Marmaris Belediye Başkanı: Kafasında yanan yerlerin orman alanı dışına çıkarılacağı düşüncesi olan varsa hemen vazgeçsin!

Marmaris Belediye Başkanı: Kafasında yanan yerlerin orman alanı dışına çıkarılacağı düşüncesi olan varsa hemen vazgeçsin!
28 Haziran 2022 11:35

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, 21 Haziran’da çıkan ve 5 gün boyunca süren orman yangınıyla ilgili konuştu. Oktay, “İlk yangının ardından da buraların orman alanı dışına çıkarılacağı söylentileri yayılmıştı. Kafasında böyle bir düşüncesi olan varsa bundan hemen vazgeçsin. Bırakın gerçekleştirmeyi böyle düşünmelerini bile istemeyiz” dedi.

 

 

Başkan Oktay, CHP İlçe Başkanı Zekican Balcı, Milletvekili Burak Erbay bugün CHP grup toplantısına katılacak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na “Yangın raporu” sunacak.

 
Oktay’ın Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e açıklamaları şöyle:

 

 

“Yangın saat 20.00 civarında başladı. Mayıs ayı başında Marmaris’e bir yangın helikopteri gönderilmişti. Yangına ilk müdahale o helikopterle yapıldı. Ancak hava karardığı için ancak iki sorti yaptıktan sonra inmek zorunda kaldı. Sabah 06.00 da yeniden su atmaya başladı. Saat 08.00’e doğru helikopter sayısı 4’e çıkarıldı. Ancak yangın bir türlü kontrol altına alınamayınca öğlene doğru helikopter sayısı 9’a çıkarıldı.

Ancak ormanlarımız karadan, havadan yapılan müdahaleye rağmen yanmaya devam ediyordu. Nihayet yangının 3’üncü günü helikopter sayısı 15-16 oldu, 4-5 de uçak yangın söndürmeye katıldı. Üçüncü gün 20’den fazla helikopter, 8-9 uçakla havadan söndürme çalışmaları sürdü. Yangın büyüdüğü için çok sayıda ilden personel, itfaiye, ağır iş makineleri de getirilmişti. Tam bir dayanışma içinde çalışmalar yürütüldü. Tek sorun değişik illerden gelenler arasında koordinasyon eksikliğiydi.

Yanan yerlere fidan dikilmesi, tohum ekilmesi için geçen yıl hemen çalışma başlatılmıştı. Bu yıl yanan yerler için de çalışmanın hemen başlatılacağını sanıyorum. İlk yangının ardından da buraların orman alanı dışına çıkarılacağı söylentileri yayılmıştı. Kafasında böyle bir düşüncesi olan varsa bundan hemen vazgeçsin. Bırakın gerçekleştirmeyi böyle düşünmelerini bile istemeyiz. Bu niyette olanlar, hemen kafalarından o düşünceyi atsın. 2008’de Osmaniye’de maden aramasına karşı nasıl ayaklandıysak, yanan yerlerinde yeniden ağaçlandırılmasına biz de belediye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.”