAN BİLE GEÇİRMEYİN!”

 

 

Basın aracılığıyla Tarım ve Orman Bakanı’na ve tüm bürokratlara seslenmek istediğini dile getiren CHP’li Balcı, “Bu yanan ormanları imara ya da maden aramalarına açmayı aklınızın ucundan bile geçirmeyin! Daha yeni, Milli Park sınırları içinde olan ve yapılaşma izni bulunmayan Kumlubük’te ve Cennet Adası’nda büyük rant uğruna atmış olduğunuz adımları çok iyi biliyoruz ve takip ediyoruz. Oraları mahvetmenize asla izin vermeyeceğiz, yanan ormanlarımızın bir metrekaresini bile ranta kurban ettirmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

CHP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

 

 

Balcı, CHP Marmaris İlçe Örgütü olarak, yangınların çıkmasında, büyümesinde ve söndürülememesinde ihmali bulunanlar hakkında Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı. Balcı, “Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağımızı da buradan ifade etmek istiyorum” değerlendirmesini yaptı.

 

TURİZMCİLERE VE ESNAFA DESTEKLER HEMEN AÇIKLANSIN

 

 

Muğla ve Marmaris ekonomisinin temel taşlarından birisinin turizm olduğunu belirten Balcı, “AKP’nin yanlış ve basiretsiz politikaları sebebiyle zaten kötü durumda olan ülke ekonomisi pandemi süreciyle birlikte daha büyük bir girdaba girdi. İlçe ekonomisinin yaklaşık yüzde 90’ı turizme dayalı olan Marmaris ise hala devam eden pandemi sürecinde en büyük darbe alan bölgelerin başında geldi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin Marmaris’te yaşanması, Rusya ile yaşadığımız siyasi kriz, dünyanın en büyük acentalarından birinin iflas etmesi gibi nedenlerden dolayı bölgemizdeki turizmciler ve esnaflar onarılması güç yaralar aldılar. Bu kadar olumsuzluğun üzerine bir de yangın felaketini yaşamamız turizm ile geçinen ilçemizi tamamıyla zor duruma soktu. Bu sarmaldan bir an önce çıkabilmek için şimdi buradan hükümete sesleniyoruz. Hiç vakit kaybetmeden Muğlalı, Marmarisli turizmcilere ve esnaflara gerçek anlamda el uzatacak destekleri hemen açıklayın” dedi.

Balcı, iktidardan sektörün kredilerini faizsiz bir şekilde en az bir yıl ötelenmesi, en az 1 yıl geri ödemesiz KGF destekli kredi paketlerinin hazırlanması, Kısa Çalışma Ödeneğini bölgedeki sektör temsilcileri için en azından önümüzdeki turizm sezonuna kadar yeniden hayata geçirilmesi, vergi ve SGK gibi kamu alacaklarının yine en az bir yıl olacak şekilde ötelenmesi gibi adımlar atmasını beklediklerini vurguladı.

Bu ve benzeri destekler verilmediği, önlemler alınmadığı taktirde Marmaris, Datça, Bodrum, Fethiye, Köyceğiz gibi ekonomisi turizme dayalı ilçelerde vatandaşların daha da büyük ekonomik dar boğaza gireceğini belirten Balcı, “Daha da kötüsü bu ilçelerin ekonomik dengesinin bozulması ile ticari ve sosyal yaşamda olumsuz anlamda büyük değişimler olacaktır. Dolayısıyla bu çağrımıza lütfen kulak verin ve bir an önce bu destekleri açıklayın” ifadelerini kullandı.

 

 

BAKANIN TURİZM TOPLANTISINA MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI ÇAĞRILMADI

 

 

CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı, bu çağrıyı yaptığı iktidarın samimiyet noktasında kendilerini düşündürdüğünü kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un geçen hafta Marmaris’te turizm sektörünün sorunları ile düzenlediği toplantıya AKP Muğla İl Başkanı davet edilirken, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın davet edilmediğini anlatan Balcı, “Marmaris’in ve diğer turizm bölgelerinin sıkıntılarının ve krizden çıkış yollarının tartışıldığı bir toplantıya Marmaris Belediye Başkanı’nı davet etmeyip, AKP İl Başkanı’nı davet etmek nasıl bir vizyonun yansıması olduğunu ve bu sorunların çözülmesine nasıl bir katkı sunacağını halkımızın taktirlerine sunuyorum. Madem AKP İl Başkanı o toplantıya davet edildi, neden diğer partilerin il başkanları da davet edilmedi? Bu anlayışla mı sektörün yaralarına merhem olacaksınız?” diye sordu.

CHP’li Başkan Zekican Balcı, şöyle devam etti: “Ülkemize kontrolsüzce Afgan ve Suriyeli sığınmacıları doldurarak mı turizmciye destek vereceksiniz? Salgınla ilgili gerçek rakamları önce saklayıp sonra kamuoyuna açıklayarak İngilizlerin ülkemize seyahat yasağı koymalarına sebep olarak mı turizmciye katkı sunacaksınız? Olaylara neresinden bakarsak bakalım beceriksiz bir yönetim altında yitip giden hayatlar ve yıllar görüyoruz ne yazık ki. Ama asla ve asla ümitsiz değiliz. Bizler, yoktan bir vatan inşa eden Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları olarak asla umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Bizi ayrıştırmak isteyenlere fırsat vermeden, her zamankinden daha çok birbirimize sarılıp, daha çok inanıp ve daha çok çalışarak küllerimizden yeniden doğacağız. Hem ormanlarımızı hem de ülkemize ve geleceğimize dair umutlarımızı yeniden yeşerteceğiz. Sözlerime Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle son vermek istiyorum: ‘Bir ulus, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe, yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez.”